Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite, printr-un comunicat de presa, ca s-a incadrat in termen atunci cand a depus cererea de anulare a unei decizii a Comisiei Europene (CE). Precizarile vin dupa ce au aparut informatii despre faptul ca Tribunalul UE a respins solicitarea Romaniei pentru anularea hotararii CE de punere in aplicare a unor corectii financiare in valoare de 80 milioane euro. Ministerul precizeaza ca va face recurs la decizia Curtii de Justitie a UE.

Publicatia Newsweek a scris ca Romania a pierdut in prima instanta aproximativ 100 de milioane de euro, fonduri europene pe agricultura, pentru ca un agent guvernamental a introdus tardiv o actiune la Tribunalul UE prin care cerea anularea unei decizii de corectie a Comisiei Europene.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, intr-un comunicat de presa, ca actiunea in anulare formulata de Romania a respectat termenul, urmand sa faca recurs.

"In concluzie, din analiza efectuata la nivelul Agentului Guvernamental pentru CJUE rezulta ca actiunea in anulare formulata de Romania la data de 07.09.2018 a fost introdusa cu respectarea termenelor. Acest aspect urmeaza a fi supus atentiei CJUE prin recursul ce va fi formulat in cauza", transmite Ministerul de Externe.

Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene sustine ca a respectat normele in vigoare.

"Sub aspect juridic, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene considera ca cererea introductiva a respectat normele de drept procesual ale UE, in contextul in care Decizia 2018/873 a fost notificata Romaniei la data de 14.06.2018 si publicata in JOUE la data de 15.06.2018, iar textul notificat era incomplet, aspect recunoscut chiar de Tribunalul UE la punctele 50, 53 si 55 din Ordonanta de respingere din data de 30 aprilie 2019", se arata in comunicat.

"In acest sens apreciem ca, odata cu publicarea, a fost exclusa teza din Tratat referitoare la notificarea actului, astfel incat termenul de 2 luni pentru introducerea actiunii in anulare, care face obiectul cauzei T-530/18, a inceput sa curga de la data publicarii Deciziei 2018/873 in JOUE (15.06.2018), la care se adauga cele 14 zile prevazute de articolul 59 din Regulamentul de procedura al Tribunalului. Termenului astfel calculat i se adauga 10 zile - termen invariabil pentru considerente de distanta, prevazut de articolul 60 din acelasi Regulament", transmite MAE.

Potrivit art. 56 din statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, deciziile Tribunalului sunt susceptibile de recurs la CJUE, termenul pentru exercitarea caii de atac fiind de 2 luni de la notificarea lor, iar autoritatile romane urmeaza sa uziteze de acest drept, dat fiind faptul ca, in cauza, Tribunalul UE nici nu a organizat o dezbatere orala a cauzei, anunta Ministerul.

Sursa foto: By Andrey_Kuzmin | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri