Şpagă pentru ridicarea morţilor de la morga Spitalului Suceava. Atenţiile, lăsate într-o cutie de pantofi. „S-a pus repede capacul”

Scene halucinante la Spitalul Judeţean Suceava. Trei persoane, printre ele şi un fost poliţist, susţin că au fost nevoite să plătească "atenţii" de 100 de lei pentru a ridica trupurile rudelor decedate de la morga Spitalului Suceava.

RomaniaTV.net
09 apr. 2020, 09:13
Şpagă pentru ridicarea morţilor de la morga Spitalului Suceava. Atenţiile, lăsate într-o cutie de pantofi. „S-a pus repede capacul”

Rudele îndoliate lansează acuzaţii halucinante la adresa angajaţilor de la morga Spitalului Judeţean Suceava. Susţin că sunt puse să plătească „o atenţie de 100 de lei” înainte de a ridica trupul însufleţit. Trei suceveni au confirmat această informaţie, relatează Adevărul.

În contextul pandemiei de COVID-19, toate persoanele decedate în Spitalul Judeţean Suceava sunt considerate infectate. Localnicii iau trupurile neînsufleţite în sicrie sigilate, iar înmormântările au loc în aceeaşi zi cu participarea unui număr limitat de persoane, cum prevăd restricţiile din ordonanţa militară.

Chiar şi în aceste condiţii, sucevenii spun că sunt nevoiţi să treacă prin umilinţa de a plăti „atenţii” sau spăgi la morgă.

Cinci poliţişti din Suceava, infectaţi cu coronavirus. Agenţii se plâng că nu li se comunică numărul infecţiilor

Printr-o astfel de experienţă a trecut Vasile Costeniuc, care a fost poliţist timp de 25 de ani. Tată său, care avea peste 80 de ani, a murit la Spitalul Suceava. Luni, fostul poliţist s-a dus la morga unităţii medicale pentru a ridica trupul părintelui său. Era însoţit de fratele său şi de şoferul unei firme de pompe funebre. Poliţistul afirmă că şoferul i-a spus să dea 100 de lei pentru că „aşa se face”. Banii au fost puşi într-o cutie de pantofi „pe care s-a pus repede capacul ca să nu se infecteze”. 

„Eram primul venit şi mi s-a spus că sunt primul servit. Acolo ni s-a făcut un scurt instructaj, ce trebuie să facem. Din vorbă în vorbă le-am spus că am lucrat în Poliţie vreo 25 de ani. Mi-au spus că merg să iau mortul. Cât stăteam acolo, eram cu şoferul de la firma de pompe funebre. Şi mi-a spus că ce se întâmplă, nu dăm nimic? L-am întrebat pe şofer şi mi-a spus că trebuie să dau 100 de lei. I-am spus fratelui meu să-mi dea 100 de lei, gândindu-mă că intră în banii de spălat. Vă daţi seama, cu mortul acolo. Scoate o cutie de pantofi neagră şi am pus 100 de lei. M-am dus lângă tata şi m-au întrebat dacă vreau să-i fac o poză ca şi cum mi-ar fi făcut o favoare. I-am făcut o fotografie. Îl bagă în sicriu, înşurubează şi la revedere”, a afirmat Vasile Costeniuc, conform Adevărul.

Ambulanţierul ucis de coronavirus lucra în condiţii oribile! Acesta a fost la 5 cazuri cu acelaşi combinezon

Suceveanul a spus că, pe moment, nu şi-a dat seama că a dat „o atenţie”. Fostul poliţist a mărturisit că era prea îndurerat.

O situaţie asemănătoare a trăit şi Lucian Ciobanu. Bărbatul din Suceava şi-a înmormântat mama în vârstă de 57 de ani care a fost răpusă de COVID-19, boala infecţionasă provocată de noul coronavirus. Suceveanul confirmă că şi tatălui său i s-a spus să pună suma de 100 de lei în cutia din carton.

„Ni s-a spus că aşa se pune. Vă daţi seama că-n momentele acelea nu ne-am opus. Ne-am certat atunci când au refuzat să ne dea cerceii, portofelul şi telefonul mamei. Le-am primit după ce am insistat să ni le aducă”, a mărturisit bărbatul.

Situaţie critică la Ambulanţa Suceava: „Colegul care a murit m-a sunat în ziua în care i s-a făcut rău şi mi-a zis că nu mai poate”

Şi lui Mircea Burescu i-au fost ceruţi bani la morgă. „Mi s-a cerut fără pic de empatie să „las ceva” şi pentru ei”, a arătat bărbatul, conform sursei citate.

Pe uşa de intrare în morgă există un afiş în care se precizează că serviciile oferite sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate. Asta înseamnă că sucevenii n-au de ce să lase bani când ridică trupurile neînsufleţite.

Medic anestezist de la Suceava: „Rugaţi-vă! Dacă nu lui Dumnezeu, atunci unui dumnezeu!”