Politico.eu: Rovana Plumb, explicaţii nesatisfăcătoare privind declaraţia de avere trimisă la Parlamentul European

Rovana Plumb, nominalizată pentru postul de comisar european pe Transporturi, a răspuns solicitării Comisiei Juridice din Parlamentul European de a da explicații suplimentare privind declarația sa de avere, însă răspunsul său este considerat „nesatisfăcător” de mai mulți eurodeputați. Declaraţia de avere trimisă la Bruxelles diferă de cea depusă în ţară, mai precis lipseşte un milion de euro, bani împrumutaţi de Rovana Plumb.

25 sept. 2019, 09:24
Politico.eu: Rovana Plumb, explicaţii nesatisfăcătoare privind declaraţia de avere trimisă la Parlamentul European

Membrii comisiei au sesizat „o diferență semnificativă între declarația pe care ne-a trimis-o nouă și cea completată în România”, ceea ce i-a determinat să-i ceară lămuriri suplimentare Rovanei Plumb.

Într-o scrisoare adresată președintei comisiei, Lucy Nethsingha, candidata din România a argumentat că a completat declarația de avere conform Codului de conduită al comisarilor. Ea confirmă împrumutul de 800.000 de euro contractat în 2007 și pe care trebuie să îl returneze până în anul 2030, scrie G4Media.ro, citând un articol din Politico.eu.

Conform Politico, Plumb a susținut că nu a inclus acest împrumut în declarație deoarece împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie „în mod normal” să fie declarate, potrivit codului comisarilor. Iar în ceea ce privește donația de 800.000 de lei (aproximativ 170.000 de euro) către PSD făcută înaintea alegerilor europarlamentare din acest an, ea a spus că aceasta nu generează niciun conflict de interese și nu constituie o investiție .

Plumb a explicat că a primit banii pentru donație ca împrumut de la o persoană privată, dar nu îl menționează în documentele trimise comisiei, deși acesta a fost menționat în declarația de avere depusă la Parlamentul României, unde se arată că împrumutul trebuie returnat în doi ani.

Conform Codului de conduită, comisarii desemnați sunt obligați să declare orice interese financiare, inclusiv active și pasive, „care ar putea fi considerate a fi capabile să conducă la un conflict de interese”. Conturile bancare, bunurile și împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie declarate în mod normal, însă investițiile a căror valoare depășește 10.000 de euro trebuie declarate în toate cazurile.

Unii eurodeputați consideră că situația financiară a Rovanei Plumb poate duce la conflict de interese.

Eurodeputatul german Daniel Freund, fost director al Transparency International, spune că scrisoarea Rovanei Plumb către comisie este „nesatisfăcătoare”.

„Nu a răspuns la întrebările Parlamentului și nu a luat în considerare nicio îngrijorare”, a spus Freund, care a foat coordonatorului grupului Verzi/EFA în comisia Parlamentului European responsabilă de regulile etice.

Citeşte mai mult pe G4Media.ro