Un deputat rus amenință R. Moldova cu "o baie de sânge", după o declarație făcută de Maia Sandu

Vladimir Jirinovski
Getty

Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia amenință Republica Moldova cu o "baie de sânge", în cazul în care Chișinăul va încerca să pună în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria.

În această situaie, contingentul rusesc nu va fi retras, ci se va dubla sau chiar tripla, a mai spus el, potrivit Agerpres, care citează Deschide.md.

Atacul lui Jirinovski, cunoscut pentru limbajul său puţin diplomatic, survine după ce Kremlinul şi Ministerul rus de Externe au reacţionat în mod dur la o declaraţie făcută la sfârşitul lunii noiembrie de preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care reiterase de fapt poziţia dintotdeauna a Chişinăului, înainte de venirea a preşedintelui socialist prorus Igor Dodon la putere în 2016, privind retragerea trupelor ruse din Transnistria şi evacuarea muniţiilor ruseşti de la Cobasna, conform mass-media de peste Prut.

"Dacă va exista o încercare privind retragerea 'contingentului nostru de menţinere a păcii', noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo", a declarat Jirinovski în cadrul unei emisiuni de dezbateri pe teme politice de la Rossia-1 în data de 4 decembrie.

În acest sens, politicianul rus a declarat că în depozitele de la Cobasna sunt muniţii suficiente pentru "un întreg al Treilea Război Mondial în Europa". Potrivit acestuia, lichidarea unei astfel de cantităţi de arme este imposibilă, deoarece unda de şoc "va zgudui întreaga Europă".

Citește și
Proteste față de presupusa otrăvire a lui Navalnîi în Rusia. „Putin, ia niște ceai”
ONU solicită Rusiei să pună capăt „ocupaţiei temporare” a peninsulei Crimeea
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

"Noi eram gata de un potenţial război, iar la Cobasna era depozitul nostru principal. Acum această muniţie nu poate fi lichidată şi nici măcar mutată, pentru că în caz de explozie, Europa ar putea fi zguduită de o undă de şoc", a insistat el, adăugând că evacuarea muniţiilor este destul de periculoasă întrucât acestea ar putea exploda pe drum, în plus nimeni nu doreşte să plătească pentru lichidarea armamentului. "Depozitul va rămâne acolo pentru destinaţia sa de bază", a spus el.

"Noi nu trebuie doar să spunem, ci şi să avertizăm - nu numai că nu ne vom retrage, dar în orice moment vom creşte contingentul forţelor de menţinere a păcii. Dacă fie şi doar un singur soldat (rus) va fi ucis, vă veţi scălda într-o baie de sânge, nu veţi avea timp nici măcar să ajungeţi pe aeroportul din Chişinău, vă vom ajunge pe toţi", a mai ameninţat Jirinovski.

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.

Într-o reacţie la declaraţia ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a calificat la 30 noiembrie drept "iresponsabil" apelul său privind retragerea trupelor din cadrul Grupului Operativ (GOTR) din Transnistria şi a muniţiilor din stânga Nistrului, Maia Sandu a amintit că ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a promis în vara anului 2019 că Rusia va evacua cele peste 20.000 de tone de muniţii din depozitele de la Cobasna.

În apelul său, Maia Sandu se referea la retragerea GOTR - creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria -, pronunţându-se pentru transformarea misiunii de pace ruseşti din stânga Nistrului în una civilă, sub mandat OSCE.

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Rușii vaccinați anti-COVID, îndemnați să nu mai consume alcool timp de 56 de zile
Rușii vaccinați anti-COVID, îndemnați să nu mai consume alcool timp de 56 de zile

Autorităţile sanitare ruse au îndemnat marţi persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 să se abţină de la consumul de alcool 56 de zile.

ONU solicită Rusiei să pună capăt „ocupaţiei temporare” a peninsulei Crimeea
ONU solicită Rusiei să pună capăt „ocupaţiei temporare” a peninsulei Crimeea

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie prin care solicită Rusiei să pună capăt cât mai curând posibil "ocupaţiei temporare" a Crimeei, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Moscova, informează marţi AFP.

Cerc perfect de gheață, apărut pe un râu din Rusia. Care este explicația
Cerc perfect de gheață, apărut pe un râu din Rusia. Care este explicația

Curenţii de apă şi gerul au dat naştere unui spectaculos fenomen în Mongolia Interioară, o regiune autonomă din China.

Rusia acuză Statele Unite de
Rusia acuză Statele Unite de "agresiune", din cauza opoziţiei faţă de Nord Stream 2

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse acuză SUA de "agresiune" în urma unor afirmaţii cu privire la Nord Stream 2.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare
NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare "iresponsabile" ruseşti. Moscova speră să calmeze spiritele

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.