Dacian Cioloş: Nu a fost deloc în intenţia mea să-l atac pe preşedinte

Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, a declarat într-un interviu pentru Ziare.com că nu a avut intenţia de a-l ataca pe Klaus Iohannis când a vorbit de asumarea răspunderii preşedintelui pentru numirea premierului.

RomaniaTV.net
15 mai 2019, 07:57
Dacian Cioloş: Nu a fost deloc în intenţia mea să-l atac pe preşedinte

„Nu a fost deloc in intentia mea sa-l atac pe presedinte, pentru ca eu sunt convins ca nici presedintele nu e si nu a fost confortabil cu situatia in care a fost pus atunci cand i s-au propus astfel de candidaturi. Si noi credem ca trebuie sa reformam Constitutia, in asa fel incat presedintele sa nu mai fie cu spatele la zid, pus de Parlament, cu amenintarea referendumului pentru demitere, daca nu accepta anumite persoane, chiar incompetente fiind.

Presedintele trebuie sa fie in situatia in care poate sa-si asume, pentru ca el oricum isi asuma public nominalizarile pe care le face, dar trebuie sa poata sa le refuze, atunci cand e cazul, fara sa aiba aceasta amenintare. De aceea, noi am propus acolo un instrument, si anume presedintele sa poata dizolva Parlamentul, atunci cand Parlamentul utilizeaza arma nucleara, pentru ca referendumul de demitere a presedintelui ar trebui sa fie o arma nucleara, de ultim resort. Dar Parlamentul, o majoritate, ameninta frecvent cu asta si presedintele nu are niciun instrument sa reactioneze”, a declarat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş a vorbit la un miting electoral la Timişoara despre rolul pe care ar trebui să îl aibă preşedintele României, Guvernul, dar şi Parlamentul. 

Dacă nominalizezi în fruntea Guvernului toate, dar chiar toate marionetele unuia ca Dragnea, tu ca preşedinte, trebuie să îţi asumi responsabilitatea pentru nominalizare. Vom crea şi mecanismele necesare dizolvării Parlamentului atunci când e cazul. Aceşti oameni, parlamentarii, trebuie să reprezinte esenţa democraţiei şi nu trebuie să se mai ascundă în spatele imunităţii şi a lipsei de proceduri. Trebuie să spunem clar: crede Parlamentul că preşedintele a greşit la un moment dat şi trebuie suspendat? Bine. Dar dacă pierde referendumul, aceşti oameni din Parlament, care au suspendat preşedintele, trebuie să respecte voinţa poporului şi să plece ei acasă. Pentru că dacă parlamentarii vor şti că există acest risc şi pentru ei, dacă vor şti că dacă pleacă acasă că îl suspendă gratuit pe preşedinte, atunci nici preşedintele nu va putea spune că nu a avut ce face, preşedintele ar fi responsabil pentru premierul pe care l-a nominalizat şi implicit pentru guvernare„, a spus, în discursul său, Dacian Cioloş.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, atac la Iohannis: Dacă nominalizezi ca premier marionetele unuia ca Dragnea, trebuie să-ţi asumi responsabilităţile