Ministrul de externe ungar: Remarcile premierului român sunt "complet inacceptabile"

Mihai Tudose
Inquam

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat vineri de Ministerul de Externe din Ungaria în urma declaraţiilor premierului Mihai Tudose, informează site-ul origo.hu.

Premierul Mihai Tudose a vorbit miercuri la Realitatea TV despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată recent la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

Ministerul de Externe din Ungaria califică inacceptabile declaraţiile premierului Mihai Tudose şi aşteaptă scuze de la acesta, potrivit dailynewshungary.com.

Declaraţiile premierului român "depăşesc toate limitele, sunt fără precedent în politica europeană şi marchează pentru totdeauna sufletul şi memoria tuturor ungurilor", a spus purtătorul de cuvânt al premierului, Balazs Hidveghi.

Citește și
politie
Sindicaliștii din Poliție: Nu suntem la cheremul nimănui. Facem apel urgent către Mihai Tudose
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

De asemenea, în urma afirmaţiilor premierului Mihai Tudose Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca.

Ministrul de externe ungar: Remarcile premierului român, "complet inacceptabile"

Recentele remarci al premierului român Mihai Tudose cu privire la eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari sunt "complet inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu secolul al XXI-lea", a declarat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI, scrie Agerpres.

Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe în legătură cu aceste remarci, a adăugat el.

În interesul comunităţilor etnicilor maghiari din România, guvernul ungar a încercat dintotdeauna să construiască relaţii bilaterale ungaro-române bazate pe încrederea reciprocă, a subliniat Szijjarto într-o conferinţă de presă. Acest lucru a fost întâmpinat cu diferite grade de reciprocitate de diferitele guverne din România, a menţionat el.

Nu încape nicio îndoială că recentele remarci ale premierului român implicând "practic ameninţarea cu execuţia a unei comunităţi etnice şi a reprezentanţilor săi sunt complet inacceptabile", iar guvernul şi premierul român trebuie "indiscutabil" să se ocupe imediat de rezolvarea acestei situaţii, a insistat ministrul de externe ungar.

Ministrul de externe adjunct ungar "i-a explicat ambasadorului român poziţia guvernului ungar", iar ambasadorul a încercat să prezinte "un fel de explicaţie lingvistică" a remarcilor premierului român, a mai spus şeful diplomaţiei ungare.

Kelemen Hunor: Eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte

Premierul Mihai Tudose trebuie să îşi retragă declaraţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a declarat, la RFI, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care se declară şocat şi aşteaptă scuze de la prim-ministru. Liderul UDMR mai spune că aceste afirmaţii nu pot rămâne fără consecinţe.

”Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte", a declarat Kelemen, conform news.ro.

El a mai spus că nu crede că premierul poate să rămână în funcţie pe termen lung, în UE, pentru că "nu poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmaţii şi care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alţii”.

Miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Preşedinte executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a postat, joi, un mesaj pe Facebook în care aprecia că declaraţiile premieruluii Mihai Tudose referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc sunt ”profund iresponsabile, nedemne pentru poziţia sa”.

”Prin mesajul său primitiv, caracteristic Evului Mediu, primul ministru a jignit profund şi a ameninţat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declaraţie politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeaşi părere. Premierul ori nu este informat ori nu a înţeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-şi retragă imediat declaraţia şi să îşi ceară scuze public”, se arată în mesaj.

Tot joi, premierul Mihai Tudose a scris pe Facebook, referindu-se la rezoluţia privind autononia Ţinutului Secuiesc, că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a României şi că discuţiile pe această temă sunt în afara legii. Şeful Executivului şi-a nuanţat declaraţiile făcute cu o seară în urmă pe acest subiect la Realitatea TV.

Rezoluţia semnată luni, la Cluj-Napoca, de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM) arată că se doreşte obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, care ar trebui să devină “o regiune autonomă în limitele sale istorice”, cu organism de decizie cu competenţe legislative şi executive regionale în domeniile educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică.

Liderii politici maghiari arată că “administraţia Ţinutului Secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti”.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Cătălin Rădulescu solicită întrunirea Comitetului Executiv al PSD pentru a discuta despre schimbarea Guvernului
Cătălin Rădulescu solicită întrunirea Comitetului Executiv al PSD pentru a discuta despre schimbarea Guvernului

Deputatul Cătălin Marian Rădulescu spune că solicită întrunirea de urgenţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD în vederea retragerii sprijinului politic pentru echipa formată din premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu.

Sindicaliștii din Poliție: Nu suntem la cheremul nimănui. Facem apel urgent către Mihai Tudose
Sindicaliștii din Poliție: Nu suntem la cheremul nimănui. Facem apel urgent către Mihai Tudose

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România solicită premierului Mihai Tudose să pună capăt jocurilor politice şi să ia cât mai repede o decizie în privinţa conducerii Poliţiei Române.

Tudose: Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag
Tudose: Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag

Premierul Mihai Tudose afirmă joi într-o postare pe Facebook că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a României

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.