Pana de curent masivă, Venezuela denunţă un „atac electromagnetic”

Capitala Caracas şi numeroase regiuni din Venezuela s-au cufundat în întuneric luni seara, când s-a produs o nouă pană de curent, pe care executivul o consideră rezultatul unui "atac electromagnetic", informează AFP.

23 iul. 2019, 03:01
Pana de curent masivă, Venezuela denunţă un „atac electromagnetic”

Pana de curent s-a produs la Caracas la 20:41 GMT şi a afectat, printre altele, reţeaua de distribuţie a apei, serviciile de transport public şi legăturile telefonice. Întreruperea furnizării curentului electric a afectat, de asemenea, cel puţin jumătate din cele 23 de state venezuelene, potrivit utilizatorilor de Twitter.

„Primele elemente ale anchetei realizate în regiunea Caroni (din sudul Venezuelei) sugerează că este vorba de un atac electromagnetic vizând să afecteze sistemul de producţie hidroelectric” a explicat ministrul comunicării Jorge Rodriguez, care a promis că reţeaua electrică naţională va fi repusă în funcţiune „în cel mai scurt timp posibil”.

Semafoarele din capitală au încetat să funcţioneze provocând ambuteiaje serioase, dar şi bancomatele, devenite indispensabile într-o ţară copleşită de hiperinflaţiei, unde banii lichizi şi în special bancnotele cu valoare mare, care mai sunt utile, au devenit din ce în ce mai rare.

„Mi-e foame, aş vrea să mănânc ceva, dar nu mai este niciun loc care să accepte plata cu cardul de credit” a declarat pentru AFP Hernan Montalvo, care s-a plâns că nu avea suficienţi bani în buzunar pentru a-şi cumpăra un hot-dog.

Mai devreme în cursul zilei de luni, valuri de pietoni au invadat trotuarele după închiderea metroului.

„Încearcă să ascundă amploarea tragediei raţionalizând întreaga ţară, dar eşecul îţi sare în ochi: au distrus reţeaua electrică şi nu au soluţii”, a reacţionat pe Twitter liderului opoziţiei Juan Guaido, preşedintele parlamentului care în ianuarie s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei şi a cărui legitimitate este recunoscută de aproximativ 50 de state, în frunte cu SUA.

Opoziţia pune aceste întreruperi de curent pe seama neglijenţei şi a corupţiei guvernului.

Compania naţională care produce curent electric s-a limitat să anunţe că o pană de curent afectează mai multe sectoare din capitală.

Această pană de curent survine într-un context diplomatic tensionat cu SUA, pe care autorităţile de la Caracas le-a acuzat luni că i-au violat spaţiul aerian cu un avion de spionaj.

În ajun, oficiali americani au denunţat faptul că un avion de luptă venezuelan s-a apropiat la foarte mică distanţă de un avion american, într-un mod „agresiv” şi „periculos”, deasupra Mării Caraibilor şi au calificat manevra ca fiind neprofesionistă.

Două alte întreruperi pe scară largă a furnizării de curent electric s-au produs în Venezuela în acest an, la începutul şi la sfârşitul lunii martie, cea din urmă paralizând ţara timp de o săptămână.

Guvernul lui Nicolas Maduro a atribuit incidentele anterioare unor „atacuri teroriste” instigate de opoziţie cu sprijinul SUA asupra centralei hidroelectrice de la Guri, care furnizează 80% din curentul electric în Venezuela.

Întreruperi de curent se produc frecvent în restul ţării, dar capitala este în mod obişnuit ocolită.