Taxa de solidaritate ar urma sa se aplice nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor care depasesc 10 mii de lei. Fie de sine statatoare, fie cumulate, bazate pe contributivitate sau nu. Practic, tot ce depaseste 10 mii de lei va fi impozitat de catre stat, astfel incat masura sa nu fie declarata neconstitutionala. Potrivit analistilor, impactul va fi unul nesemnificativ, de nici 10% din bugetul total de pensii speciale, transmite Digi24.ro

In Romania sunt peste 9 mii de beneficiari de pensii speciale. Aproape jumatate dintre ei primesc peste 10 mii de lei pe luna. Vorbim aici de fosti magistrati, fosti angajati din sistemul aeronautic civil si fosti angajati ai Curtii de Conturi.

„Pensiile speciale sunt speciale in sensul ca nu sunt contributive. Oamenii nu au cotizat la sistemul de pensii pentru a putea avea acesti bani la sfarsitul carierei lor. Avem o problema legata de actualizare. Pensiile speciale nu doar ca nu scad, ci ele cresc incontinuu”, a explicat Dragos Pislaru, fost ministru al muncii.

In aceasta schema a pensiilor de peste 10 mii de lei se mai incadreazaalte 300 de persoane care au contribuit la sistemul de pensii, dar si 3.000 de militari, care nu ar intra in cursa impozitarii, pentru ca pensiile lor nu sunt platite din sistemul public.

Nicio vorba insa despre pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru ca sunt incadrate generic la indemnizatii pentru limita de varsta, platite din bugetul Parlamentului. Asta desi, in unele cazuri, pensiile parlamentarilor depasesc 10 mii de lei, in functie de numarul de mandate si se cumuleaza si cu pensiile din sistemul public.

Dragos Pislaru, fost ministru al Muncii: „Inainte de a lansa in spatiul public orice fel de idee trebuie sa faci un studiu de impact, in legislatie scrie lucrul acesta. Sa vehiculezi praguri la 10.000 lei, sa vehiculezi modul in care va fi aplicat un procent sau altul fara sa ai un studiu facut denota lipsa de profesionalism”.

Deocamdata s-au facut calcule la nivel ipotetic doar pe cele 4.046 de pensii de serviciu si 300 de pensii stabilite pe baza contributivitatii, desi ministrul Finantelor a declarat ca va fi impozitat aboslut tot ce depaseste 10 mii de lei, astfel incat sa evite ca masura sa fie declarata neconstitutionala. Din discutiile de pana acum, pensiile mari ar urma sa fie impozitate progresiv cu 30, 40 ori 50%.

Cat ar castiga statul

Calculele pe baza datelor oficiale arata insa ca statul nu ar castiga mare lucru. Cel mult cateva sute de milioane de lei pe an.

Iancu Guda, analist financiar: „Pragul acesta de 10.000 de lei este foarte sus, de aceea cred ca impactul este unul infim. Sub 10% din bugetul total de pensii speciale de aproximativ 9,5 miliarde ar fi afectat si pare sa fie un praf in ochi prin care se testeaza opinia publica, care in asentimentul general este impotriva acestei nedreptati pe pensii speciale”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri