Ion Iliescu, urmărire extinsă în Dosarul Revoluţiei

Ion Iliescu
Ion Iliescu

Ion Iliescu, urmărire extinsă în Dosarul Revoluţiei. Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost marți, timp de o oră şi jumătate în faţa procurorilor de la Parchetul General. Fostul şef al statului a ajuns la ora 09.00, după ce a fost citat de procurori pentru a i se aduce la cunoştinţă că pe numele lui a fost începută urmărirea penală în dosarul „Revoluţiei”. Infracţiunea de care este vizat este cea de săvârşire de infracţiuni contra umanităţii.

Într-un comunicat postat recent de Parchetul General, se precizează că „s-a dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității față de suspectul Ion  Iliescu, la data săvârșirii faptelor, membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) pentru fapte comise în intervalul 27 – 31 decembrie 1989,  pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiții prealabile de autorizare.“

Documentul mai arată că „Iliescu Ion a acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist. Prin exercitarea autorității depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acționat în acest sens. Psihoza teroristă ce a atins cote paroxistice în rândurile militarilor și civililor înarmați, coroborată cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasări de trupe ale unor unități militare, ordonate în general pe timpul nopții), au avut drept rezultat numeroase situații de foc fratricid și de deschidere a focului asupra  unor persoane ce nu desfășurau activități potrivnice mișcării revoluționare.“

În acelaşi comunicat, se mai precizează că „În cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul Revoluției”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității față de suspecții:

–         general locotenent (r) Rus Iosif, la data săvârșirii faptelor, comandant al Aviației Militare și membru al Consiliului  Militar Superior;

–         amiral (r)  Dumitrescu Emil, la data săvârșirii faptelor cpt. rang I.“

Preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil, în 13 aprilie, cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 13 aprilie a.c., ministrului Justiției cererea de urmărire penală faţă de domnul Iliescu Ion, de domnul Roman Petre şi de domnul Voiculescu Gelu – Voican, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Secția Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) şi k) Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituția României, republicată, ale art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum şi a celor reținute prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 şi nr. 270/2008.“

Reacţia fostului preşedinte nu a întârziat. Într-o postare pe blogul personal, Ion Iliescu scria că „În ceea ce mă privește decizia președintelui Iohannis nu mă surprinde, cu toate că nu văd care este cadrul legal în care se înscrie. Mă surprinde însă faptul că, liberi fiind, oamenii nu mai cred că trebuie să lupte pentru libertatea lor. De asta au ajuns să ne dea lecții de democrație oameni care, în timpul ceaușismului, au tăcut mâlc, asta când nu puneau umărul la costruirea cultului personalității lui Ceaușescu.“

 Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunţa că, în urma administrării de probe în dosarul „Revoluţiei”, concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

23 de Comentarii

  1. Codrutza parca daduse NUP
    la Dosarul Revolutiei. Deh, facuse si ea frumos in fata PSD, s-o propuna Ponta sefa
    la DNA.

  2. Batranul ne acuza ca nu am luptat pentru libertate inainte de 1989, perioada in care el milita cu osardie
    la victoria definitiva a comunismului in Romania!!!”Minunatele idealuri ale socialismului” nu i-au dat pace nici cand in
    acele zile sangeroase, teroristii complotului „trageau din toate pozitiile”!
    Aici s-a ajuns, daca vechea nomenclatura securist-activista a intretinut timp de 29 de ani MITUL FALS AL REVOLUTIEI!
    Toate loviturile de stat bolsevice s-au comis prin inscenarea unor miscari populare, pentru a disimula actiunile de forta ale unor „revolutionari de profesie” bolsevici. Disparitia lui Ceausescu in seara de 17 dec.1989 a consfintit
    victoria LOVITURII DE STAT, respectiv transferul de putere in mainile pucistilor gru-isti, dupa arestarea capeteniilor
    statului comunist, cpexistii si sefii militari,carora li s-a dat impresia ca ar fi in libertate…conditionata de acei
    indivizi de elita in civil din directia speciala a Securitatii. Din 20 dec la Timisoara,respectiv 21-22 la Cluj,Sibiu,
    Brasov,Arad, Constanta si in special la Bucuresti,au fost mobilizati in numele lui Ceausescu oameni ai muncii din mari
    unitati socialiste LA MITINGURI DE SUSTINERE A REGIMULUI,regim care isi daduse de cateva zile obstescul sfarsit. Toate
    aceste mitinguri au avut scopul scoaterii oamenilor in strada pentru ca in urma diversiunilor soldatilor complotului sa se creeze impresia falsa a unor revolte populare…

  3. Din pacate e cam t–ziu acuma pentru acesti indivizi, chiar daca ar fi condamnati la ani grei de puscarie. Viata si-au trait-o din plin. Singurul sau printre putinele lucruri pentru care Kovesi trebuia data jos este faptul ca a inchis dosarul revolutiei a mineriadelor si altele legate de Iliescu&co.

    • Da` de ” Flota ” si ” Mihaileanu ” ce zici? Sau de dosarul lui Klaus?

  4. Despre revocare:
    PSD, ALDE,nu veți reuși să guvernați Țara niciodată dacă nu clarificati, mai ales în legile justiției, ce înseamnă OBLIGAȚII, pedepsele ce revin acestora, consecințele.
    De aceea, cei care vă urăsc de moarte, VĂ OBSTRUCȚIONEAZĂ permanent prin adoptarea atitudinii: NU MĂ OBLIGA LEGEA, NU DECID IMEDIAT, AMÂN, BLOCHEZ, NU EXISTĂ CONSECINȚE, ȚARĂ GHANEZ.
    Vezi ex. :Presedintele-fara șef SIE, revocarea, SPP, diverse aprobări unde legea nu îl obliga, nu spune ce pățește.
    Asemenea Monica macovei, danilet și alții la comisia Sipa, coldea și maior la comisia SRI, peste tot unde LEGEA NU OBLIGA LA CONSECINȚE.
    ACUM :
    Tudorel Toader, fiindcă președintele TE OBLIGA să „coabitezi” cu un procuror, prin NEREVOCARE PE MODEL :NU MA OBLIGA LEGEA, adopta aceeași atitudine și nu mai colabora cu un procuror pe care l-ai propus pentru revocare.
    Fa exact la fel : nu te obliga legea, nu mai da bani, nu mai sprijini DNA, nu mai fi activ cu ei pe nicio direcție.
    Să vedem cum le place acestora : președinte, secție procurori, lazar, kovesi, o parte din ICCJ, toți cei care VĂ SABOTEAZĂ, cu legea în mana, indiferent de rundele de alegeri.
    Voi câștigați mereu la parlamentare, ei câștiga președintele, apoi vă sabotează prin lege și acord internațional de la o parte de tari care vă urăsc, PSD și ALDE.
    E valabila atitudinea ” nu mă obliga legea” și pentru GUVERN ȘI PARLAMENT!
    ADOPTAȚI IMEDIAT ACEASTA ATITUDINE, să vedeți câte pârghii aveți voi, unde se va ajunge.
    Cine blochează, hahaha, legal, pe cine!
    E care pe care, nu?
    Toader, dacă nu întra legea justiției, schimbările în vigoare, să vezi ce te hartuiesti iohaniis la numirea șefului DIICOT!
    Că poate, zice el și deontologii, ca „nu îl obliga legea”!
    Nici pe tine nu te va obliga să faci altfel decât e scris în lege!
    Care pe care…

    • Vigilentule, pacat de introducerea superba, pentru care-ti iert pacatele mai vechi! Legile si Constitutia nu permit
      nici acum faradelegile sefilor statului si ai institutiilor de forta cu care tin de 30 de ani Romania sub carambi!!!
      Criminalii, incepand cu autorii loviturii de stat, comit faradelegi bazati fiind pe lipsa de reactie a institutiilor
      de forta pe care le controleaza. Asa se face ca o nulitate de calibrul Alogenului din Deal isi permite fara jena sa
      sfideze o tara intreaga, incalcand a nu stiu cata oara Constitutia, din ratiuni ideologice, securiste, dar si pentru
      ca e tinut in chingi de patronii de sclavi. Mai mult, conteaza pe lipsa declarata de reactie a sefilor Coalitiei care
      prin vocea lui Dragnea au afirmat clar ca nu vad niciun motiv de suspendare a impricinatului!!! Motiv pentru care sunt
      nevoit sa-l declar persona non grata si-mi voi indrepta impotriva lor intregul arsenal intelectual. Securistii postaci
      nu trebuie sa se bucure, caci ii voi considera CONSERVE SECURIST-BASIST-IOHANISTE, la fel ca si Ponta la vremea lui!!!
      Aici nu e vorba de prezervarea libertatii acestor tradatori mai abjecti decat cei care i-au trimis in lupta, care, cel
      putin, isi arata marsavia pe fata!Am fost din nou driblati, ca in vara lui 2012. Postaci securisti, va aparati/blamati
      inconstient patronii care cad de fiecare data la pace, tradatori de tara care se rotesc (rotirea ceausista a cadrelor)
      la conducere comandat. Nu exclud ca redeschiderea DOSARULUI LOVITURII DE STAT sa fii dat un ultim impuls conducerii
      Coalitiei de a accepta tacit ultimul act anticonstitutional al Alogenului!!! Ca la un semn, televiziunile basiste a3
      si cea a lui Ghita au ocupat timpii de emisie cu un deces al unei persoane tinuta de zile-ntregi in viata artificial
      si nu justifica atat tam-tam, cel putin comparativ…

    • Numai un penal poate avea asemenea idei.Penalii sunt de partea analfabeluilui tuDorel Toader Rudotel.Romania este o tara de IDIOTI ca tine, condusa de Penali ca Dragnea, Tariceanu etc, cu trepadusi analfabeti ca tuDorele Rudotel si Dancila Hemoglobina.

  5. Cica domne nu-i cadru legal… cum a fost in cazul lui Ceausescu, se deduce. Mai ramane sa ne spuna ca Ceasca s-a pus singur la zid si tot el a tras si cu pusca. Totusi, consider ca-cazul este o farsa asa cum este tot ce e legat de Romania, din lipsa reperelor: azi asa, maine altfel.
    PS: Cred ca multi isi fac iluzii in privinta monarhiei, un termen fortat introdus de regalisti pentru perioada Principatelor si chiar dupa unirea mica, din pacate ea nu are traditie in Romania in epoca moderna, si din moment ce domnii erau numiti pe bani de Poarta, etc., iar monarhia propriu-zisa nu prea s-a inchegat ca nu prea avea mare lucru in comun cu populatia. De altfel, odata cu sfarsitul epocii medievale, monarhiile au decazut ca forma de organizare statala, desi oamenii au ramas.

    • Marea Britanie, Olanda, Belgia, Spania, Danemarca,
      Suedia, Norvegia, Luxemburg sunt toate monarhii. Ce tzari decazute…

    • In Gradina lui Dumnezeu si dobitoacele graiesc, „vasile”, asa ca da-i inainte…

  6. Am auzit ca a murit Mihai Stanescu, genialul caricaturist al anilor ’80-’90… Raman in urma sa marturiile surprinzatoare ale umorului amar si simplitatea de exceptie a artei grafice . Intr-unul din interviurile aparute in presa romaneasca declara candva motivele pt care nu a parasit definitiv tara: “.. în România mă mai ştie lumea pe stradă, mă întâlnesc cu oamenii. În strainatate, mergi, nu întâlneşti pe nimeni, nu-ţi zice nimeni că te iubeşte, că te urăşte, că te apreciază… Sau poate că eram şi ceva patriot. Dar e mai bine pentru un artist să trăiască într-un loc în care suferă mai mult, pentru că atunci e mai inspirat. Eu, atunci, în perioada de dinainte de ’89, aveam idei foarte multe şi foarte bune. De-asta am luat şi premii, pentru că majoritatea desenelor mele erau cu iz politic. Acum nu mai am aşa idei, pentru că sunt liber şi nu mai sunt încrâncenat. Cum zicea şi Cioran, „dictatura te întăreşte, democraţia te moleşeşte!”. I-am lăsat pe alţii tineri să se afirme şi să combată democraţia noastră şubredă”.

  7. SI care bbulevard pripuneti sa poate numele Nicolae Ceausescu ? A si nu uitai nici vulev4dul Lenutza Codoi!

  8. Iliescu la puscarie!Sa traiasca ultimele ore ale vietii in puscarie,daca se poate inventati in nou „canal”.

  9. Si conspiratorul Dumitru Iliescu, cel care comanda tancurile care au trecut peste demonstranti la Inter-Continental, e nevinovat? Dumitru Iliescu este in prim-planul pozelor de la revolutie alaturi de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican si Adrian Sarbu. Mai aveti indoieli asupra personajului?

