Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale

Președintele în exercițiu al Cehiei, Milos Zeman, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 39% dintre voturi, după numărarea a 97,6% dintre sufragii, au anunțat sâmbătă autoritățile electorale de la Praga, transmite Reuters.

Jiri Drahos s-a clasat pe locul al doilea, cu 26,4% dintre voturi. Zeman și Drahos se vor confrunta în turul doi de scrutin, programat pentru 26-27 ianuarie.

Șapte candidați au participat în primul tur al alegerilor, desfășurat vineri și sâmbătă. Potrivit experților, mulți dintre votanții care au optat pentru alt candidat l-ar putea susține pe Jiri Drahos în turul decisiv.

Milos Zeman, în vârstă de 73 de ani, a fost liderul Partidului Social Democrat până în 2001. În prezent, este membru al Partidului Drepturilor Civice, pe care l-a fondat în 2009.

În 2016, Milos Zeman a cerut organizarea unui referendum privind prezența Cehiei în Uniunea Europeană și NATO, afirmând că totuși susține apartenenţa țării sale la cele două organizații. Totodată, Zeman a promovat apropierea de Rusia și China și a criticat decizia Germaniei de a primi imigranți din țări musulmane.

Jiri Drahos, în vârstă de 68 de ani, a studiat chimia și tehnologia, fiind președintele Academiei de Științe din Cehia în perioada 2009-2017. El se consideră un politician de centru care poate uni țara.

Drahos este un susținător al UE și NATO, dar se opune sistemului de cote obligatorii impus de UE pentru distribuirea imigranților. Votanții săi sunt în mare parte oameni din orașe.

Premierul ceh Andrej Babis, liderul partidului de guvernământ ANO, și-a declarat susținerea pentru Milos Zeman. În schimb, Zeman i-a promis lui Babis că-i va mai acorda o șansă pentru a forma un guvern, în cazul în care actualul executiv nu va primi votul de încredere în Parlament, săptămâna viitoare.

Mandatul prezidențial se încheie la 7 martie, oferind mai mult timp pentru discuții privind formarea unui nou guvern în Cehia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Poate bagă la cap și Mai Marele nostru Mălai , care este opțiunea europenilor față de lideri care pun mai presus de orice interesul cetățenilor decît smintelile politicienilor castrați de la Bruxelles . Președintele Zeman , a interzis în țara sa apariția acelei grupări militarizate sub protecția așa zisei justiții europene , cea care la noi poartă numele de DNA … . Și , poate mai află Bălălăul național că tot Zeman sfidînd maimuțărelile celor de la Bruxelles care sunt cu gura plină de corupție și penali , imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor legislative , a spus că abia așteaptă ca miliardarul Andrej Babis să fie confirmat cîștigător pentru a fi numit premier , chiar dacă acesta este suspect într-un dosar în justiție … ! La noi , peeeenaaalul peeeenaaaalilor , încearcă să prostească milioane de romăni cu aversiunea sa față de corupți …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.