Anca Jurma a preluat interimatul la DNA. Lazăr: ”Lupta anticorupție în România va continua cu fermitate”

×
Codul embed a fost copiat

Procurorul Anca Jurma a preluat oficial şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Iar predarea ştafetei de la fosta şefă, Laura Codruța Kovesi, s-a făcut în prezenţa procurorului general al României.

Anca Jurma are un mandat temporar, până când vor fi finalizate procedurile de numire a unui nou procuror şef al DNA, declanşate de ministrul Justiţiei chiar în ziua revocării lui Kovesi de către Preşedintele Iohannis.


Declarațiile făcute de Augustin Lazăr:

- După cum am anunțat public, doamna procuror Anca Jurma a fost delegată în funcția de procuror șef al DNA pe o perioadă de 6 luni

Citește și
Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi, delegată de Augustin Lazăr la Parchetul General. Ce funcție va ocupa
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

- Cu această ocazie aș dori să reamintesc câteva din prioritățile Ministerului Public și ale DNA. Prima dintre ele - în România lupta anticorupție va continua cu fermitate

- A doua prioritate: Aplicarea legislației anticorupție se va efectua în continuare în coformitate cu normele și standardele internaționale

- DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesionaă care au făcut din DNA una din direcțiile cunoscute la nivel internațional ca furnizoare de expertize în domeniu

- Anca Jurma este persoana potrivită care ne indică nouă că DNA are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare

- Este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public, multă pregătire profesională

 - Are o experiență în calitate de consilier, am apreciat că este persoana potrivită care să vină cu experiența potrivită în DNA. O persoană care se bucură de încredere pe plan intern și internațional este ceea ce ne trebuie în acest moment

- Aş dori să mulţumesc pentru activitatea desfăşurată în cadrul DNA, care s-a concretizat în rezultatele obţinute în aplicarea legislaţiei anticorupţie, doamnei Kovesi, care şi-a încheiat activitatea în această Direcţie şi care va lucra în continuare în Parchetul General, la Serviciul de îndrumare şi control.

- Este o tradiţie a Ministerului Public de a valorifica procurorii cu expertiză într-un anumit domeniu, după ce îşi încheie o misiune profesională, un mandat sau îşi încheie în alt mod mandatul, să revină şi expertiza lor să fie valorificată în Ministerul Public. Spre exemplu, pentru aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, în contextul în care domnia sa a dus DNA în postura de furnizor de bune practici la nivel european.

- Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare în rândul magistraților din Ministerul Public, o îngrijorare cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separației puterilor în stat.

- Cu toate acestea, procurorii Ministerului Public sunt profesioniști și își îndeplinesc rolul prevăzut în Constituție de a reprezenta intersele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor

 Declarațiile făcute de Anca Jurma:

- Vreau să mulțumesc procurorului general pentru susținere, vreau să mulțumesc doamnei Laura Kovesi

- DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât şi o autoritate naţională anticorupţie

- Direcţia are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt

- DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupţiei"

 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, iar procurorul Anca Jurma, şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anca Jurma este fiica lui Nicolae Cochinescu, procuror-general în perioada 1996-1997 şi fost judecător al Curţii Constituţionale din 2001 până în 2010).

Anca Jurma este procuror în DNA din anul 2002, înainte fiind procuror la Parchetul General, conform CV-ului său.

În perioada 2000 - 2002, ea a fost procuror şef al Biroului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Secţiei de reprezentare şi cooperare internaţională din Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, ea a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 3 Bucureşti, la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Jurma a terminat Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1990 şi a făcut studii post-universitare în Italia, fiind, de asemenea, doctor în Drept.

Ea este membră a delegaţiei României la Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), precum şi vicepreşedinte al Reţelei Europene Anticorupţie.

Potrivit CV-ului său, Anca Jurma vorbeşte trei limbi străine - engleză, franceză şi italiană.

Tot luni, Ministerul Justiţiei a anunţat că a început selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procedură care se va încheia în 30 iulie.

Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror-şef al DNA, după un mandat de peste cinci ani, a fost delegată miercuri de către procurorul general Augustin Lazăr pe un post de procuror la Serviciul de îndrumare şi control al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lazăr spunând că Kovesi va avea printre atribuţii implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 - 2020. Decizia a fost luată de Lazăr la câteva ore după ce Secţia pentru procurori a CSM a decis ca laura Codruţa Kovesi să revină pe un post de procuror la DIICOT Sibiu, unde a lucrat până în 2006.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Dragnea: Kovesi, revocată de teama suspendării. De ce s-ar teme preşedintele Iohannis
Dragnea: Kovesi, revocată de teama suspendării. De ce s-ar teme preşedintele Iohannis

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că singurul motiv pentru care preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a şefei DNA a fost frica de suspendare.

Laura Codruța Kovesi, delegată de Augustin Lazăr la Parchetul General. Ce funcție va ocupa
Laura Codruța Kovesi, delegată de Augustin Lazăr la Parchetul General. Ce funcție va ocupa

Abia revocată din funcţia de procuror-şef al DNA începând de miercuri Laura Codruta Kovesi îs va continua activitatea la Parchetul General.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.