INS, estimări privind creșterea economică

Institutul Național de Statitstică (INS) a transmis vineri un comunicat privind evoluția PIB din care reiese că menține estimările de creștere economică anunțate anterior – 8,8% în trimestrul III 2017 față de același trimestru din 2016, 2,6% față de trimestrul II, respectiv 7% în primele 9 luni.

„Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 8,8% pe seria brută şi cu 8,6% pe seria ajustată sezonier. În perioada ianuarie-septembrie 2017, PIB a crescut, comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2016, cu 7%, pe seria brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier”, se arată într-un comunicat al INS.

Seria ajustată sezonier a PIB trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul III 2017, nefiind însă, înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în 5 decembrie 2017.

Potrivit INS, Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2017 a fost de 216,88 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,6% faţă de trimestrul II 2017 şi cu 8,6% faţă de trimestrul III 2016. Pe seria brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2017 a fost de 236,74 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 8,8% faţă de trimestrul III 2016.

Produsul Intern Brut estimat pentru perioada ianuarie-septembrie 2017 a fost de 598,46 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 7% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2016.

 Inflația  a fost la sfârșitul anului 2017  de 3,3%

Media generală a scumpirilor – inflația – a fost, în decembrie 2017 față de decembrie 2016, de 3,3%, iar față de noiembrie a fost de 0,3%, arată datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna decembrie 2017 comparativ cu luna decembrie 2016 au crescut cu 3,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2017 – decembrie 2017) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2016 – decembrie 2016), calculată pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC), este 1,3%. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata medie este 1,1%”, se arată într-un comunicat al INS.

În decembrie 2017, față de aceeași lună din 2016, alimentele s-au scumpit cu 4,04%, prețurile mărfurilor alimentare au crescut în medie cu 4,11%, iar tarifele pentru servicii au crescut cu 0,22%.

Față de luna noiembrie, alimentele s-au scumpit cu 0,44%, prețurile mărfurilor alimentare au crescut în medie cu 0,28%, iar tarifele pentru servicii au crescut cu 0,21%.

 Resursele de energie au crescut, consumul a scăzut 

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 11,7% în perioada ianuarie-noiembrie 2017 față de aceeași perioadă din 2016, iar comenzile noi au crescut cu 12,7%, arată datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Cifra de afaceri din industrie, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2016, a crescut pe ansamblu cu 11,7% datorită creşterii industriei extractive (+17,2%) şi industriei prelucrătoare (+11,6%).

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: energetic (+21,2%), bunuri de capital (+16,3%), bunuri intermediare (+10,1%), bunuri de folosinţă îndelungată (+8,2%) şi bunuri de uz curent (+5,8%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2016 au crescut pe ansamblu cu 12,7%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+26,8%), industria bunurilor intermediare (+16,4%), industria bunurilor de capital (+11,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,2%).

În terminologia INS, cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe. Iar comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discounturile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

 Salariul mediu net pe economie 

În luna noiembrie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.430 de lei, cu 3,1% mai mare decât în octombrie. Câştigul salarial net a fost de 2.464 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 72 de lei (+3%), arată datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat, potrivit INS, în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.157 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.409 lei).

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele câştigului salarial real (evoluția în raport cu rata inflației) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,9%.

Indicele câştigului salarial real a fost de 102,3% pentru luna noiembrie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 181,4%, cu 4,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2017.

Datele INS mai arată că în luna noiembrie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna octombrie 2017.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, în noiembrie față de octombrie 2017 după cum urmează:

– cu 14% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv cu 10,2% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;

– între 7% şi 10% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., fabricarea altor mijloace de transport.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 3,6% în industria metalurgică;

– între 1% şi 2,5% activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

„În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică (+2,7%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,6%)”, a mai comunicat INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Incurajator. Inseamna ca programul de guvernare este bun! Sper sa nu ne puna piedica marile puteri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.