Antena 3 CNN Externe Dispută de 27 de ani! Grecia și Macedonia au ajuns la un acord istoric asupra numelui fostei republici iugoslave

Dispută de 27 de ani! Grecia și Macedonia au ajuns la un acord istoric asupra numelui fostei republici iugoslave

Dispută de 27 de ani! Grecia și Macedonia au ajuns la un acord istoric asupra numelui fostei republici iugoslave
12 Iun 2018   •   20:44

Atena şi Skopje au ajuns marţi la un ''acord'' istoric cu privire la numele Macedoniei, a anunţat premierul grec Alexis Tsipras, informează AFP şi Reuters.

Obţinut după o dispută de 27 de ani, acest acord ar putea debloca aderarea Macedoniei la UE şi NATO.

"Am veşti bune: cu puţin timp în urmă am ajuns la un acord cu prim-ministrul Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei pe o chestiune care a fost în mintea noastră de mulţi ani", i-a spus Tsipras preşedintelui grec Prokopis Pavlopoulos în timpul unei întâlniri televizate marţi după-amiază.

"Avem un acord, un acord bun care acoperă toate condiţiile impuse de Grecia", a declarat Tsipras la finalul unei discuţii telefonice cu omologul său macedonean Zoran Zaev. Micul stat vecin va avea un "nume compus" cu o referire geografică, a adăugat el, fără a oferi detalii suplimentare. Totuşi, mass-media elene şi macedonene acreditează denumirea "Republica Macedoniei de Nord".

"Există un acord, el îndeplineşte toate condiţiile" puse de Grecia, declarase anterior pentru agenţia de presă oficială greacă Ana o sursă guvernamentală elenă.

Angajaţi într-un maraton al convorbirilor pentru a ajunge un acord, Alexis Tsipras şi omologul său macedonean Zoran Zaev au avut în cursul după-amiezii o nouă discuţie telefonică, după o primă conversaţie în ajun.

"Aceasta înseamnă că ei îşi iau angajamentul să-şi revizuiască Constituţia", a continuat Tsipras, conform AFP.

Convorbirile bilaterale fuseseră relansate în urmă cu câteva luni după sosirea la putere a social-democratului Zoran Zaev, care i-a succedat naţionalistului Nikola Gruevski.

Miza unei reglementări pentru Macedonia este de a obţine undă verde la summitul european de la sfârşitul lunii iunie pentru a începe negocieri de aderare cu UE şi de a obţine o invitaţie de raliere la NATO la summitul Alianţei din 11 şi 12 iulie. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Grecia macedonia
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close