Vaporul Brexit ia apă

Ieșirea Marii Britanii din UE, tot mai incertă

Premierul britanic, Theresa May, a evitat marţi o periculoasă înfrângere în timpul examinării proiectului său de lege asupra Brexit, după respingerea unui amendament ce i-ar fi dat parlamentului un drept de veto asupra rezultatului negocierilor cu Brexelles-ul, informează miercuri AFP. Deputaţii au respins cu 324 de voturi contra 298 acest amendament ce i-ar fi conferit parlamentului dreptul de a retrimite guvernul la masa de negocieri în cazul în care acordul obţinut cu Bruxellesul nu ar fi convenit.

Vaporul Brexit ia însă apă, scrie presa franceză. Premierul Theresa May a avut nevoie de 11 ore de negocieri cu tabăra anti-Brexit, formată chiar și din deputați ai propriului Partid Conservator. May a fost nevoită să facă mai multe concesii pentru a trece cu bine peste vot, concesii care, scrie Politico.eu, elimină varianta așa-numitului hard Brexit, cu părăsirea UE chiar și fără un acord cu Bruxellesul – ”E mai bine fără acord decât cu unul prost”, era lozinca Theresei May de până acum. Mai mult, Politico speculează că Marea Britanie ar putea renunța în cele din urmă la ieșirea din UE.

Pentru a calma fronda din propriul partid, May a fost de acord să stabilească prin lege o nouă dată limită pentru încheierea negocierilor „divorțului” de UE, pe 30 noiembrie 2019. Dacă până la această data nu se va ajunge la un acord cu UE, atunci guvernul va trebuie să primească un nou mandat de negociere din partea Parlamentului. Va fi greu, pentru că mișcarea neinspirată a lui May, în 2017, când a convocat alegeri anticipate doar pentru a pierde locuri în Parlament, a făcut ca guvernul să nu mai aibă majoritate absolută și să depindă de unioniștii nord-irlandezi, parteneri foarte dificili în chestiunea frontierei cu Irlanda în perioada post-Brexit, singura frontieră terestra pe care Marea Britaie o are cu UE.

”Dacă ne îndreptăm spre un impas în noiembrie, atunci toate opțiunile vor fi pe masă. Ar putea urma un vot de neîcredere sau chiar alegeri generale anticipate”, a spus un înalt oficial guvernamental de la Londra.

Lupta din Parlamentul britanic are în centru prerogativa Guvernului de a negocia tratate fără a a avea mâinile legate de puterea legislativă. ”Niciodată în istoria noastră Parlamentul nu a negociat un tratat”, spune constituționalistul Vernon Bogdanor. Dominic Grieve, un alt constituționalist, dar din tabăra adversă, susține că asemenea afirmație este o ”absurditate”. S-a ajuns chiar și la o defecțiune din guvernul May – secretarul de stat de la Justiție Philip Lee a demisionat din guvern doar pentru a putea vota în Camera Comunelor în favoarea taberei parlamentare a lui Grieve.

Un deputat au primit chiar și amenințări cu moartea înaintea votului. ”După știința mea, cel puțin un deputat nu va vota așa cum îi dictează conștiința, pentru că a primit amenințări la adresa siguranței sale, a membrilor echipei sale și a familiilor lor”, relatează The Telegraph, citând un deputat pro-Brexit.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Dupa Klemm, acum ne paraseste si ambasadorul U.K. Frumos, foarte frumos! Ar fi culmea sa ne lase in bataia crivatului fara Kodruta si frau Angela, care moare, dar nu se preda democratiei romanesti!

  2. Cum își permit englezii să nesocotească o decizie a lui Vladimir Putin ? Ori s-or fi trezit ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.