  10. Oricum , ramane o diversiune rusinoasa a lui KWJ acum in toiul scandalului cu mizeriile alea de protocoale . Asa l-au invatat partenerii ? Ca sa nu mirosi a ceapa , mananca usturoi !

  11. .Dupa cit s-au taraganat lucrurile, ca sa scape tataie pentru crimele comise, presupun ca e vorba de dosarul „Revolutiei franceze” ! … Asa ca, in ritmul asta, prin 2300-2400, mai pe seara, va fi adusa in fata „justitiei” (hi hi !) mumia lui Iliescu, in cadrul dosarului „Revolutiei romane” (hi hi hi !) … Pe de alta parte ar putea sa le fie rusine respectivilor ca l-au deranjat pe „revolutionar” de la somn, mai ales ca doamna Nina dorea sa-l trimita si in piata, dupa doua kile de varza si trei de cartofi ! (ps : terminati domne odata cu timpenia asta, „săvârșirea infracțiunii contra umanității” !!, e a doua oara cind vad scrisa aiureala asta, ce, va e jena sa scrieti complet : „săvârșirii infracțiunii DE CRIME contra umanității” ?)

  12. ce credeti ca va rezolva incriminarea si condamnarea unui orgolios bolnav de putere ?!…crede cineva ca poate „purifica” pacatele „revolutiei” si toti anii care au urmat cu aceste „facaturi” de „justitie” (nu cred ca este nevoie sa argumentez in conditiile date!)?…daca am putea da roata istoriei inapoi cu 30 de ani (pentru speta in cauza!) ar avea un rost!…asa ne purtam crucea (cu sau fara condamnarea unor iliesti) spre adancul dispret al strabunilor nostri…”…ne privesc cel mult ironici”!!!!

  13. Pai ce putea face PG pentru ingroparea sandalului protocoalelor? Sa arunce pe piata un nou scandal.

  14. Imaginile sunt vechi, de pe cand Ilici nu figise inca din tara.Dupa aceasta scena Ilici a fost scos din tara si ascuns pe undeva ca sa nu faca puscarie.El a dat startul la FUGA INFRACTORILOR din tara.Mass-media vanduta lui Soros, Parlamentul Penal, Organizatia Penala PSD, Presedintele Penal, SRI, SIE si celelalte servicii au ascuns cu totii acest lucru.Romania este condusa de PENALI !!!

  15. Se cauta distragerea atentiei de la coscaria cu JUSTITIA si protocoalele incheiate cu serviciile inteligente in a folosi respectiva institutie ca o arma, unealta, de catre cei din afara tarii adica: RUSII, AMERICANII, EVREII, FRANCEZII,ENGLEZII, GERMANII in a numi in functiile care hotarasc ceva gargaragii si marionetele respectivilor in scop clar jefuirea resurselor solului si subsolului in dispret pentru mediu, precum in coloniile din Africa si America de Sud in contrast izbitor cu apartenenta noastra de azi la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA ! Batranul edecar Ion si Iliescu este omul fostei URSS care a organizat ticalosia din dec.’89 in cardasie cu fosta URSS iar ”colegii americani ” nu au avut nimic impotriva, este vinovatul principal de faramare: economica, politica, sociala a ROMANIEI, impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre Roman, impreuna cu care au montat in locul tovarasiei, democratia originla in sos slinos de capitalism de cumetrie acum 29 de ani, din cauza asta azi putem sa fim faramati ca stat nationl unitar ca asa dicteaza interesele rusilor, americanilor si acolitilor lor, in coltul asta de Lume cam prost facuta ! p.s.- nu cred ca JUSTITIA o sa il condamne pe batranul edeacar Ion Iliescu si pe pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre Roman, pentru cardasia lor cu cei amintiti mai sus din dec’89 si dupa, au sa ne prosteasca si acum asa cum fac de aproape de trei decenii ! editat

  16. editat Iliescu va trece curand la cele vesnice si va da cu tifla procurorilor care incearca sa afle adevarul, daca nu pentru a face dreptate, macar pentru cunoasterea adevarului. Dar actualul regim politic va ramane cunosut in istorie asa cum l-a definit pe vremuri ziarul Catavencu : regimul mos-iliesc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.