Facebook riscă o amendă de 500.000 de lire în UK după scandalul Cambridge Analytica

facebook

Agenția de protecție a datelor din Marea Britanie intenționează să amendeze Facebook cu 500.000 de lire sterline pentru scandalul Cambridge Analytica.

Potrivit reprezentanților agenției, gigantul dezvoltator de rețele sociale poate primi această sacțiune pentru că a nu a reușit să asigure securitatea datelor utilizatorilor, informează BBC.

Aceasta este cea mai mare amendă pe care o poate primi Facebook, conform legii, și vine după 16 luni de la începerea anchetei utilizării datelor personale în campanii politice.

”Conform Legii Generale a Protecției Datelor, Oficiul Comisarului pentru Informații ar putea sancționa Facebook cu 479 milioane de lire sterline, însă pentru că au urmat vechea lege, compania poate fi sancționată numai cu 500.000 de lire”, a declarat Kyle Taylor, directorul grupului de campanie Fair Vote UK pentru BBC.

Decizia legată de valoarea amenzii nu este încă definitivă. Este aşteptată replica Facebook.

Citește și
Klaus Iohannis
Cum au reacționat românii pe pagina de Facebook a lui Iohannis după revocarea lui Kovesi
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Cambridge Analytica, companie londoneză finanţată prin donaţii făcute de republicani, s-a ocupat de campania din 2016 a lui Donald Trump şi l-a angajat pentru o perioadă pe Steve Bannon, CEO al campaniei actualului preşedinte american şi fost consilier la Casa Albă.

Facebook a susţinut că această companie a obţinut în mod ilicit accesul la informaţiile personale a peste 87 de milioane de utilizatori ai platformei social media printr-o firmă intermediară. Potrivit lui Christopher Wylie, fost cercetător de la Cambridge Analytica, firma dorea să realizeze profilurile pentru a le putea folosi în influenţarea voturilor.

Cambridge Analytica şi-a încheiat activitatea în luna mai.

Ancheta ICO a dezvăluit că Facebook a încălcat legea pentru că „nu a reuşit să securizeze informaţiile oamenilor” şi nu i-a informat „despre cum sunt ele culese de alte companii”. Decizia Biroului nu este finală. Este aşteptată replica Facebook.

După scandalul de scurgere a datelor, Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, și-a cerut scuze public și a anunțat că va lua măsurile de rigoare pentru a proteja datele utilizatorilor.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Gabriela Firea își prezintă pe Facebook ”lucrurile bune” din cei doi ani de mandat
Gabriela Firea își prezintă pe Facebook ”lucrurile bune” din cei doi ani de mandat

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le prezintă bucureştenilor, într-un clip video, "lucrurile bune" pe care le-a făcut în cei doi ani de mandat.

Cum au reacționat românii pe pagina de Facebook a lui Iohannis după revocarea lui Kovesi
Cum au reacționat românii pe pagina de Facebook a lui Iohannis după revocarea lui Kovesi

Decizia lui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi a fost întâmpinată cu reacții mixte pe pagina de Facebook a președintelui, unde are peste 1,8 milioane de susținători.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.