Scandal uriaș pe piața RCA! Păgubiții nu pot deconta mai mult de 400 de euro pentru reparațiile în regie proprie

Posesorii de mașini trebuie să știe că legea RCA s-a schimbat, iar acum păgubiții mai pot beneficia de doar 400 de euro în avans, atunci când optează pentru reparații în regie proprie.

25 mart. 2024, 19:09
Scandal uriaș pe piața RCA! Păgubiții nu pot deconta mai mult de 400 de euro pentru reparațiile în regie proprie
Scandal uriaș pe piața RCA! Păgubiții nu pot deconta mai mult de 400 de euro pentru reparațiile în regie proprie

Conform unui amendament adoptat în Senat, păgubiții RCA vor putea să beneficieze de maximum 400 de euro în avans de la asigurători pentru reparațiile mașinilor lor avariate, în cazul în care aceștia optează pentru repararea în regie proprie. Senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiatorul modificării, a explicat că această măsură vizează eliminarea practicilor de reparare informală și a evaziunii fiscale.

Citește și: Noi burse pentru elevi! Ministra Educației a făcut anunțul mult așteptat

Plenul Senatului, ca primă cameră sesizată, urmează să adopte luni noile modificări la legea RCA care sunt concepute pentru a aduce reduceri de prețuri la asigurările auto obligatorii.

Unul dintre amendamentele adoptate luni în Comisiile reunite din Senat și care va fi aprobat în Plen vizează modificări la plata anticipată a despăgubirii pentru reparațiile în regie proprie.

Reparația în regie proprie a mașinii se referă la procesul în care păgubitul solicită despăgubirea pe baza evaluării făcute de către asigurator înainte ca autovehiculul să fie reparat, după care se ocupă personal de aducerea acestuia la starea inițială, pe cheltuiala sa.

Asigurătorii nu vor mai putea plăti în avans decât maxim 400 de euro. În caz contrar, se aplică o amendă de până la 1% din cifra de afaceri. Un amendament propus de PSD și convenit cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) interzice plata în avans pentru reparații care depășesc suma de 400 de euro sau 2000 de lei.

„Ți s-a spart o oglindă, ți s-a zgâriat o aripă, le poți repara în regie proprie, dacă valoarea reparației este în această sumă.
Pentru avarii de peste 400 de euro/2000 de lei te duci la o unitate service autorizată, care să garanteze acea reparație”, a declarat Daniel Zamfir, senatorul PSD care a propus acest amendament.

Amendamentul prevede și sancțiuni – respectiv amendă de până la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, care va fi adoptat luni de Plenul Senatului, vizează și alte schimbări majore RCA precum revizuirea sistemului bonus-malus, posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, precum și plata în rate a primei de asigurare. După Senat, proiectul de lege se duce în Camera Deputaților, care este for decizional.

Citește și: Ce se întâmplă cu traficanţii de droguri în România. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis