Tragedie în munţi. Cinci cadavre găsite după ce şase schiori au dispărut

Salvatorii au găsit cinci cadavre după ce şase schiori au dispărut în timpul unor condiţii meteorologice dificile în Alpii elveţieni.

11 mart. 2024, 11:10
Tragedie în munţi. Cinci cadavre găsite după ce şase schiori au dispărut

UPDATE: O avalanşă care a surprins luni un grup de schiori, despre care se crede că ar fi cetăţeni străini, pe un munte din prefectura Hokkaido, Japonia, s-a soldat cu moartea a doi dintre aceştia, a anunţat poliţia citată de agenţia Kyodo.

Autorităţile au primit un apel de urgenţă în jurul orei locale 11:00 care anunţa că grupul a fost surprins de o avalanşă produsă pe muntele Yotei, cu altitudinea de 1.898 de metri.

Avalanşa a surprins trei persoane din grupul format din şase schiori, aflat pe versantul nordic, puţin mai sus de zona mediană a muntelui, au precizat autorităţile.

Un bărbat care a supravieţuit evenimentului a acuzat dureri la umăr. El şi celelalte trei persoane rămase în viaţă au coborât de pe munte la scurt timp după ora 13:30 şi au informat autorităţile despre producerea avalanşei, în jurul orei 10:00.

O avertizare de avalanşă nu era în vigoare pentru muntele Yotei în jurul orei la care s-a produs evenimentul, potrivit biroului regional din Sapporo al Agenţiei de Meteorologie din Japonia.

Cinci cadavre găsite după ce şase schiori au dispărut lângă Matterhorn în Alpii elveţieni.  Poliţia din cantonul Valais a declarat că cele cinci cadavre au fost găsite în zona muntelui Tête Blanche, unde schiorii au dispărut sâmbătă.

Cinci dintre ei au fost găsiţi morţi de o echipă de trei salvatori şi un ofiţer de poliţie, duminică, la 21:20, ora locală. Poliţia a spus că a şasea persoană este încă dispărută, adăugând: „Căutările pentru a-l găsi sunt în desfăşurare”.

Cei şase schiori – dintre care cinci sunt membri ai aceleiaşi familii – au pornit sâmbătă într-un tur de schi din oraşul alpin Zermatt, Elveţia. Nu a fost confirmat dacă cei găsiţi morţi erau membri ai aceleiaşi familii.

Momentul în care un avion este lovit de fulger la scurt timp de la decolare – VIDEO

Poliţia a declarat că cele şase persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 58 de ani, au mers pe poteca Zermatt-Arolla în apropierea muntelui Matterhorn, care se întinde pe graniţa Elveţia-Italia.

Autorităţile au adăugat că o furtună în sudul Alpilor şi riscul de avalanşă au împiedicat elicopterele şi salvatorii să se apropie de zonă.

Zermatt este o staţiune populară renumită pentru schi, în timp ce Matterhorn este unul dintre cei mai cunoscuţi munţi din Alpi, având o înălţime de 4.478 metri.

 

26 de morţi şi peste 10 dispăruţi în insula indoneziană Sumatra, în urma unor inundaţii dezastruoase

Inundaţii, urmate de alunecări de teren, pe insula indoneziană Sumatra s-au soldat cu 26 de morţi şi cel puţin 11 dispăruţi, potrivit unui bilanţ publicat luni de serviciile de urgenţă, relatează AFP.

„Unsprezece persoane sunt date dispărute şi alte 26 au fost găsite moarte”, a declarat Abdul Muhari, purtător de cuvânt al Agenţiei de gestionare a dezastrelor, într-un comunicat.

Ploile torenţiale au provocat inundaţii şi alunecări de teren în districtul Pesisir Selatan, în provincia Sumatra de Vest, forţând peste 75.000 de persoane să se refugieze în adăposturi temporare. În acelaşi district, 23 de persoane au murit şi şase sunt încă date dispărute, potrivit lui Fajar Sukma, şeful local al serviciilor de urgenţă. Alte trei persoane au fost ucise de vremea rea în districtul Padang Pariaman.

De ce sunt agăţaţi saci negri de gunoi în pomii de la marginea drumului. Șoferii ar trebui să fie atenți la acest detaliu
„Bilanţul victimelor ar putea creşte în continuare”, a avertizat Fajar Sukma. În condiţiile în care ploaia continua să cadă şi luni, condiţiile meteorologice şi întreruperile de curent electric complică munca salvatorilor. Duminică, aceştia au reuşit să aibă acces în zonele cele mai afectate şi să distribuie ajutoare persoanelor evacuate, inclusiv corturi, medicamente şi alimente.

Sute de case, precum şi poduri, moschei şi clădiri publice au fost avariate de vremea rea. Alunecările de teren au loc în mod regulat în Indonezia în timpul sezonului ploios, care este în curs de desfăşurare. Problema a fost exacerbată în unele regiuni din cauza defrişărilor.