Guvernul dă OUG pentru alegerea preşedinţilor CJ

Șefii de Consilii Județene vor fi aleși din rândul consilierilor județeni și prin votul acestora, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Lucrărilor publice, Dezvoltării și Administrației.

27 ian. 2020, 13:24
Guvernul dă OUG pentru alegerea preşedinţilor CJ

„Alegerea directă a președinților consiliilor județene, în același registru cu cel pentru alegerea primarilor, reprezintă o afectare gravă a statutului constituțional și legal al acestora din urmă, prin dezvoltarea conceptului de „supra-primar””, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE OUG 

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, alegerea președintelui consiliului județean va fi realizată în mod indirect, prin votul consilierilor județeni, din rândul acestora.

Ordonanța urmează să intre în perioada următoare spre aprobare în ședința de guvern.

Vara trecută, Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia președinții de consilii județene urmau să fie aleși prin vot uninominal.

La vremea respectivă președintele Klaus Iohannis a criticat Guvernul pentru adoptarea Ordonanței de Urgență prin care preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este în prezent. Iohannis a transmis, prin Mădălina Dobrovolschi, purtătorul său de cuvânt, că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul.