Cronica unei revocări aşteptate

Exact în ziua în care alianța PSD-ALDE urma să anunțe declanșarea procedurilor de suspendare a lui Klaus Iohannis, pe motiv că nu a pus în executare decizia CCR privitoare la demiterea Laurei Codruța Kovesi, președintele le-a luat „obiectul muncii“ și a anunțat demiterea șefei DNA.

După 33 de zile în cursul cărora s-a lăudat că se ocupă cu „lectura“ deciziei emise de Curtea Constituţională, președintele Iohannis nu a catadicsit să ne anunțe personal decizia pe care a luat-o, ci a trimis-o „la înaintare“ pe Mădălina Dobrovolschi, purtătorul său de cuvânt.

„România nu poate face pași înapoi…“

Vorbind impersonal, la persoana a treia, purtătorul de cuvânt al Președinției a citit un mesaj prin care a anunțt opinia publică despre decizia luată la Palatul Cotroceni:

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, subliniază că lupta împotriva corupţiei nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită. Corupţia afectează viaţa fiecărui cetăţean şi dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice şi blocarea luptei anticorupţie se traduce prin lipsa de spitale, şcoli, autostrăzi, administraţie publică eficientă“. Subliniindu-se faptul că indiferent care este  numele procurorului-şef al DNA, instituția are obligaţia să-şi continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanţă. „Klaus Iohannis consideră că România nu poate face paşi înapoi de la statutul de ţară în care domneşte legea şi în care supremaţia Constituţiei este respectată. În România, lupta împotriva corupţiei nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel. Dimpotrivă, trebuie să continue. Niciuna dintre instituţiile implicate în lupta împotriva corupţiei nu trebuie să fie supusă presiunilor sau încercărilor de decredibilizare. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că România este şi trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca şi democraţia autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia şi alegerea fiecărui cetăţean de a respecta, mai presus de orice, Constituţia şi legile acestei ţări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură şi o diminuare a statului de drept.“  Potrivit preşedintelui, judecătorilor constituţionali le revine „responsabilitatea uriaşă ca, în asigurarea supremaţiei Constituţiei, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradiţiile democratice ale poporului român şi pe idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989.“ În același timp, Președinția consideră că hotărârile Curţii Constituţionale trebuie respectate şi aplicate nu numai de către preşedintele României, ci şi de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept.

Kovesi: „Nu, nu este o înfrângere…“

La scurt timp după anunțul privitor la demiterea sa, Laura Codruța Kovesi a oferit o amplă declarație, în care a făcut un inventar al activității sale profesionale. Aflată chiar la sediul sediul DNA și avându-i în spate pe foștii ei subordonați, ea a anunțat:

„Despre mine vă pot spune că am luat act de decretul de revocare din funcţia de procuror şef DNA şi începând de astăzi nu voi mai lucra în Direcţia Naţională Anticorupţie. Voi rămâne procuror“. În continuare. ea a mai afirmat că, în acest moment, Justiţia trece printr-un moment dificil, mai ales din cauza modificărilor legilor Justiţiei în Parlament:

„DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii. Procurorii independenţi au făcut investigaţii faţă de persoane care păreau de neatins, indiferent de funcţia lor, de statut sau de averea pe care au deţinut-o. Am contribuit prin anchete la conştientizarea societăţii cu privire la fenomenul corupţiei. Ceea ce am reuşit să demonstrăm a fost să arătăm că instituţiile publice din România sunt eficiente, că lucrează egal, dar mai ales, da, corupţia poate fi înfrântă. Nu, episodul de astăzi nu este o înfrângere. Modul brutal în care se forţează modificarea legilor penale ne arată că vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor“. Cu toate acestea fosta șefă a DNA a mai menționat că sistemul judiciar din România trece printr-un moment dificil: „După 6 ani la conducerea Parchetului General şi 5 ani, o lună şi 24 de zile în funcţia de procuror-şef DNA, vă spun: nimic nu poate fi pus în balanţă faţă de continuarea acestei lupte. Căci această luptă este una pentru apărarea societăţii faţă de infractori pericoluşi. Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta căci am văzut cu toţii ce mai rămâne din legile penale. Am văzut cu toţii forma adoptată în Parlament în ceea ce priveşte Codul Penal şi Codul de Procedură penală. Am făcut şi noi observaţii, a făcut şi ÎCCJ, CSM şi PÎCCJ. Este de bun simţ să observăm că voinţa politică în acest moment nu este pentru o justiţie eficientă, ci este pentru blocarea anchetelor şi pentru blocarea justiţiei. Noi, procurorii, nu putem duce o luptă politică. Ne interzice legea. Pledoaria noastră este însă pentru o legislaţie stabilă, pledoaria noastră este pentru o legislaţie în care procurorii să fie independenţi. Independenţa procurorilor este o valoare incoruptibilă. DNA este o instituţie matură, profesionistă, care a demonstrat că îşi îndeplineşte atribuţiile indiferent de provocări. Aşa că, dragi colegi, nu abandonaţi, continuaţi să vă faceţi treaba şi nu abandonaţi.“ La finalul declarației sale, Kovesi s-a adresat și foștilor săi subordonați: „Vă mulţumesc pentru ceea ce am făcut împreună (…) Pentru rezistenţă şi dârzenia de care aţi dat dovadă în lupta cu infracţionalitatea. Vă mulţumesc că aţi mers înainte, indiferent cât de atacaţi, umiliţi am fost în faţa societăţii şi a familiilor, târâţi în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra. Am putut doar să sesizăm CSM pentru apărarea adevărului.“

Reacții contradictorii

Decizia de revocare a Laurei Codruța Kovesi a stârnit un val de reacții contradictorii.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a declarat că președintele a făcut ceea ce trebuia să facă, pentru că nu putea să nu respecte decizia CCR, în privința revocării procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: „Nici el nu ar fi vrut să facă asta, dar decizia este definitivă, este obligatorie, nu putea să nu respecte decizia Curții. (…) Nu cred că se va opri aici lupta anticorupție, instituția este mare, este puternică, are legislație suficientă pentru a-și face treaba în continuare. Cine se bucură de îndepărtarea doamnei procuror de acolo, se bucură prea devreme și degeaba pentru că, sigur, se va găsi un procuror care să-i țină locul și care să ducă treaba mai departe.“

O altă reacția rapidă a venit chiar din partea reprezentanților alianței PSD-ALDE. Florin Iordache, președintele Comisiei parlamentare pentru legile Justiției, a fost de părere că președintelui Klaus Iohannis „i-a luat cam mult timp să citească“, dar a catalogat această decizie drept un „semn de normalitate“: „Nu a avut un dialog cu noi. I-a luat cam mult președintelui să citească, dar e un semn de normalitate faptul că președintele, care e garantul respectării Constituției, a respectat această decizie a Curții Constituționale“.

În schimb, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, după anunțul privind revocarea lui Kovesi de la șefia DNA, că „sentimental președintele nu ar fi vrut să ia această decizie niciodată, dar că nu a acționat dl. Klaus Iohannis, ci președintele.“ Din partea PNL o primă reacție a venit de la senatorul Marcel Vela, fost  primar al orașului Caransebeș dar și actual lider al liberalilor în Caraș-Severin, care a afirmat în presa locală de acolo: „Președintele țării, domnul Klaus Iohannis, respectă statul de drept și respectă Constituția. A semnat decretul în termenul legal de răspuns pentru orice document administrativ.“

Nicușor Dan, actualmente deputat independent, a afirmat că el personal așteaptă de la președintele Iohannis cu mult mai mult decât ceea ce s-a petrecut până acum: „Preşedintele a dat impresia că va amâna mai mult această decizie. Aşteptarea mea de la preşedinte este pentru o soluţie de ansamblu pentru întreg sistemul de justiţie, care este sub asediu în momentul acesta.“ Cu toate acestea, deputatul a afirmat că „Decizia Curţii Constituţionale de acum câteva săptămâni este injustă, ea contrazice decizii anterioare ale Curţii Constituţionale care vorbesc de rolul preşedintelui şi pe chestiunea numirii procurorilor, dă atribuţii mai mari ministrului Justiţiei faţă de preşedinte, care are o legitimitate mult mai mare, fiind  votat în mod direct de cetăţenii României. Deci decizia Curţii Constituţionale este injustă. (…) Acum sunt două mize mari. Prima miză este ca DNA-ul să funcţioneze în continuare şi să se ocupe de marea corupţie aşa cum a făcut-o, dacă se poate fără acele derapaje pe care presa le-a semnalat şi uneori le-a dat o importanţă mult mai mare decât contextul macro, şi preşedintele care are legitimitatea dată de votul cetăţenilor să vină în faţa acestora şi să spună care este soluţia pentru aceste atacuri sistematice care se dau la sistemul de Justiţie, dacă soluţia aceasta este un referendum sau care este soluţia pe care omul care are cea mai mare legitimitate în urma votului trebuie să o propună cetăţenilor.“

Varujan Vosganian, cel care în urmă se ungea cu mir sfințit în barbă atunci când ar fi urmat să fie anchetat de justiție, a afirmat, acum, că preşedintele Klaus Iohannis nu avea de ales: „ALDE consideră că decretul de revocare este o consecinţă firească a deciziei Curţii Constituţionale. Preşedintele Klaus Iohannis nu avea de ales, pentru că, în ciuda tuturor ezitărilor şi tergiversărilor sale, ştia că nerespectarea unei decizii a Curţii Constituţionale nu ar fi fost privită cu ochi buni de nicio instanţă juridică sau politică din ţară sau din străinătate. Din acest motiv, considerăm că această decizie de revocare trebuia luată imediat după pronunţarea deciziei Curţii, pentru că asta ne-ar fi scutit de o perioadă de dispute şi de ipoteze care nu au avut alt rost decât să agite spiritele şi să irosească energiile politice ce pot fi canalizate în altă parte.“

Orban: România putea fi expusă riscului unor tulburări sociale

Ludovic Orban, președintele PNL, partidul din care provine actualul președinte, a afirmat că, în cazul în care decizia CCR nu ar fi fost pusă în practică, țara noastră ar fi putut fi expusă riscului unor evenimente care să creeze tulburări sociale: „PNL a luat act de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a pune în practică decizia CCR. Suntem convinşi că în spatele acestei decizii, preşedintele a analizat situaţia şi a avut motive puternice pentru a lua această decizie. Din punctul nostru de vedere, preşedintele a ales între interesul personal şi interesul României, a ales interesul României, pentru că în cazul în care nu ar fi pus în practică decizia CCR, România putea fi expusă riscului declanşării unor evenimente care să creeze tulburări sociale.“ În continuare, liderul liberal a mai afirmat că președintele a fost și este un luptător împotriva corupţiei, dar și că PNL va lupta în continuare cu „clanul Dragnea“: „Klaus Iohannis a fost, este şi va fi un susţinător al luptei împotriva corupţiei, al independenţei justiţiei, al democraţiei, al traiectoriei euroatlantice a României şi a susţinerii drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români corecţi, cinstiţi, oneşti, care respectă legea. (…) PNL va continua lupta cu clanul Dragnea, cu majoritatea guvernamentală actuală, care vrea să îngroape România. (…) PNL se va bate pentru menţinerea fermă a României în familia naţiunilor dezvoltate, va milita ferm pentru menţinerea angajamentelor nostre ca stat al UE, NATO şi pentru punerea în pratică a Parteneriatului Strategic cu SUA.“

La rândul său, liberalul Alina Gorghiu a afirmat că președintele nu ar fi avut altceva de făcut, căci respectarea Deciziei CCR era impusă de regulile cuprinse în Constituţie: „Preşedintele a luat o decizie după ce a cumpănit atent toate nuanţele cuprinse în Decizia CCR. Cu siguranţă se sprijină pe o analiză făcută cu maximă atenţie a tuturor aspectelor juridice. Nu este în niciun caz o reacţie şi nici nu ar fi fost oportună o astfel de reacţie. Şi în niciun caz nu este o decizie politică, nu aşa funcţionează lucrurile la un astfel de nivel de responsabilitate. Cunoaştem integritatea preşedintelui Iohannis şi ştim că pentru el niciun calcul politic nu trece înaintea regulilor de funcţionare ale statului. S-a văzut că numai Preşedintele a arătat acum că este factorul absolut necesar de echilibru şi de stabilitate într-un mediu politic românesc extrem de agitat şi de imprevizibil. De aceea, nimic din ce au spus politicienii din partidele politice în ultimele săptămâni nu a avut importanţă. Ştim ce scopuri personale urmărea fiecare dintre ei.“ În plus, Gorghiu a mai afirmat că respectarea Deciziei CCR prin emiterea Decretului de demitere a lui Kovesi  era impusă de regulile cuprinse în Constituţie. Ar fi cea mai mare eroare politică ca de la nivelul opoziţiei să înceapă atacuri sau să fie voci care să exprime dezamăgire faţă de această decizie. Să nu uităm, pârghiile sale au fost amputate rând pe rând. Apoi s-a format o anumită majoritate în interiorul CCR“.

Prin intermediul paginei sale de Facebook, Raluca Turcan i-a luat apărarea președintelui despre care a susținut că nu a făcut nimic altceva decât și respecte Constituția: „Preşedintele României a respectat Constituţia. PSD o sfidează în continuare. PSD aplică deciziile Înaltei Curţi pe incompatibilităţile unor parlamentari de-ai lor? Preşedintele României a respectat Constituţia. PSD o sfidează în continuare. Mingea e acum la Dragnea 100%.“

Iar asta, pentru că, acum, este obligatoriu ca Liviu Dragnea să demisioneze, modificările la Codurile penale să fie respinse, dar și că este necesară formarea unei alte majorități parlamentare: „Cerinţe obligatorii: Demisia! Respingerea Codurilor! O nouă majoritate parlamentară care să respecte Constituţia. Şi un singur articol din Codul Penal dacă este neconstituţional, ar trebui să ducă la îndepărtarea lui Dragnea de pe scena politică. Această ţară, viitorul european al românilor nu stau în Liviu Dragnea, dublu condamnat, care de pe a treia funcţie în statul român va merge direct în puşcărie.“

Kelemen Hunor, de la UDMR, a afirmat un lucru știut de toată lumea: o instituție puternică funcționează indiferent de cine este condusă: „De câte ori am răspuns, am spus că sunt convins că preşedintele va respecta decizia Curţii Constituţionale. Indiferent dacă ne place sau nu ne place, dacă nu respectăm deciziile Curţii Constituţionale pornim cu paşi repezi spre anarhie. Deci, eu eram convins că va respecta această decizie, era o chestiune de timp. O instituţie puternică funcţionează aproape indiferent de cine este condusă, deci nu trebuie să personalizăm, să spunem că doar o singură persoană este capabilă să conducă o instituţie. DNA fiind o instituţie importantă, dacă regulile sunt clare, dacă legile sunt, dacă funcţional construcţia este foarte bine făcută, atunci nu am ce să zic, că se va întâmpla o mare tragedie. Deci, atât pot să vă spun, că a respectat decizia Curţii. Punct!“

 Codrin Ștefănescu: „Nu e decizia lui Iohanis…“

Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, a susținut că dacă s-a luat abia astăzi decizia de revocare a şefei DNA, nu e decizia lui Iohannis, e decizia sistemului: „Decizia asta trebuia luată acum 31 de zile şi atunci era Constituţia respectată. Dacă s-a luat abia astăzi (luni – n.r.), nu e decizia lui Iohannis, e decizia sistemului, a celor care îi fac punctajul domnului Iohannis, iar aceştia, după un calcul, la fel cum ne-am făcut şi noi în coaliţie privind suspendarea, au calculat şi ei ce înseamnă suspendarea şi ce se poate întâmpla după cu ei. Au preferat să îi sacrifice un om de pe tabla de şah, urmând să îşi ia revanşa vizavi de coaliţie. Nu ştiu în ce constă această revanşă. Poate să fie dosarul de la DIICOT deschis pe numele Guvernului, poate să fie Codul penal. În orice caz, această pierdere a lor nu este făcută doar pentru respectarea Constituţiei, ci e făcută de nevoie într-un moment în care astrele nu erau favorabile pentru ei“.

„Îmi retrag like-ul“

Dezamăgit de această decizie a președintelui s-a arătat și deputatul USR Iulian Bulai, care a anunțat că că nu se simte reprezentat de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a şefei DNA: „Nu mă simt reprezentat de decizia preşedintelui de revocare a şefei DNA – Laura Kodruţa Kovesi. Domnule Iohannis, îmi retrag like-ul. Şi rămân dezamăgit“. Dar, în ciuda acestui „atac de natură informatică“, Bulai a mai afirmat că ,,prezența USR în Parlament îi dă speranțe, dar nu și preşedintele în acest moment.“

În schimb, fostul premier Dacian Cioloș a adoptat un ton cu mult mai „mobilizator“: „Ştiu că multora dintre voi vă vine în gând să vă luaţi câmpii, să plecaţi unde vedeţi cu ochii. Eu unul nu vreau să plec nicăieri cu fruntea plecată. Nu putem schimba situaţia de fapt, dar putem schimba ce va să vină dacă rămânem şi gândim şi lucrăm împreună. Dezamăgirea e cel mai nociv lucru. Încrederea că putem mai mult şi mai bine ne poate susţine. Haideţi să rămânem Împreună!“.

Suspendarea merge înainte!

În ciuda „sacrificării“ fostei șefe a DNA, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a anuțat că  decizia lui Iohannis nu anulează discuţiile despre o eventuală suspendare din funcţie a președintelui: „Discuția despre suspendare nu era generată doar de această încălcare a Contituţiei, ci de un complex apare de factori. De exemplu, faptul că şi-a facut un obicei din a bloca orice inițiativă a parlamentului și aproape orice inițiativă a Guvernului. Discuția despre suspendare va continua în partid și vom discuta și în coaliție. Dacă vom lua această decizie, discutăm atunci. E o discuție pe care trebuie să o avem aşezat, pentru că e un demers foarte serios. Din păcate, președintele a arătat de mult că nu respectă Constituția, nu mai are puterea să fie un președinte deasupra partidelor, un președinte mediator între puterile statului și asta duce la foarte multe blocaje, amenințări ale premierului și multe alte gesturi“. Dar, cel puțin deocamdată, Călin Popescu-Tăriceanu,  liderul ALDE, nu s-a arătat deosebit de entuziasmat de continuarea acestor demersuri: a plecat în concediu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Dupa ce citesti declaratiile astea ale politicienilor iti dai seam de penibilul in care traim dupa ticalosia din dec.’89. Ce sa se schimbe in tara noastra dupa demiterea baschetbalistei asteia, Laura Codruta, din functia de Sefa DNA, NIMIC, NIMIC, NIMIC, deoarece JUSTITIA in tara noastra este o unealta, o arma, in mana celor care se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne de 29 de ani, care inlesnesc sa ajunga in functiile importatnte in stat gargaragii si marionete ale respectivilor indivizi ! Sa nu ne mai prefacem ca nu intelegem azi suntem la cheremul rusilor, americanilor si acolitilor lor: evreii, francezii, englezii, germanii, firme respectivilor jefuiesc resursele solului si subsolului in dispret pentru mediu precum in coloniile din Africa si America de Sud, in contradictie flagranta cu apartenenta noastra la organismele astea: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu … SUA ! Din pacate suntem o tara pe farasul istoriei, putem sa fim faramati ca sta national unitar, ce sa te astepti dupa prestastia oasmenilor din Dealul Cotrocenilor care sub bagheta lor tara ROMANIA a ajuns o ruina: economica, politica, sociala ! Vai mama noastra … !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.