Huawei Technologies, bănuită că a ajutat în secret Coreea de Nord să îşi construiască o reţea wireless comercială

Huawei Technologies, compania chineză plasată de Statele Unite pe o listă neagră din cauza riscurilor de securitate naţională, ar fi ajutat în secret Coreea de Nord să îşi construiască reţeaua wireless comercială, potrivit unor surse şi documente interne citate de Washington Post, transmite Reuters.

23 iul. 2019, 05:38
Huawei Technologies, bănuită că a ajutat în secret Coreea de Nord să îşi construiască o reţea wireless comercială

Compania chineză de telecomunicaţii s-a asociat, cel puţin în ultimii opt ani, cu o companie chineză de stat, Panda International Information Technology, pentru o serie de proiecte în Coreea de Nord.

O astfel de acţiune ar ridica întrebări dacă Huawei, care a folosit tehnologie americană în componentele sale, a încălcat controlul exporturilor americane pentru a vinde echipamente în Coreea de Nord”, potrivit news.ro.

Statele Unite au plasat Huawei pe o listă neagră în luna mai, din motive de securitate naţională. Astfel, a interzis companiilor americane să vândă majoritatea pieselor şi componentelor către Huawei fără o licenţă specială, dar preşedintele Donald Trump a declarat luna trecută că firmele americane vor putea relua vânzările, în încercarea de reluare a negocierilor comerciale cu Beijingul, potrivit news.ro.

Citeşte şi Alegeri în Coreea de Nord. Prezenţa la urne este aproape de sută la sută. Cine nu a votat

Huawei nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii, dar a afirmat într-un comunicat adresat Washington Post că nu are afaceri în Coreea de Nord. Reuters nu a putut contacta imediat Panda Group.

Departamentul pentru Comerţ, care nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii, a investigat, începând din 2016, posibile legături între Huawei şi Coreea de Nord, dar nu a făcut public o legătură între acestea. Huawei şi Panda au evacuat biroul lor din  Pyongyang în 2016, potrivit publicaţiei.