Constelaţii teatrale în premieră

Tompa Gabor şi Adrian Sitaru prezentând spectacolul Ilegitim

Ilegitim – primul spectacol de teatru-VR la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Teatrul Maghiar de Stat Cluj lansează sâmbătă, 17 februarie, ora 20.00, la Sala Studio, primul spectacol din cadrul programului dedicat tinerilor regizori de film: Ilegitim pus în scenă de Adrian Sitaru, o producție care pornește de la filmul cu același titlu. Aceasta este prima colaborare a regizorului cu o instituție de teatru.

Spectacolul Ilegitim se bazează pe textul rezultat în urma improvizației, care a fost și punctul de plecare al filmului prezentat în 2016 la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Pe parcursul reprezentației cunoaștem îndeaproape, în timpul unei mese festive, o familie dezintegrată, confuză, lipsită de prezența mamei, în care fiecare se luptă cu propriile prejudecăți.

Spectacolul folosește, pentru prima oară în istoria Teatrului Maghiar, tehnica realității virtuale. Astfel, spectatorii vor putea vedea spectacolul în paralel, cu sau fără ochelari VR. În opinia regizorului, prin folosirea acestor ochelari, publicul va experimenta prezența a două realități identice și totuși diferite. Prin această sincronicitate, ni se atrage atenția asupra felului în care percepem lumea și în câte feluri putem distinge adevărul.  Tema centrală a spectacolului este relația dintre iluzie și realitate, precum și reflectarea acestora asupra propriei noastre subiectivități.

Actorii din spectacol au povestit despre deosebirile și asemănările dintre modul de lucru în teatru și film, despre cum s-au putut bucura de libertatea jocului, dar și de punctualitatea și concentrarea maximă.

Scenografia: Carmencita Brojboiu. Director de imagine: Adrian Silișteanu.

VFX: Digital Apes, VR support: OroBlade.

Dramaturgia: Zoltán Csép

Din distribuție fac parte: Miklós Bács, Ferenc Sinkó, Anikó Pethő, András Buzási, Tímea Jerovszky / Éva Imre, Andrea Kali / Tekla Tordai, Enikő Györgyjakab, Csaba Marosán.

Zaraza”, în vizită la Teatrul Odeon

Zaraza, parfumul epocii interbelice

Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești va susține luni, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena sălii Majestic a Teatrului Odeon din București, o reprezentație a celei mai recente producții a secției Teatrului de Revistă Majestic: Zaraza, un spectacol de Răzvan Mazilu, scenariul Daniel Chirilă.

Având ca pretext legenda nemuritoare a misterioasei Zaraza, spectacolul aduce în zilele noastre parfumul perioadei interbelice, în acordurile unor melodii de altădată, interpretate de Maria Tănase, Cristian Vasile, Zavaidoc sau Jean Moscopol.

„Zaraza e povestea de care avem nevoie, face parte organic din noi, din spiritul nostru, din visele românilor, deci mi s-a părut cu atât mai important să o redăm spectatorilor, oraşului, acum – într-o epocă în care se iubeşte prea puţin, niciodată total, până la capăt”, afirmă regizorul Răzvan Mazilu

Din distribuție fac parte George Liviu Frîncu (Ion Pribeagu, Șchioapa), Dana Vulc (Domnișoara Feerie), Andrei Radu (Cristian Vasile), Karl Baker (Ionel Fernic), Ion Radu Burlan (Constantin Tănase), Manuela Alionte Frîncu (Elena Lupescu), Cosmin Șofron (Carol al II-lea), Nico (Silly Vasiliu), Daniela Răduică (Maria Tănase), Marius Bălan (Zavaidoc), Romeo Zaharia (Jean Moscopol), George Capanu (Titi Botez), Robert Oprea (Nelu Ficat), Mihaela Duțu (Napoleon Luminița), Rodica Alexandru (Mona Curdefier), Petty Musa (Mimi Moft), Robert Anton (Terente) și copilul Alexandru Vasilescu (Băiatul cu ziare), Baletul Majestic, soliști balet: Loredana Bădică și Răzvan Hanganu.

“The Night Alive” şi durerea singurătăţii

The Night Alive

Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti vă invită miercuri, 28 februarie, de la ora 18.30, la premiera oficială a spectacolului The Night Alive, de Conor McPherson, traducerea Bogdan Budes. Regia este semnata de Cristi Juncu, iar scenografia îi aparţine lui Vladimir Turturică.

Spectacolul îi are în distribuţie pe: Bogdan Farcas (Tommy), Ioan Coman (Doc), Ada Simionică (Aimee), Paul Chiribuţă (Maurice), Andrei Radu (Kenneth).

The Night Alive vorbeşte despre eroismul neaşteptat din viata de zi cu zi şi despre durerea coroziva a singurătăţii. Conor McPherson aduce la lumină, în stilul său personal, căldura şi omenescul care pot exista chiar şi în cele mai improbabile situaţii.

The Night Alive pare un studiu de caractere, dar e, cred eu, mai mult decât atât. Peste particularităţile lor, delectabile în sine, personajele piesei sunt reprezentative pentru generaţiile ultimei jumătăţi de veac”, apreciază regizorul Cristi Juncu.

“Broadway Rocks” pe scena Teatrului „Toma Caragiu”

Brodway Rocks, eroismul vieţii de zi cu zi

Vineri, 23 februarie şi sâmbătă, 24 februarie, de la ora 18.30, sunteţi invitaţi la spectacolul Broadway Rocks, realizat de studenţi ai departamentului de musical de la University Central Weston, unul dintre cele mai importante centre pedagogice de teatru muzical din sud-vestul Marii Britanii, coordonati de regizorul Kyle Davies.

Broadway Rocks reuneşte secvenţe din musicaluri celebre cu tematică rock – Mamma Mia, We Will Rock You, Jersey Boys, Rock of Ages, îmbinate cu numere din musicaluri clasice – Gypsy, Oklahoma, Jesus Christ Superstar, Wizard of Oz sau Cats. Publicul se va delecta cu momente antrenante, spectacolul fiind o explozie vizuală, în care muzica şi dansul se vor îmbina în atmosfera plină de energie a unui musical rock original.

Kyle Davies este unul dintre regizorii care au avut ocazia de a pune în scenă spectacole pe Broadway şi a semnat o colaborare alături de celebra Julie Andrews, cunoscută pentru rolurile din Sunetul muzicii şi Mary Poppins.

Cele două spectacole vor încheia mini-turneul naţional al trupei din Marea Britanie, ce mai include reprezentatii la Teatrul „George Ciprian” din Buzău şi la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focşani.

Sunteţi aşteptaţi la o incursiune în lumea fascinantă a unora dintre cele mai frumoase musicaluri din toate timpurile!

“Diseară la 7”, la Teatrul de Comedie

Alexandru Conovaru şi Ilona Brezoianu în Diseară la 7

Miercuri, 21 februarie, la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului de Comedie, este programată premiera oficială a spectacolului Diseară la 7 de Aurelian Bărbieru, în regia lui Chris Simion-Mercurian,  cu  Ilona  Brezoianu  și  Alexandru  Conovaru.  Scenografia  este semnată de Adina Mastalier, iar coregrafia îi aparține Ioanei Marchidan.

Spectacolul  este  rezultatul  ediției  a  XII-a  (2017)  a  Concursului  de  Comedie Românească, organizat încă din 2006 de către Teatrul de Comedie, în cadrul căruia piesa într-un act Diseară la 7 de Aurelian Bărbieru a fost distinsă cu Premiul I.

În  spectacol   este  vorba  despre  singurătate  și  despre  întâlnirile  deloc întâmplătoare, se pare – și tocmai de aceea vitale –, care scot la iveală adevăruri adânc ascunse în noi. Cu mult umor, presărat uneori cu reflecții serioase, personajele – un El și o Ea – ne arată că, în fond, speranța vine de unde nu te aștepți.

Aurelian Bărbieru, autorul piesei, scrie pentru caietul-program următoarele: „Mi-am dorit să vorbesc despre incapacitatea omului de a se desprinde de propriul trecut, despre frică, despre speranţă şi lipsa ei, despre înstrăinare şi senzaţia că viaţa n-are nici un sens. Despre emoţii care aparent sunt stinse de mult, dar continuă să afecteze fiecare nouă zi, petrecută  cu  iluzia  că  totul  e  bine  în  cea mai  bună  dintre  lumile  posibile.  Dincolo de aspectele întunecate însă, am găsit necesar să spun că oamenii au nevoie unii de ceilalţi”.

Chris Simion-Mercurian declară că, pentru ea, montarea acestui spectacol a fost „un triplu pariu”: „Este prima dată când montez la Comedie și, ținând cont că directorul acestui teatru, actorul George Mihăiță, mă știe de când aveam 14 ani (pe când scriam la revista Salut), nu îmi doream să-l dezamăgesc. Ba dimpotrivă! În al doilea rând, întâlnirea cu cei doi actori tineri cu care am făcut spectacolul și cu care am simțit chimie de la prima întâlnire. Prioritate la mine are caracterul actorului, apoi talentul său, și am avut șansa să lucrez cu doi oameni tari, cu care îmi doresc să mă reîntâlnesc. Și nu în ultimul rând, colaborarea  mea  de  ani  de  zile  cu  scenografa  acestui  spectacol, care a reușit  și de această dată să transforme spațiul de joc într-un univers. Am încercat să creăm o lume, o atmosferă, o dimensiune care să ne permită să fantazăm și să construim un spectacol dincolo de text. Lucrul la această piesă a fost o bucurie. Sper să ajungă asta la fiecare spectator”.

Spectacolul “Unbounded”, la Teatrul Taborda din Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona susține organizarea a două reprezentații ale spectacolului Unbounded, la Teatrul Taborda din Lisabona. Spectacolul face parte din stagiunea 2017 a Teatrului Viriato din Viseu, iar concepția și coregrafia îi aparțin artistului român Romulus Neagu.

Spectacolul, în interpretarea actorului portughez João Santiago, este o reprezentare intimă a reflecției personale a coregrafului. Subiectul principal al acestui solo este problema identității și cum aceasta devine o prioritate, nu numai în sfera socială, ci și în contextul specific al scenei artistice – conceptul relației între persoană ca individ și persoană ca artist. Spectacolul vizează în special publicul tânăr, care, trecând prin mari schimbări de identitate, se poate vedea oglindit în dialogul scenic al procesului artistic cu procesul identitar de maturizare.

Romulus Neagu, născut în 1973, în România, s-a stabilit în Portugalia în urmă cu 8 ani. În prezent este artist asociat la Teatrul Viriato din Viseu. Interpret, coregraf și profesor, Romulus Neagu a absolvit cursurile Liceului de Coregrafie „Floria Capsalli“ din București în 1993. Ulterior, a aprofundat studiul dansului contemporan cu Christine Bastin, Karine Saporta, Thiery Bae, Dominique Bagouet, Jeremy Nelson și Joseph Nadj. A colaborat cu Opera Națională București, Compania Orion, Ventura Dance Company și Companhia Paulo Ribeiro, participând și în proiecte conduse de Benvindo Fonseca, Cláudio Hochman, John Mowat, José Wallenstein, Madalena Victorino și Ricardo Pais.

În coproducție cu diverse instituții, a dezvoltat proiecte proprii, precum: O ensaio de um Eros possível, A invisibilidade das pequenas percepções, A partir do adolescente míope și Alibantes. Dezvoltând o activitate pedagogică continuă în domeniul dansului, a creat diverse proiecte pentru grupuri specifice, comunități de emigranți, persoane cu deficiențe, adolescenți în programe de reintegrare socială etc.

Născut în 1995 în Oliveira de Azemeis, João Santiago a început studiul dansului în Conservatório de Música da Jobra na Vila da Branca, distrito de Aveiro (2008-2013). Aici a avut oportunitatea de a lucra cu Inês Negrão Martins, Romulus Neagu, Anabela Domingues, Constantin Georgescu, Uxia Pereiro Vaello, Lara Pereira, André Braga, João Dias şi Madalena Victorino. Din 2013 până în 2017 a studiat în ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten în Arnhem, Olanda, obţinând titlul de „Bachelor Dancer/ Maker“. În 2017 a fost stagiar în National Dance Company Walles, Cardiff și a fost interpret al companiei Radar 360º, Porto

FITS și British Council România – 25 de ani împreună

Dialog cultural româno-englez la Sibiu

Conferințele speciale FITS extinse în timpul anului continuă cu un dialog cultural între Constantin Chiriac și Nigel Bellingham, directorul British Council România.

Nigel Bellingham a studiat Limba și Literatura Engleză la Universitatea din Leeds (Marea Britanie), este membru al Societății Regale pentru Arte, iar din august 2006 este directorul British Council România, unde își concentrează munca asupra unor aspecte precum dezvoltarea limbii engleze în sistemele naționale de educație; pregătirea tinerilor, prin muncă, pentru întărirea societății civile sau întărirea sectorului cultural prin colaborarea cu artiști și factori de decizie din domeniul artelor. Rolul său este de a superviza activitatea British Council din nouă țări din sud-estul și centrul Europei. În trecut a ocupat funcția de Director British Council în Tunisia și Republica Cehă și a deținut funcții de conducere în Ungaria, România, Belgia, Arabia Saudită și Egipt.

British Council ocupă o poziție centrală în istoria Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Încă de la începutul festivalului, din 1993, directorul de atunci al British Council, Sir Claus Henning, s-a implicat în susținerea financiară și logistică a FITS și totodată a ajutat la dezvoltarea relațiilor cu marile festivaluri și personalități ale artei și culturii atât din Marea Britanie, cât și din lume. Grație British Council am reușit să participăm de câteva ori la Edinburgh International Festival, la întâlnirile profesionale de acolo și am reușit să fac primele proiecte europene, iar pe această cale, la aniversarea de 80 de ani de existență a British Council și 25 de ani ai FITS, vreau să le mulțumesc.

Am continuat linia de prietenie cu toți directorii acestei instituții, care au recunoscut importanța Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, iar acum, iată că vom susține un dialog cu Nigel Bellingham, actualul director al British Council România. Suntem bucuroși că putem să dezvoltăm în continuare acest parteneriat și sunt convins că legăturile culturale cu Marea Britanie ne vor fi sursă de inspirație și de dialog pe viitor”, a declarat Constantin Chiriac.

Conferința are loc vineri, 16 februarie, de la ora 18:00, la Librăria Habitus și se desfășoară în limba engleză, cu traducere în limba română.

Acest eveniment este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală al ULBS și sprijinit de Librăria Habitus.

“Harap Alb” la Teatrul “Stela Popescu”

Baletul-feerie Harap Alb, producție prezentată de Primăria Municipiului Bucureşti prin intermediul Teatrului „Stela Popescu”, se va juca pe scena Sălii Mari a Palatului Național al Copiilor duminică, 18 februarie 2018, de la ora 11.

În premieră, urmându-şi misiunea culturală şi educativă, Teatrul “Stela Popescu” a invitat copii din centrele de plasament şi din categorii defavorizate. Cu o bogată experiență în ceea ce privește interacțiunea cu tinerii și foarte tinerii spectatori, colectivul artistic al Teatrului “Stela Popescu” aduce o binevenită contribuție la formarea unei alternative culturale viabile exact pentru acea categorie de tineri care au cea mai mare nevoie de repere purtătoare de valoare. Astfel, se urmărește nu doar o lărgire a audienței, ci și formarea pe viitor a unui reflex natural în privința consumului de cultură la tinerele generații, indiferent de proveniența socială.

