Puciul din Turcia: Peste 200 de mandate de arestare pentru militari

Autorităţile turce au emis mandate de arestare pentru mai mult de 200 de militari bănuiţi că ar fi avut legături cu clericul musulman Fetullah Gulen pentru organizarea loviturii de stat, în Turcia.

09 iul. 2019, 08:50
Puciul din Turcia: Peste 200 de mandate de arestare pentru militari

Autorităţile turce au emis, marţi, mandate de arestare pentru peste 200 de militari turci suspectaţi că ar fi avut legături cu mişcarea predicatorului Fetullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi poregătit o lovitură asupra preşedintelui Erdogan, în 2016.

Într-un comunicat de presă, Parchetul din Istanbul a anunţat emiterea mandatelor de arestare ce vizează 176 de militari activi, între care şi un colonel, informează Agenţia oficială de presă Anadolu. Aceeaşi sursă mai precizează că procurori din Izmir (vestul ţării) şi Kocaeli (nord-vest), au cerut arestarea a 52 de militari.

Toate aceste persoane sunt bănuitecă ar fi partizani ai mişcării predicatorului Fetullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi fost „creierul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016, potrivit Belga.

Clericul Gulen care trăieşte de 20 de ani în Statele Unite a negat vehement acuzaţiile ce i se aduc.

După puciul eşuat, autorităţile turce îi urmăresc îndeaproape pe partizanii clericului şi au declanşat o serie de „epurări” de mare amploare şi fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate şi mai mult de 140.000 au fost concediate sau suspendate din funcţiile pe care le-au deţinut anterior, informează Belga.

Valul de arăstări continuă într-un ritm susţinut şi în prezent, după trei ani de la puciul eşuat.