Doi copii şi mama unuia dintre ei, morţi într-un bloc din Timişoara, după acţiunea de dezinsecţie. 25 de locatari sunt internaţi

Doi copii și mama unuia dintre ei au murit, iar alţi trei copii şi trei adulți au ajuns la spital. S-a întâmplat în weekend în Timișoara. Echipajele de ambulanță au fost chemate să acorde asistență medicală pentru 9 persoane, dintre care cinci copii. Doi dintre copii au decedat la spital. Mai mult, luni dimineață, mama unuia dintre cei decedați a fost găsită în stop cardio-respirator și a murit și ea. Medicii au anunțat Direcția de Sănătate Publică și Poliția pentru că toate victimele prezentau simptomele unei intoxicaţii. Din primele informaţii, situaţia de la Timişoara a apărut după o dezinsecţie făcută la etajul 4 al blocului în care locuiau victimele. Toţi locatarii au fost evacuaţi şi vor fi supusi unor verificari medicale amanuntite.

RomaniaTV.net
18 nov. 2019, 11:51
Doi copii şi mama unuia dintre ei, morţi într-un bloc din Timişoara, după acţiunea de dezinsecţie. 25 de locatari sunt internaţi

UPDATE Un număr de 25 de persoane sunt internate în unităţi medicale din judeţul Timiş în urma cazului de la Timişoara, potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii, dată publicităţii luni seara.

Astfel, la Spitalul „Louis Ţurcanu” sunt internaţi 12 copii cu evoluţie favorabilă şi monitorizaţi până marţi şi 5 adulţi însoţitori, iar la Spitalul Judeţean de Urgenţă sunt internate opt persoane, toate stabile, însă cifrele sunt în dinamică.

Primarul Nicolae Robu, reacţie târzie după tragedia din Timişoara: „Sunt 17 internaţi, NU primăria a dispus deratizarea”

Potrivit sursei citate, la locul de cazare s-au prezentat patru persoane. Poliţia Timiş a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul deratizării dintr-un bloc din Timişoara, de pe strada Mioriţei, în urma căreia trei persoane au decedat şi mai mulţi adulţi şi copii au ajuns la spital.

„În urma primelor verificări s-a stabilit că este vorba despre o societate comercială care a efectuat activităţi de deratizare. S-a mers pe acest fir, am căutat să vedem dacă au mai fost şi alte locaţii unde s-au mai efectuat deratizări, am identificat că mai sunt şi altele două în afară de acest bloc. În continuare facem cercetări, este ancheta în derulare, este dosar penal sub supravegherea unui procuror pentru ucidere din culpă”, a declarat luni seara, într-o conferinţă de presă, şeful IPJ Timiş, Alin Petecel.

În acelaşi context, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Cornelia Malac, a precizat că firma care a efectuat deratizarea în bloc, la solicitarea locatarilor, săptămâna trecută, trebuia să anunţe populaţia vizată.

Şeful ISU Timiş, Lucian Mihoc, a detaliat în conferinţa de presă, că în jurul orei 12,40 a primit o informare din partea UPU SMURD Timişoara, că în timp foarte scurt s-au înregistrat trei decese.

„A fost o suspiciune de intoxicare, fapt pentru care operativ la adresa respectivă am trimis un echipaj CBRN (chimic, biologic, radioactiv şi nuclear) pentru a afla clasa de substanţe. A fost evacuat întregul imobil (parter şi patru etaje) cu 200 de apartamente. În urma efectuării primelor cercetări chimice, efectuate de ofiţerul specialist împreună cu echipajul CBRN, s-a constatat că între etajele III-IV era prezenţa slabă a unei substanţe neurotoxice. S-a descins şi în celelalte apartamente unde s-au înregistrat şi cele 3 decese, unde s-au constatat prezenţa slabă a substanţei neurotoxice, iar la etajul III un nivel mediu de substanţă neurotoxică. Echipajul CBRN mai efectuează cercetări şi la alte două locaţii indicate unde vineri s-a efectuat o deratizare/dezinsecţie de către o firmă, iar procesul verbal întocmit de firmă arată că s-au folosit următoarele substanţe: deadină (100 grame), cipermetrină (concentraţie 6,85%), tetrametrină (concentraţie 1,25%), coformulad şi raticid rodex pastă. Activitatea efectuată de firmă în data de 14 noiembrie a fost făcută la solicitarea asociaţiei de proprietari, noi făcând această primă cercetare în domeniul chimic. Nu s-a constatat prezenţa de substanţe radioactive sau alte substanţe”, a afirmat şeful ISU Timiş.

