Romii din Suceava s-au întors din Italia, dar au minţit la vamă că vin în Germania. „Asemuiesc perioada de carantină cu închisoarea”

Primarul comunei sucevene Valea Moldovei a anunţat că 300 de romi din satul Mironu s-au întors acasă din Italia, însă la vamă au minţit că vin din Germania dintr-un motiv uluitor. Le-a fost frică că vor fi închişi deoarece "asemuiesc perioada de carantină cu închisoarea", a precizat inspectorul şcolar pentru romi, Lucian Dimitriu.

RomaniaTV.net
25 feb. 2020, 15:15
Romii din Suceava s-au întors din Italia, dar au minţit la vamă că vin în Germania. „Asemuiesc perioada de carantină cu închisoarea”

Potrivit Adevărul, Lucian Dimitriu susţine că a numărat persoanele care s-au întors în ultimele zile. N-ar fi fost 300, ci aproape 40. Este vorba despre localnici care au plecat să muncească în Italia. Pentru că se aflau în zonele afectate de coronavirus, oamenii spuncă s-au speriat, s-au urcat în maşinile personale sau în microbuze şi s-au întors acasă.

Odată ajunşi la vamă, aceştia au fost întrebaţi de unde vin, iar aceştia au minţit că se întorc din Germania. Inspectorul şcolar din Inspectoratul Şcolar Suceava a explicat de ce romii nu au recunoscut că se întorc din Italia.

„Au minţit pentru că asemuiesc perioada de carantină cu închisoarea. Este o frică a lor că vor fi închişi. Am informaţii că mai sunt persoane pe drum. Se întorc din Italia, iar la graniţă vor minţi. Vor spune că vin dintr-o altă ţară, una neafectată de coronavirus”, a declarat Lucian Dimitriu, conform sursei citate.

Mai mult, inspectorul şcolar susţine că în satul Mironu nu a fost luată nicio măsură de prevenire a îmbolnăvire şi că într-o singură casă locuiesc chiar şi 15 persoane.

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, a decis desemnarea unei comisii formate din specialişti ai Prefecturii şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Suceava pentru a face verificări în satul Mironu.

Întoarcerea romilor din Italia, care se confruntă cu epidemia de coronavirus, a stârnit panică şi furie deopotrivă în rândul localnicilor. Unii dintre oameni care înţeleg importanţa măsurilor de izolare spun că, în noaptea de luni spre marţi, romii întorşi de la muncă din regiunea Bergamo din Italia au scos grătarele în faţa caselor şi au făcut petrecere.

Citeşte şi: Coronavirus în România: O mie de persoane sunt izolate la domiciliu, alte 17 în carantină