Orban, despre purtatul măştii în spaţii publice: „Analizăm dacă aplicăm în toată ţara sau doar la mare şi în Bucureşti”

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că noile restricţii propuse de specialiştii Consiului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă vor fi analizate în şedinţa de Guvern. Autorităţile urmează să decidă dacă măsurile vor fi aplicate fie la nivel naţional, fie în zonele în care a fost înregistrată o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus.

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 06:38
Orban, despre purtatul măştii în spaţii publice: „Analizăm dacă aplicăm în toată ţara sau doar la mare şi în Bucureşti”

„Există specialiştii care analiztează toate situaţiile în cadrul Consiliul de Suport tehnico-ştiinţific, aflat în coordonarea CNSU. Ei au făcut o evaluare a riscului epidemiologic aferent anumitor activităţi şi este o propunere formulată de specialişti şi care a fost adoptată de CNSU, dar ca propunere. Va fi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de azi. Încă analizăm, încă purtăm discuţii”, a explicat Ludovic Orban.

Întrebat dacă vor fi închise terasele şi sălile de jocuri de noroc, premierul a afirmat că „nu se închide nimic”.

„Nu se închide nimic. După ora 23, anumite activităţi, unde de regulă după ora 23 există riscul de transmitere a virsului, vor fi închise”, a spus Orban.

Cât despre obligativitatea purtării măştii, Orban a afirmat că autorităţile analizează dacă măsura va fi luată la nivelul întregii ţări sau la nivel de judeţ.

„Analizăm dacă o aplicăm la nivelul întregii ţări sau o aplicăm numai la mare, la Bucureşti, în judeţe unde există un nivel de răspândire mai larg. Asta analizăm. De asemenea, este vorba despre o limitare a persoanelor care sunt servite la numărul de locuri aflate pe terase, tocmai pentru a evita aglomeraţiile de pe terase.

Mai e măsura privind obligativitatea portului măştii şi în aer liber acolo unde există imposibilitatea de a evita aglomeraţia. Pot fi la târguri, în anumite pieţe, pe faleză. Pe faleză este furnicar şi e aproape imposibil să te protejezi din cauza numărului mare”, a explicat premierul.

Premierul a afirmat că mascava fi purtată obligatoriu în aer liber în care nu poate fi evitată aglomeraţia.