Moschei închise și imami expulzați din Austria

Erdogan: Asta seamănă a război între cruce și semilună

”Societățile paralele, islamul politic și cei înclinați către radicalizare nu au ce căuta în țara noastră”, a spus cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, 32 de ani, citat de Die Zeit. A fost una dintre explicațiile oferite pentru închiderea a șapte moschei și posibila expulzare a 60 de imami finanțați de Turcia.

Președintele turc Recep Tayyp Erdogan a avertizat cu represalii. El consideră că deciziile cancelarului conservator de la Viena seamănă cu ”un război între cruce și semilună”. ”Credeți că nu vom reacționa dacă faceți acest gen de lucruri?”, a spus Erdogan. Au protestat și asociațiile musulmane din Austria, țară în care trăiesc 360.000 de persoane de etnie turcă, dintre care 117.000 cetățeni turci. Principala federație a rezidenților musulmani din Austria și-a exprimat indignarea față de măsura decisă joi de guvern. ”Vor să discrediteze o întreagă comunitate religioasă”, a spus președintele organizației, Ibrahim Olgun, care estimează că această măsură ”va ajunge în cele din urmă să slăbească structurile comunității musulmane din Austria”. Olgun a fost nemulțumit și pentru că decizia a fost luată exact la finalul lunii Ramadanului.

Ministerul de Interne austriac, condus de la finalul anului 2017 de Herbert Kickl, membru al Partidului Libertății, de extremă dreapta, arată că moscheile ce vor fi închise au încălcat o cod din 2015 care le cere ”o atitudine pozitivă față de stat și societate”. Mai mulți imami de la aceste moschei au fost acuzați că propovăduiesc islamul radical. Alți imami sunt finanțați de Turcia, încălcând o lege care interzice finanțarea străina pentru responsabilii religioși.  Moscheile fac parte din lista aprobată de Uniunea Islamica Turcă din Austria (ATIB), cea mai puternică asociație religioasă din țară, legată de Directoratul turc pentru Afaceri Religioase de la Ankara (Diyanet).

S-a ajuns la aceste măsuri după ce presa austriacă a publicat imagini cu copii îmbrăcați în uniforma armatei turce reconstituind bătălia de la Galipoli din Primul Război Mondial. Copiii se prefăceau că sunt morți și erau acoperiți cu steagul Turciei. În plus, postul OEF a difuzat imagini cu copii executând într-o moschee din Viena salutul organizației Lupii Gri. Este organizația care a pus la cale tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, în 1981. În Turcia, organizația a fost interzisă în urma unei tentative de lovitură de stat, dar apoi a fost reformată. Membri ai Lupilor Gri luptă acum în Siria, în mai multe miliții turcmene. Unele publicații europene susțin că organizația își are cartierul general pentru Europa la Frankfurt, în Germania, țară unde, în urmă cu un an, autoritățile au investigat legăturile dintre mai mulți imami și serviciile secrete turce.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

  1. Vitejia armatelor habsburgice s-a dovedit in „batalia”de la Caransebes(1788);asteptan confruntarea cu turcii,vitejii husari s-au imbatat tun si s-au incaierat;in dezordinea starnita,s-au macelarit intr ei,asa ca atunci cand au ajuns,turcii n-au avut decat sa constate ca…au invins,facand cca.10 000 de victime,fara sa miste un deget

    • Citindu-l pe Jaroslav Hasek afli cam cum era imperiul austro-ungar multietnic.
      Infumurarea si superioritatea ” imperialistilor” se manifesta si astazi destul de straveziu.
      Cat il priveste pe Erdogan, acesta face declaratiile anti europene , sustinand islamismul in Europa pentru ca este sustinut financiar de sauditi care viseaza sa domine lumea civilizata. O lume nebuna, nebuna de legat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.