Washingtonul şi Moscova au ieşit din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare şi se acuză reciproc

Statele Unite şi Rusia au pus capăt vineri Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare nucleară. Cele două părţi se acuză reciproc că sunt vinovate de moartea acestui text bilateral emblematic încheiat în timpul Războiului Rece, relatează AFP.

02 aug. 2019, 09:07
Washingtonul şi Moscova au ieşit din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare şi se acuză reciproc

„Retragerea SUA, în conformitate cu prevederile Articolului XV al Tratatului, intră în vigoare astăzi, pentru că Rusia nu a revenit la respectarea deplină şi verificată a Tratatului prin distrugerea sistemului său de rachete neconform – rachete de croazieră SSC-8 sau 9M729, cu lansare de la sol şi cu rază intermediară de acţiune”, a declarat vineri Secretarul de stat american Mike Pompeo.

„La 2 august 2019, la iniţiativa americană, îşi încetează validitatea Tratatul semnat la 8 decembrie 1987 la Washington de către Uniunea Sovietică şi SUA privind lichidarea rachetelor cu rază intermediară”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Externe rus.

Tratatul viza doar Rusia şi SUA. Washingtonul şi-a anunţat suspendarea participării la INF începând cu 2 februarie. Rusia a reacţionat printr-o decizie similară în aceeaşi zi, rezervându-şi dreptul la un răspuns simetric în materie de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, cu lansare de la sol.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Rusia de ‘încălcare substanţială’ a pactului, dar Moscova a respins constant acuzaţiile.

„Rusia este singura răspunzătoare de încetarea Tratatului. Încă de la mijlocul anilor 2000 cel puţin, Rusia a proiectat, produs, desfăşurat teste de zbor şi, acum, a dislocat multiple batalioane de rachete neconforme. Statele Unite şi-au exprimat pentru prima oară îngrijorările cu privire la Rusia în 2013. Ulterior, Rusia a respins în mod sistematic şase ani de eforturi ale SUA de a determina revenirea Rusiei la respectarea Tratatului. Cu sprijinul deplin al aliaţilor NATO, noi, SUA, am stabilit că Rusia încalcă grav prevederile Tratatului şi, drept urmare, am suspendat obligaţiile noastre în virtutea acestuia. În ultimele şase luni, Statele Unite au oferit Rusiei o ultimă ocazie de a corecta situaţia de neconformitate. Aşa cum face de mulţi ani, Rusia a ales să îşi păstreze rachetele neconforme mai degrabă, decât să revină la respectarea obligaţiilor sale impuse de Tratat”, a mai arătat Mike Pompeo.

Rusia a anunţat că a propus Statelor Unite un moratoriu asupra desfăşurării de armament nuclear interzis de acest document din Războiul Rece.

”Noi am propus Statelor Unite şi altor membri NATO să ia în considerare posibilitatea de a anunţa un moratoriu asupra desfăşurării de armament cu rază de acţiune intermediară, a declarat adjunctul ministrului de Externe Serghei Riabkov, într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă Tass.

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri.