SFÂNTUL DUMITRU 2020 De ce nu este bine să te piepteni în această zi

SFÂNTUL DUMITRU 2020 este ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei şi reprezintă începutul iernii. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie întreagă de tradiţii şi superstiţii care, dacă sunt respectate, aduc noroc şi bunăstare.

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 03:37
SFÂNTUL DUMITRU 2020 De ce nu este bine să te piepteni în această zi

SFÂNTUL DUMITRU 2020. Ritual de căsătorie

Printre cele mai frumoase obiceiuri respectate în ajun de Sfântul Dimitrie sunt focurile vii. În noaptea de 25 octombrie, se ține “Focul lui Sâmedru”, un obicei al oamenilor de a aprinde focuri în curţi sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii sar ca să se căsătorească, scrie calendarulortodox.ro. Există credinţa că persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoase întregul an și ferite de necazuri și boli.

Anul acesta, însă, în contextul pandemiei, autorităţile din Argeş au interzis acest eveniment. Numărul mare de persoane care ar fi participat la el ar fi crescut riscul răspândirii virusului.

Citeşte şi SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU 2020. Culoare speciale de acces pentru credincioşii care vor să se închine la sfintele moaşte

După ce se întorc de la biserică, femeile văduve împart daruri pentru sufletele morţilor (grâu fiert, colaci rituali, unt, brânză, lapte, nuci, prune uscate) rostind incantaţii şi rugăciuni pentru iertarea celor trecuţi dincolo.

De asemenea, se pomenesc și morții și se dau de pomană colivă și colaci în formă de cruce.

Pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, păstorii obișnuiesc să își așeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, așteptând să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă se aşază o oaie neagră, iarnă va fi una bună, dacă se aşază o oaie albă, iarnă va fi dură.

De exemplu, în Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri și primejdii. Oamenii de la țară obișnuiau să respecte aceste superstiții cu strictețe pentru a-și proteja animalele de lupi.

Citeste si Ludovic Orban a făcut anunţul. Ce se va întâmpla la pelerinajul de Sf. Dimitrie din Capitală: Nu va fi ca la Iaşi!

Tot în această zi se taie și coama cailor tineri pentru ca această să crească frumoasă.

SFÂNTUL DUMITRU 2020. Nu este bine să te piepteni

Totuși, de Sfântul Dumitru nu trebuie folosit pieptenele. În caz contrar, vei atrage asupra ta necazuri și primejdii.

Conform credinței populare, Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile sunt lichidate (chirii, împrumuturi), care au fost făcute cu șase luni în urmă.

Mai mult, de Sfântul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru diverse treburi și se strică stânele. 

La Sâmedru, se zice din bătrâni, că oamenii morți se fac muroni, vârcolaci, strigoi și, ieșind din pământ, îi bântuie pe cei vii.