Liber la FAKE NEWS: ANCOM a decis că site-urile blocate în starea de urgenţă pentru răspândirea de ştiri false pot fi accesate din dou

Toate site-urile web blocate în perioada stării de urgenţă pe motive de creare de panică în rândul populaţiei, conspiraţii şi informaţii false ar putea fi accesate din nou, începând de vineri, 15 mai, a anunţat Autoritatea de reglementare în comunicaţii, condusă de Sorin Grindeanu.

RomaniaTV.net
15 mai 2020, 10:01
Liber la FAKE NEWS: ANCOM a decis că site-urile blocate în starea de urgenţă pentru răspândirea de ştiri false pot fi accesate din dou

Prin intermediul a 5 decizii semnate joi, 14 mai, ANCOM transmite furnizorilor de internet că prin încetarea stării de urgenţă nu mai subzistă temeiul legal pentru blocarea accesului utilizatorilor la site-urile indicate de Grupul de Comunicare Strategică, transmite Hotnews.ro.

În motivarea noilor decizii, ANCOM prezintă următoarele motive pentru care încetează măsurile impuse anterior furnizorilor de internet:

„Având în vedere că, începând cu data de 15 mai 2020, starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriul României încetează, ceea ce determină încetarea inclusiv a măsurilor dispuse în baza Decretului Preşedintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, respectiv a Decretului Preşedintelui României nr. 240.2020 privind prelungirea stării de urgenţă,

Având în vedere că deciziile emise de către preşedintele ANCOM în temeiul art. 54 din Anexa 1 ‘Măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă’ (..) sunt acte administrative emise de o autoritate publică centrală în vederea executării legii, iar măsurile dispuse prin intermediul acestora produc efecte atâta timp cât subzistă temeiul legal, motiv pentru care constată încetarea efectelor acestora începând cu data de 15 mai 2020″.

Sunt 15 site-uri menţionate în deciziile ANCOM. Dacă unele dintre ele nu pot fi încă accesate, altele funcţionau oricum şi până acum în ciuda măsurilor de blocare, în condiţiile în care şi-au tot mutat conţinutul pe alte domenii de internet.

Un exemplu este ortodoxinfo.ro, site care a fost blocat iniţial pentru titluri precum: „Se pregăteşte omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare şi exterminare”. Acesta s-a mutat apoi pe ortodox.info.ro, a fost blocat din nou, iar de atunci poate fi accesat pe ortodoxinfo.net.

Autorităţile nu au mai blocat ulterior accesul la acest site. Organizaţii precum ActiveWatch-AMP şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) ori jurişti specializaţi în drept online, precum Bogdan Manolea, sunt de părere că blocarea acestor site-uri a fost o greşeală, în condiţiile în care deciziile au fost luate fără a putea fi contestate în instanţă şi la propunerea unui grup (Grupul pentru Comunicare Strategică) ai cărui membri au identitatea ascunsă.

Citeşte şi: Incident în timpul primei slujbe în aer liber. Ce a făcut o femeie. Gestul său l-a uluit pe ÎPS Teodosie