Petrecere şi veselie în Centrul Vechi al Capitalei după relaxarea măsurilor! Terasele au fost pline cu clienţi chiar după miezul nopţii

De la 1 iunie România a intrat în a doua etapă de relaxare a măsurilor impuse de autorități, după trei luni de izolare și măsuri restrictive. Terasele din Centrul Vechi au dat startul petrecerii și au primit clienți la doar câteva minute după miezul nopții.

RomaniaTV.net
01 iun. 2020, 05:41

Românii abia așteptau să se distreze și să ia masa în oraș cu prietenii. Perioada pandemiei a ținut în case pentru trei luni cetățenii româniei. Terasele din Centrul Vechi au dat startul petrecerii în România și au primit clienți chiar după miezul nopții.

Citește și: Normele pentru redeschiderea teraselor, publicate în Monitorul Oficial. Cum va veni meniul şi ce reguli respectă ospătarii

Autoritățile din România au permis deschiderea teraselor de la 1 iunie, însă doar prin respectarea unor măsuri stricte de distanțare socială. Prin urmare, la o masă au voie doar patru persoane, iar meniurile nu pot fi aduse de la o masă la altă. În ceea ce privește distanțarea socială între persoane, mesele trebuie amplasate la o distanță corespunzătoare una de alta.

Angajații teraselor au reguli stricte. Aceștia vor purta măști și mănuși atunci când vor servi clienții, iar mesele vor fi dezinfectate după fiecare client.

”Încercăm să funcționăm cu distanțare, culoare intrare-ieșire. Personalul este instruit dar foarte greu, așteptările puteau fi altele. Avem rezervări, full in fiecare zi, la ce locuri oferim noi” , a declarat un proprietar al unei terase din Centrul Vechi.

 

REGULI PENTRU CLIENŢI ŞI PROPRIETARI DE TERASE DE LA 1 IUNIE

În cazul teraselor, la intrare, se va face un triaj observaţional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis. De asemenea, operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice se vor asigura că la intrare şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare şi, în acelaşi timp, se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul terasei, în aşa fel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă).

Conform noilor reguli, se va interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi a altor obiecte, de pe o masă pe alta, acestea fiind dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă, iar acolo unde este posibil se vor folosi meniuri de unică folosinţă. În plus, servirea mesei va fi efectuată de personal care va purta mască şi mănuşi, iar mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

Totodată, se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul terasei, iar la mese sunt acceptate maximum patru persoane, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 metri între ocupanţi, excepţie de la această regulă fiind în cazul membrilor aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu.

Alte măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului includ: distanţă de minimum 2 metri între ocupanţii meselor alăturate; ocuparea locurilor numai cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului; existenţa unui registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, pentru ca, în cazul apariţiei un caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienţilor unităţii de alimentaţie, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică; efectuarea dezinfecţiei meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.