Haos în Ecuador. Capitala, sub stare de asediu şi control militar

Haos în Ecuador
Getty

Proteste fără precedent în Quito, capitala Ecuadorului. Statul se confruntă cu o criză socială fără precedent provocată de reformele economice legate de un împrumut din partea FMI.

Quito se prăbuşea sâmbătă în haos în pofida intrării în vigoare a stării de asediu şi controlului militar, în cea de-a 11-a zi a unei crize sociale fără precedent provocate de reforme economice legate de un împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), comentează AFP.

La mijlocul zilei, mai mulţi nor de fum pluteau deasupra oraşului situat la 2.850 de metri altitudine, reflectând tirurile încrucişate cu rachete artizanale şi grenade lacrimogene între manifestanţi şi forţe de ordine.

În plus, manifestanţi purtând cagule au incendiat sediul inspecţiei generale a finanţelor, în nordul capitalei Quito.

Clădirea a fost atacată cu cocteiluri Molotov şi la, scurt timp, un grup de indivizi, cei mai mulţi cu măşti pe faţă sau căşti de protecţie, au pătruns în interior, provocând distrugeri. Potrivit procuraturii, 34 de persoane au fost arestate.

Citește și
Protest Parlament
Manifestații la Parlament, în timpul moțiunii: "Votaţi, votaţi şi ţara o scăpaţi!"
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Alte atacuri au vizat sediile din Quito ale canalului de televiziune Teleamazonas şi jurnalului El Mercurio. Imagini difuzate au arătat ferestre sparte, o maşină incendiată şi o puternică prezenţă poliţienească la faţa locului.

Mişcarea indigenă, vârful de lance al contestării, a dezminţit imediat orice implicare în aceste atacuri, la câteva ore după ce a acceptat public oferta de dialog a preşedintelui Lenin Moreno.

Confruntat cu cea mai gravă criză a mandatului său, preşedintele Lenin Moreno, ales în 2017, a transferat luni sediul guvernului la Guayaquil (sud-vest). Starea de urgenţă a fost decretată pentru 60 de zile, precum şi stare de asediu în jurul instituţiilor puterii, cu 74.000 de militari şi poliţişti desfăşuraţi.

"Vom restabili ordinea în întreg Ecuadorul", a dat declarat sâmbătă preşedintele Moreno, un liberal ales sub etichetă socialistă, invitându-i pe locuitori "să meargă acasă".

Cu o zi înainte, el considerase "esenţial să se reducă violenţa", lansând un apel liderilor indigeni la "dialog direct" pentru "a găsi soluţii" la criza declanşată de decizia sa de a majora cu peste 100% preţul benzinei, în schimbul unui împrumut de 4,2 miliarde de dolari din partea FMI.

"După un proces de consultări cu comunităţile, organizaţiile, popoarele, naţionalităţile şi organizaţiile sociale, am decis să participăm la acest dialog direct", i-a răspuns sâmbătă Confederaţia Naţionalităţilor Indigene din Ecuador (CONAIE).

Organizaţia a acceptat să discute despre "retragerea sau revizuirea decretului", după ce vineri respinsese oferta de dialog, insistând că va participa la acesta numai după "abrogarea" documentului în cauză.

De la 3 octombrie, bilanţul manifestaţiilor este de şase morţi, 937 de răniţi şi 1.121 de arestări, potrivit biroului Avocatului Poporului, entitate publică pentru apărarea drepturilor.

Indigenii - care reprezintă 25% din cei 17,3 milioane de locuitori - resping eliminarea subvenţiilor la carburanţi, care îi loveşte din plin: reprezentând 68% dintre săracii din ţară, ei lucrează mai ales în agricultură şi văd scăpând de sub control cheltuielile cu transportul produselor lor, mai scrie AFP.

MAE: Atenţionare de călătorie în Republica Ecuador

 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească pe teritoriul Republicii Ecuador că autorităţile din această ţară au instituit sâmbătă starea de asediu în capitala Quito, inclusiv zonele Tumbaco-Cumbaya şi Los Chillos, cuprinzând astfel şi aeroportul internaţional Mariscal Sucre, printre măsurile adoptate fiind interzicerea completă a circulaţiei persoanelor şi autovehiculelor în spaţiul public, până la noi ordine.

MAE le recomandă cetăţenilor români care intenţionau să plece în Republica Ecuador, în special în capitala Quito, să îşi amâne călătoriile şi celor rezidenţi în Ecuador, să urmeze indicaţiile autorităţilor locale.

Având în vedere că România nu dispune de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Ecuador, cetăţenii români aflaţi pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Lima, în Peru şi să îşi anunţe prezenţa în regiune pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă, precizează MAE într-un comunicat remis duminică.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Lima +5114409396, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Lima: +51989483013.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://lima.mae.ro, www.mae.ro şi le reaminteşte cetăţenilor români care merg în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Proteste într-o suburbie a Londrei, după ce poliția a alungat prostituatele românce
Proteste într-o suburbie a Londrei, după ce poliția a alungat prostituatele românce

Locuitorii din Redbridge, o suburbie a Londrei, sunt dezamăgiți de faptul că prostituatele de origine română au fost alungate. Când au realizat ce se întâmplă, mai mulți bărbați au aruncat cu ouă și au agresat autoritățile.

Manifestații la Parlament, în timpul moțiunii:
Manifestații la Parlament, în timpul moțiunii: "Votaţi, votaţi şi ţara o scăpaţi!"

Aproximativ 50 de persoane protestează, joi, în faţa Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.

Proteste pentru climă organizate de Extinction Rebellion la Londra, Berlin şi Paris
Proteste pentru climă organizate de Extinction Rebellion la Londra, Berlin şi Paris

Grupuri de activişti pentru climă au ocupat două dintre cele mai cunoscute pieţe centrale ale Londrei pentru a doua zi, marţi, după ce luni poliţia a arestat peste 300 de persoane şi a redeschis două poduri blocate.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.