Captură uriașă de dovlecei contaminați

Inspectorii Autorității Naționale Santitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au depistat aproape 20 de tone de dovlecei contaminați cu reziduuri de pesticide, dintr-un transport provenit din Turcia.

Este vorba de un lot de 19.644 de kg de dovlecei, care a fost distrus prin incinerare în data de 13 aprilie, arată instituția într-un comunicat.

„Săptămâna trecută, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorității au prelevat probe din legume şi fructe provenite din țări terțe, dintr-un depozit din județul Ilfov.

Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus în evidență o depășirea a limitei maxime admise pentru substanța Metalaxil-M.

Conform procedurilor, întregul lot de 19.644 de kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare (în data de 13.04.2018).

Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum”, se precizează în comunicatul citat.

Verificările cu această tematică se realizează în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import, vizează determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.

Supravegherea şi controlul acestor substanţe se realizează prin prelevarea de probe şi analizarea acestora în cadrul laboratoarelor judeţene şi a Laboratorului Național de Referință din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, mai menționează instituția.

Metalaxilul este o substanță folosită ca fungicid, utilizată pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume și fructe. Are, în general, o toxicitate acută scăzută, putând avea efect alergic pentru ochi și piele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

2 Comentarii

  1. in diferite piete se vand la tarabe legume si fructe cu preturi mult mai scazute -probabil din cele CONTAMINATE CU CHIMICALE – cINE URMARESTE produsele de CONTRABANDA SI CINE NE APARA SANATATEA????

    • Este doar un joc, toate fructele, legumele si cerealele sunt tratate, numai cativa producatori din tara fac agricultura bio, dar nu taranul din piata care cumpara insecticide si pesticide dupa ureche de la punctul fitosanitar din zona lui. Traiti o iluzie, daca un producator nu prezinta un act oficial ca face agricultura bio atunci veti consuma la intamplare. Decis pt. gandacii de colorado in dilutie ”la galeata” desi norma este de 2/1000 s.a.m.d. Tata avea o vorba in epoca trecuta: ”nu iau din piata, pentru ca taranul nu respecta concentratia si sunt mai toxice”. O pomiccultoare de prin Aiud povestea de cat de multe tratamente faceau ca sa fie o productie mare. Raspunsul la ”cine iti apara sanatatea”, este: TU, mancand cumpatat/putin din toate si daca poti cauta produse certificate BIO, in rest organismul are capacitatea de a se adapta, iar viata iti este cat ti-a fost dat, este o iluzie sa crezi ca vei trai mai mult decat vrea ”cerul”. Bucura-te ca esti cand alti nu mai sunt si ca poate fi si ziua de maine…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.