Israel: Până la sfârşitul anului 2020, Iranul va avea suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica o bombă

Iranul va avea suficient uraniu îmbogăţit până la sfârşitul anului 2020 pentru a putea fabrica arma nucleară. Cu toate acestea, Iranul nu intenţionează să o fabrice imediat, susţin oficiali israelieni citaţi de presa locală şi de AFP.

RomaniaTV.net
15 ian. 2020, 07:32
Israel: Până la sfârşitul anului 2020, Iranul va avea suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica o bombă

Potrivit estimărilor autorităţilor israeliene, Iranul îmbogăţeşte cu o rată de 4% între 100 şi 180 de kilograme de uraniu pe lună. Dacă va menţine acest ritm, Teheranul va putea să aibă până la sfârşitul anului aproape 25 de kilograme de uraniu înalt îmbogăţit, pragul necesar pentru fabricarea unei bombe nucleare.

Iranienii ar avea nevoie de peste şase luni pentru a ajunge la acest nivel şi vor mai avea nevoie de încă aproximativ doi ani pentru a dezvolta rachete capabile să lanseze o posibilă bombă, potrivit unor informaţii ale mass-media israeliene care citează raportul pe 2020 al direcţiei de informaţii militare a armatei israeliene.

În acest raport este menţionat faptul că Iranul nu se grăbeşte să fabrice concret o bombă deoarece Teheranul nu doreşte un război. Pe de altă parte, rămâne deschisă alternativa unei escaladări militare.

Israelul acuză de mai mulţi ani Iranul că încearcă să se doteze cu armă nucleară, în pofida dezminţirilor repetate ale Teheranului şi că se opune acordului din 2015 (JCPOA).

În baza acordului semnat în 2105 la Viena, cunoscut ca Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA), Iranul a convenit cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi SUA să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor.

 

Citeşte şi: Emmanuel Macron afirmă în Congresul SUA că Iranul nu trebuie să deţină niciodată arma nucleară