Lovitură pentru Daniel Horodniceanu: procurorii l-au trimis în judecată, după scandalul cu polițiștii de la Rutieră

Verdict nefericit în cazul lui Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT. Vicepreședintele CSM a fost trimis în judecată.

27 iun. 2023, 12:39
Lovitură pentru Daniel Horodniceanu: procurorii l-au trimis în judecată, după scandalul cu polițiștii de la Rutieră

Cariera judiciară a lui Daniel Horodniceanu pare că se apropie de final. Controversatul vicepreședinte CSM a fost trimis în judecată de procurori în dosarul în care este acuzat că a încercat să profite de funcție pentru a scăpa de amendă, după ce a fost oprit de un polițist de le Rutieră.

Daniel Horodniceanu a făcut mare scandal în trafic, atunci când a fost tras pe dreapta.

Iată declarațiile sale:

  • „Sunteți foarte scrupuloși la datorie, văd”;
  • „Ce faceți dvs. la ora asta, faceți patrulă pe strada principală dintr-un sat?”;
  • „Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului”;
  • „Vreți să vă învăț eu să vă faceți treaba?”;
  • „Eu sunt procuror de 25 de ani, matale de când ești polițist?”;
  • „Dvs m-ați oprit pe mine că am avut tupeul să vă depășesc. Dvs faceți cu mine chestii d-astea?”;
  • „Nu văd cum ați putea să aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a țării ăsteia”;
  • „Eu oricum mâine mă duc să mă văd cu câțiva. Nu se poate așa ceva”;
  • „Eu sunt în măsură să fac orice!”;
  • „Încercați să vorbiți așa cu infractorii, nu cu procurorii”;
  • „Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ”.

Raportul procurorilor în cazul Daniel Horodniceanu: „A manifestat o atitudine agresivă, intimidantă”

Iată raportul Inspecției Judiciare:

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) și m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Inspectorii judiciari au reținut următoarele:

• Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;

• Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Menționăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția procurorului cercetat disciplinar”, arată Inspecția Judiciară.