Preşedintele Franţei: Lumea trece printr-o criză profundă. Războiul este iminent

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi că lumea trece printr-o criză profundă şi a avertizat cu privire la un război iminent, făcând apel la un efort global pentru a opri inegalitatea, tehnologia necontrolată şi schimbările climatice, relatează Reuters.

12 iun. 2019, 06:15
Preşedintele Franţei: Lumea trece printr-o criză profundă. Războiul este iminent

Într-un discurs cu ocazia centenarului Organizaţiei Internaţionale a Muncii la Geneva, Macron a cerut protecţie socială universală şi compensaţii pentru persoanele care sunt ameninţate de schimbările tehnologice şi climatice.

„Cred că haosul este aici. Şi cred că este responsabilitatea generaţiei noastre să nu aşteptăm un nou război, ci să analizăm lumea aşa cum este”, a afirmat Macron.

„Cred că astăzi suntem la un pas de război, dacă nu avem grijă. Şi acel război este prezent în democraţiile noastre – este criza profundă prin care trecem. Putem să alegem să fim somnambuli. Dar dacă dorim cu adevărat progres, trebuie să ne luăm angajamente serioase”, a adăugat el. Creşterea inegalităţilor hrăneşte „autoritarismul”, a precizat Macron, potrivit stiripesurse.ro.

„Votanţii spun „democraţia nu ne protejează de capitalismul care a luat-o razna, aşa că hai să ne închidem graniţele, să construim ziduri şi să ieşim din multilateralism”, a afirmat Macron, făcând aparent referire la preşedintele american Donald Trump.

Macron a vorbit timp de 44 de minute, cu mult mai mult decât ceilalţi lideri prezenţi, printre care s-au numărat şi premierul rus Dmitry Medvedev şi cancelarul german Angela Merkel.