Nesimțirea unor turiști le-a determinat pe autorități să ia măsuri dure! De ce le-a fost interzis accesul românilor cu bagaje la Lacul Sfânta Ana

Mare atenție, români! Accesul turiștilor cu bagaje la Lacul Sfânta Ana este începând de luni interzis. Măsura a fost luată de autoritățile locale în încercarea de a descuraja persoanele care fac picnic în pădure şi abandonează resturile de mâncare, atrăgând urşii în zonă şi punând în pericol viața altor vizitatori.

03 iul. 2023, 20:53
Nesimțirea unor turiști le-a determinat pe autorități să ia măsuri dure! De ce le-a fost interzis accesul românilor cu bagaje la Lacul Sfânta Ana
Nesimțirea unor turiști le-a determinat pe autorități să ia măsuri dure!

Nesimțirea unor turiști le-a determinat pe autorități să ia măsuri dure! Deși pentru unii această măsură este una radicală, decizia autorităților locale este cât se poate de îndreptățită și vine la doar câteva zile, după ce sâmbătă, un grup de turişti a lăsat lângă un copac mai multe bucăţi de pepene, care au atras imediat o ursoaică şi puiul ei.

Citește și Se întâmplă și în România! O dronă va ajuta turiștii rătăciți, până când ajung echipele de salvare, oferind alimente și asistență medicală

Nesimțirea unor turiști le-a determinat pe autorități să ia măsuri dure!

Din fericire, sălbăticiunile au fost îndepărtate în ultimul moment de cei care administrează aria naturală, chiar înainte să reprezinte un pericol pentru vizitatori.

Dósa Elek Levente, directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, spune că bucăţile de pepene au fost lăsate acolo cu bună-ştiinţă și nu din neglijenţă.

„Ştim foarte bine că hrănirea urşilor reprezintă o problemă imensă atât pentru urs, cât şi pentru siguranţa omului şi pentru a evita aceste două situaţii, deci să avem urs care se habituează, care se hrăneşte şi începe să caute mâncare de origine umană şi pentru a proteja vizitatorii de la Sfânta Ana, am luat decizia ca să nu mai permitem nici măcar situaţiile acestea de a se duce cu bagaje mari în apropierea lacului. Deci, avem o zonă desemnată pentru picnic unde se permite şi aprinderea focului, dacă e nevoie. Jos, la lac, dacă ai venit cu un sandviş, dacă serveşti un kurtoskalak nu-i o problemă, dar să vii cu bagaje, să te întinzi la picnic, să stai acolo cu orele… Există riscul, una la mână, dacă respectivii sunt inconştienţi, vor pune mâncare pentru urs, din milă sau din alte motive, ca să facă o fotografie senzaţională, există posibilitatea să se expună riscului şi după aceea să expună mii de vizitatori la acelaşi risc. Deci sunt foarte supărat, în esenţă consider că este tentativă de omor, din inconştienţă”, a declarat Dósa Elek Levente.

Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana a subliniat că nu va fi verificat fiecare turist care poartă un rucsac, ci doar cei cu bagaje voluminoase.

„Vreau să subliniez că nu e vorba că acum ne apucăm să verificăm fiecare rucsac sau fiecare gentuţă a turistului. Ideea e că cei pe care îi vedem că vin pregătiţi cu extrem de multă hrană, pe aceia îi vom întoarce şi vom ruga să lase bagajele la maşină. Dacă vine turistul peste munte cu rucsacul la el, nu o să vină nimeni să îl verifice la bagaj, dacă are un sandviş sau nu. Ideea e ca, pe cât posibil, să minimizăm riscul ca cineva, din inconştienţă, să lase mâncarea”, a spus Dósa Elek Levente.

Această decizie a fost anunţată pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pro Sfânta Ana şi pe cea a lui Dósa Elek Levente, unde a postat câteva  fotografii cu bucăţile de pepene lăsate de turiştii inconștienți.

 

Citește și Ce mănânci, de fapt, când îţi cumperi hamsii la mare. Ţeapă de proporţii, cum sunt păcăliţi turiştii