Propunerea echipei Inspecţiei Judiciare în urma controlului la Direcția Anticorupție

Inspecția Judiciară, palmă dură pentru DNA!

DNA rechizitoriu nul

Decizie dură Inspecţia Judiciară cere DNA o monitorizare şi o informare semestrială privind dosarele mai vechi de un an, chiar dacă numărul lor a scăzut în mai bine de jumătate an.

Acestea sunt concluziile după controlul efectuat la Direcţie.  În plus, potrivit informațiilor apărute  pe site-ul mediafax.ro au fost verificate şi dosarele procurorilor Mihaiela Iorga şi Doru Ţuluş.

Inspecţiei Judiciară, un control la DNA  în perioada 16-20 aprilie

Reamintim că o echipă a Inspecţiei Judiciare a efectuat, în perioada 16-20 aprilie, un control la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ce a vizat verificarea modului în care au fost remediate deficienţele constatate la nivelul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, ca urmare a verficărilor efectuate cu ocazia controlului de fond din anul 2017.

În cadrul raportului întocmit în urma acestui control, sunt incluse modul de remediere a deficienţelor constatate la verificarea de anul trecut, situaţia cauzelor repartizate de la alţi procurori, stadiul dosarelor în lucru, dar şi propuneri.

Raportul IJ despre dosarele mai vechi 

În concluziile raportului, se arată că, „în ceea ce priveşte situaţia dosarelor mai vechi de un an de la prima sesizare, se reţine că numărul acestei categorii se dosare a scăzut, de şla 724 la data de 25 august 2017, la 547 la data de 11 mai 2018”.

„S-a reţinut preocuparea conducerii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi a procurorilor din cadrul secţiei, cu privire la reducerea stocului de dosare vechi.

Cauzele care au condus la nesoluţionarea acestor dosare în intervale de timp mai mici sunt atât de natură obiectivă: durata mare de efectuare a constatărilor sau expertizelor, întârzierea efectuării actelor solicitate prin comisii rogatorii, sustragerea persoanelor cercetate de la urmărirea penală etc., cât şi de natură subiectivă; în acest sens, au fost constatate aspecte de natură disciplinară, în cazuri ce au fost detaliate anterior, generate de întârzierea nejustificată, în mod repetat, a soluţionării unor dosare. Există dosare vechi în lucru, în care cercetările penale au fost efectuate relativ ritmic însă există şi cauze în care, invocându-se complexitatea cauzei sau volumul de activitate, nu au fost administrate probatorii”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

Care au fost dosarele verificate de inspectori

De asemenea, inspectorii au verificat şi situaţia dosarelor de care s-au ocupat foştii procurori DNA, Doru Florin Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga.

Cu privire e la situaţia dosarelor redistribuite ulterior revocării din funcţie a procurorului Doru Florin Ţuluş, inspectorii au constatat că acestea au fost repartizate imediat după predarea acestora, procurorilor din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie; din cele 64 dosare, 19 au fost soluţionate cu clasare şi 2 au fost declinate; în aceste cauze au fost efectuate cercetări relativ ritmic, în funcţie de volumul de activitate şi de prioritizarea cauzelor a căror soluţionare impunea urgenţă.

Cauzele instrumentate de Mihaela Iorga în atenția IJ

În plus, potrivit mediafax.ro,  în privinţa cauzelor care au fost instrumentate de Mihaela Iorga, echipa Inspecţiei Judiciare a reţinut că dosarele au fost repartizate după mai mult de două luni de la predarea acestora, procurorilor din cadrul ambelor secţii de urmărire penală din cadrul direcţiei dar şi la Serviciul Teritorial Ploieşti.

Din cele 107 dosare, au fost soluţionate 27, iar în aceste cauze au fost efectuate cercetări relativ ritmic, în funcţie de volumul de activitate şi de prioritizarea cauzelor a căror soluţionare impunea urgenţă.

„La nivelul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în 25 cauze au fost pronunţate soluţii de clasare, prin rechizitoriu sau ordonanţă, în care au fost dispuse măsuri de supraveghere tehnică. Măsurile au fost comunicate persoanelor vizate în termenul prevăzut de lege, conform adreselor de comunicare ataşate dosarelor verificate, care au fost prezentate inspectorilor”, mai spune raportul Inspecţiei Judiciare.

Concluzia după raportul Inspecției Judiciare…

Propunerea echipei Inspecţiei Judiciare în urma controlului este monitorizarea în continuare a cauzelor vechi: „Monitorizarea cauzelor mai vechi de 1 an de la prima sesizare la nivelul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Verificările vor fi efectuate de către procurori anume desemnaţi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, semestrial, informarea întocmită ca urmare a verificărilor urmând a fi transmisă Inspecţiei Judiciare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.