Potrivit acestuia, primele măsuri operative luate de ISU Timiş au fost evacuarea întregului imobil, transportarea persoanelor către UPU ale Spitalului Judeţean şi Municipal, continuarea ventilării tuturor spaţiilor, iar la faţa locului se efectuează cercetări de către reprezentanţii Poliţiei şi ai Parchetului.

La celelalte două locaţii – două unităţi de alimentaţie publică, un club şi un restaurant – care actualmente sunt închise şi se face prima cercetare, s-au deplasat echipele CBRN, dar nu s-au identificat persoane intoxicate. Însă, pentru a preîntâmpina orice situaţie, a fost interzis accesul şi va urma ventilarea acelor spaţii.

UPDATE Opt adulți internați la Spitalul Județean si 9 copii la Spitalul Louis Țurcanu, luni, după ce în blocul în care locuiau, pe strada Mioriţei din Complexul Studenţesc, s-a făcut deratizare şi dezinsecţie. Printre cei internaţi se află bărbatul care şi-a pierdut soţia şi copilul de trei ani potrivit ISU Timisoara.

UPDATE Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Timiş, Lucian Mihoc, a declarat luni că au fost identificate substanţele folosite la dezinsecţie. Este vorba despre Deadyna, Cipermetrină, Tetramethrin, Coformulanti şi Raticid Brotex Pasta. La etajul patru s-a constatat un nivel slab, iar la etajul al treilea şi pe casa scarii s-a constatat un nivel mediu al acestor substanţe.

„Activitatea desfăşurată de firma de dezinsecţie şi deratizare a fost realizată în baza unui contract cu asociaţia de proprietari”, a declarat Lucian Mihoc, potrivit News.ro.

Şeful ISU Timiş a mai spus că aceeaşi firmă a mai făcut dezinsecţie şi deratizare în alte două locaţii din Timişoara, la un restaurant şi la un club. Cele două au fost închise preventiv, chiar dacă nu au fost înregistrare îmbolnăviri. Acestea sunt verificate, urmează să fie ventilate şi apoi vor fi redeschise.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, Cornelia Malac, a declarat că inspectorii DSP vor verifica depozitarea substanţelor de către firma care a făcut dezinsecţia şi deratizarea şi a spus că acţiunea din blocul de pe strada Mioriţei din Timişoara nu a fost anunţată.

„Firma trebuia să anunţe populaţia, trebuie să verificăm dacă a anunţat. A fost greu să ne desfăşurăm activitatea pentru că administratorul firmei şi administratorul blocului au fost audiati de poliţie şi procuratură. Firma trebuia să anunţe dezinsecţia”, a declarat Malac.

La rândul său, inspectorul-şef al Poliţiei Judeţene Timiş, Alin Petecel, a declarat că în acest caz a fost deschis dosar penal.

„IPJ a fost sesizat la orele prânzului, s-a constituit echipa complexă de urgenţă. Primele măsuri au fost luate, de conservare. Prima măsura – să identificăm cauza. S-a stabilit, în urma primelor verificări, că este vorba de o societate comercială care a făcut dezinsecţie, s-a mers pe acest fir. Apoi s-au identificat alte două locaţii în care s-a făcut dezinsecţie de către aceaşi firmă. Este dosar penal sub supravegherea unui procuror pentru ucidere din culpă”, a declarat Petecel.