Coregrafia, regia și ilustrația muzicală sunt semnate de Ştefan Soare, scenografia de Viorica Petrovici, iar personajele prind viață cu ajutorul corpului de balet al Teatrului “Stela Popescu”.

În distribuţie se vor afla Harap Alb – Andrei Dogaru, Ileana Cosânzeana – Cristina Marin, Spânul – Octavian  Iuga.

Harap Alb, un fel de străbunic al lui Harry Potter, vine în pași de dans, din povestea lui Ion Creangă, direct pe scenă. Baletul Harap alb este de fapt o călătorie plină de culoare, muzică și dans, o aventură, o experiență de neuitat. În vârtejul pașilor de dans, al jocurilor de lumini și costumelor de poveste, apare fermecătoarea lume a prințului neînfricat care trece, ca un adevărat erou, peste toate super-puterile adversarilor, totul sub ochii spectatorilor. Cei mari vor profita de moment să își amintească, cu nostalgie, de personajele fantastice din primul basm cult românesc, cei mici vor fi vrăjiți de Gerilă, Setilă sau de Verde Împărat, vor ajunge până la palatul Împăratului Roș și în lumile pe care doar Păsări-Lăți-Lungilă le poate vedea. Cu toții vom fi, cu sufletul, alături de prințul mezin, Harap Alb, pe drumul pe care îl face de la copilărie către maturitate.

O sută de inimi pentru Dragobete, la Teatrul Gong din Sibiu!

Cel mai mare Gulliver. Foto Adi Bulboacă

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” prezintă sâmbătă, 24 februarie, de la orele 11:00 și 18:00, spectacolul Cel mai mare Gulliver în regia lui Alexandru Dabija. Evenimentul va marca Dragobetele prin distribuirea a o sută de vouchere cadou, în formă de inimi.

Dragobetele este o sărbătoare populară, celebrată de români pe data de 24 februarie. Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci și transformat ulterior într-un protector al tinerilor și patron al iubirii. Legenda mai spune că Dragobete (numit și cap de primăvară, năvalnicul sau logodnicul păsărilor) este fiul babei Dochia și rămâne până în ziua de azi un simbol suprem autohton al dragostei.

„Pentru a marca această sărbătoare, am pregătit o mică surpriză spectatorilor ce vin la teatru în ziua de Dragobete: o sută dintre aceștia vor descoperi câte o inimioară atașată locului lor de pe bilet, în mod absolut aleatoriu. Fiecare inimioară are un cod unic ce poate fi schimbat într-un bilet gratuit, o singură dată, la oricare din reprezentațiile din repertoriul teatrului în anul 2018, în limita locurilor disponibile în momentul rezervării. Voucherele nu vor putea fi preschimbate în bani și includ, de asemenea, o istorie scurtă a acestei sărbători.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.

Cel mai mare Gulliver are la bază o adaptare de Leta Popescu, după textul omonim al lui Gellu Naum, unul dintre cei mai îndrăgiți autori români pentru copii, cunoscut mai ales pentru Cărțile cu Apolodor. Spectacolul de la Sibiu este construit pe muzica Adei Milea și îl aduce pe scenă pe Matei, un puști supărat pentru că e prea mic și crește prea încet. Ca prin minune, plimbându-se prin curte, Matei dă peste un cangur pitic care îi îndeplinește dorința și îl transformă într-un uriaș. Călătoria fascinantă a lui Matei spre mare surprinde atât prin tehnica noilor păpuși cu arc și tije, dar și prin proiecțiile live la scenă. În mod inedit, trupa actorilor de la Sibiu (Lucia Barbu, Barbara Crișan, Daniela Dragomir, Gabriela Mitrea, Angela Páskuy, Claudia Stühler, Hansel Andrei, Paul Bondane, Charlie Fălămaș și Adrian Prohaska) a fost transformată într-o orchestră, iar întreg spectacolul a fost gândit ca unul muzical, ritmat și haios.

Pe lângă reprezentațiile programate în data de 24 februarie, spectacolul va mai putea fi urmărit duminică, 25 februarie, de la ora 11:00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.