Noutatea ar fi că, după noile prevederi, toți cei care au cotizat la Pilonul ÎI de pensii vor fi oarecum…penalizați. Potrivit proiectului, vârsta de pensionare rămâne neschimbată: 65 de ani – bărbații, 63 de ani femeile.

Cea mai mare surpriză a noii legi a pensiilor, potrivit proiectului pus în dezbatere publică, este faptul că se aplică abia peste 3 ani. Până acum nu a mai fost elaborată nicio altă lege în România cu un interval atât de mare până la intrarea în vigoare, scrie stirileprotv.ro.

Până atunci, doar două prevederi vor fi aplicate: punctul de pensie va creşte în 2019 şi în 2020, la 1 septembrie, până la 1265, respectiv 1775 de lei. Mult-aşteptata recalculare a pensiilor mai are aşadar de aşteptat, pentru că abia în 2021 ar intra în vigoare nouă formula de calcul.

În prezent, pensia se calculează astfel – salariul brut din fiecare lună se împarte la salariul brut mediu pe ţara, comunicat de Institutul de Statistică. Se face apoi media punctelor obţinute într-un an. Punctajele anuale se împart apoi la numărul de ani lucraţi şi rezultatul se înmulţeşte cu valoarea punctului de pensie.