Zeci de răniţi la Ierusalim după ciocniri pe Esplanada Moscheilor

Ciocniri între poliţiştii israelieni şi numeroşi palestinieni care au marcat prin rugăciune prima zi a Sărbătorii Sacrificiului (Eid al-Adha) s-au soldat cu zeci de răniţi, duminică, pe Esplanada Moscheilor, la Ierusalim, relatează AFP.

RomaniaTV.net
11 aug. 2019, 17:52
Zeci de răniţi la Ierusalim după ciocniri pe Esplanada Moscheilor

După rugăciunea la moscheea Al-Aqsa, sute de palestinieni au început să scandeze în arabă: „Prin sufletul nostru, prin sângele nostru, ne sacrificăm pentru tine, Al-Aqsa”.

Au început apoi ciocnirile şi forţele de ordine, care controlează accesul pe esplanadă, au folosit grenade asurzitoare pentru a-i dispersa pe palestinieni care aruncau cu diverse obiecte.

„Este moscheea noastră, este sărbătoarea noastră, dar armata a venit şi a început să lovească şi să folosească grenade asurzitoare”, a declarat Assia Abou Snineh, în vârstă de 32 de ani.

Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că 61 de persoane au fost rănite, dintre răniţi aproximativ 15 fiind spitalizaţi. Poliţia a anunţat că din rândul forţelor de ordine au fost rănite patru persoane şi a menţionat că şapte oameni au fost arestaţi.

După apariţia tensiunilor, poliţia a blocat iniţial accesul evreilor în zonă, însă după critici a redeschis singura cale de acces pentru ca evreii, care voiau să marcheze Ticha Beav, să poată intra.

Aflată în centrul conflictului dintre israelieni şi palestinieni, Esplanada Moscheilor se situează în Ierusalimul de Est, sector palestinian al oraşului ocupat din 1967 de Israel, care l-a anexat apoi fără ca acest lucru să fie recunoscut de comunitatea internaţională.

Esplanada este un loc sfânt atât pentru musulmani cât şi pentru adepţii religiei mozaice.