Medicul Mihai Grecu, şeful UPU Timiş, a declarat, la rândul său, că a fost greu ca medicii să îşi dea seama că este vorbe despre locatarii aceluiaşi bloc de locuinţe, deoarece cei care au ajuns la spital aveau alte adrese în buletine.

„Am rugat colegii să ia fişă cu fişă în ultimele trei zile. Cu excepţia persoanei care a decedat nu aveam adresele pe acest imobil. Simptomatologia celor doi minori decedaţi a fost diferită. Unul a fost diagnosticat cu obstrucţie de cale aeriană, al doilea cu diabet. Sunt simptome diferite, în funcţie de vârstă. Nu s-a putut face până astăzi legătura între aceste evenimente. În momentul în care soţul femeii decedate a venit la spital şi a spus că soţia şi copilul au decedat şi că în bloc mai există un deces, ne-am alertat”, a declarat Grecu.

Şeful UPU Timiş a mai adăugat că şi soţul femeii decedate se află internat la Spitalul Judeţean Timişoara, la secţia ATI, compartimentul Toxicologie.

În total, 40 de persoane au fost evacuate din blocul de pe strada Mioriţei din Timişoara, acestea fiind verificate de medici şi nu prezintă vreun simptom. Cele 40 de persoane vor fi cazate la internatul Liceului Silvic din Timişoara.

_______

UPDATE Reprezentanţii ISU, declaraţii:

Azi, în jurul orei 12.40 am primit solicitare la această adresă, unde au fosat raportaţi 3 morţi.

Am evacuat întreaga clădire.

Pe casa scării, între etajele 3 şi 4, a fost găsită prezenţa slabă a unei substanţe neurotoxice.

Nivelul cel mai ridicat a fost la et 4 şi et 3.

Am transportat persoanele la spital, am ventilat spaţiile afectate.

Poliţia şi procurorii fac cercetări.

Facem verificări la alte două adrese din Timişoara unde s-a facut dezinsecţie, nu s-au raportat intoxicări.

Substanţele folosite trebuie avizate sanitar, verificăm acest lucru.

Locatarii vor fi duşi la locuri de cazare.

Sunt internaţi 3 adulţi la Spitalul Judeţean Timiş.

Intoxicaţia are simptome digestive, care nu anunţă nimic grav.

______

Prima dată Ambulanţa a fost chemată sâmbătă pentru un bebeluş de doar 10 zile, care prezenta vărsături și diaree. Copilul a fost transportat de urgenţă la spital, unde a intrat în stop cardio-respirator și a decedat, potrivit tion.ro.

Câteva ore mai târziu, ambulanța a fost solicitată din nou la aceeaşi pentru a acorda primul ajutor unui copil de trei ani care se simțea rău. Medicii l-au transportat și pe acesta la spital, iar la un moment dat micuțul a intrat și el în stop cardio-respirator și a decedat.

Tot sâmbătă, alți doi copii care locuiesc în același bloc au ajuns și ei la spital. De asemenea, patru adulți, care locuiesc în același imobil din Timişoara, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Între ei și mama copilului de 3 ani, decedat sâmbătă. Femeia de 29 de ani a fost găsită luni dimineață în stop cardio-respirator şi ulterior medicii au constatat decesul. 

Ulterior încă un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Ca urmare a numărului mare de victime, conducerea spitalului de urgenţă Timişoara a sesizat Direcția de Sănătate Publică și Poliția. 

„Sunt în desfășurare verificări, la această oră. Am recoltat probe de apă, iar la acest moment este în desfășurare controlul. Așteptăm să ajungă și administratorul blocului și al firmei care a efectuat dezinsecția. Se pare că a avut loc o dezinsecție și să vedem cu ce substanțe au stropit”, a declarat Cornelia Malac, directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș, pentru tion.ro.

De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș face anchetă.

În blocul cu pricina s-ar fi făcut de curand o ampla operaţiune de dezinsectie. Nu se stie deocamdata daca are sau nu vreo legatura cu nenorocirea.

Toti locatarii vor fi evacuaţi şi supusi unor verificari medicale amanuntite la spitalele de urgenţă din Timişoara.