Pensionari vs salariați

Teleorman, locul 1 într-un clasament nedorit

Județul Teleorman, devenit celebru după ascensiunea politică a liderului PSD, Liviu Dragnea, deține cel mai mare raport dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților, 17 pensionari la 10 salariați, conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS). La polul opus, în București sunt 5 pensionari la 10 salariați. La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, Teleormanul a fost pe locul doi pe țară în ceea ce privește prezența la urne, 46,3%, față de media de 39,7%, iar PSD a obținut o victorie clară, cu peste 62%, comparativ cu media de 45,5%.

Potrivit INS, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 502 de lei (860 lei în judeţul Botoṣani faţă de 1362 lei în Municipiul Bucureşti).Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,7% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,3%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,0%.

În trimestrul IV din 2017 numărul mediu de pensionari a fost de 5.229 mii persoane, în creṣtere cu 5 mii persoane faţă de trimestrul precedent, pensia medie lunară a fost de 1.132 lei, mai mare cu 2,4% faţă de trimestrul precedent, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.071 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 52,5% (comparativ cu 55,3% în trimestrul precedent). De asemenea, indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale* şi indicele preţurilor de consum a fost de 100,0%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4581 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Dragnea Portocala ,pe cand era prefect in Teleorman, in Octombrie 1997 a organizat, sub genericul “România-Africa”, o vizită de documentare și prietenie în județul Teleorman pentru șefii de misiuni diplomatice din șapte țări africane, acreditați la București. Vizita avea ca scop sa le vina inima la loc africanilor,vizitand un judet in Romania care arata la fel de subdezvoltata ca o zona africana !

  2. Dragnea, Dancila, Carmen Dan sunt tare mandri cu Teleormanul lor!
    Teleormanul e unul dintre cele mai depopulate judete ale Tarii, din totalul populatiei de 360000 locuitori, numarul total al celor care MUNCESC, adica al Angajatilor e de aproximativ 55000, majoritatea in Institutii publice(Administratie locala, Politie, Scoli, Spitale)!
    Judeţul Teleorman numără doar 55.600 salariaţi.
    Numarul pensionarilor, aproape de 100 000.
    Numărul şomerilor depăşeşte 15.900.

    Majoritatea oamenilor in putere de munca sunt in Spania(cei mai multi!) si in Italia.(Informatii in presa locala)
    Numarul celor plecati la MUNCA in Spania si Italia este de aproape 1/4 din populatia Judetului!
    „Teleorman este județul din România care a pierdut cea mai multă populație în ultimii 25 de ani. Aproape un sfert din teleormăneni au dispărut din județ. Zimnicea este cel mai sărac oraș din județ. A pierdut 20% din populație față de anii 90. Este azi un oraș-fantomă unde chiar și gara s-a închis.

    Reporter: „Jud.Teleorman a PIERDUT aproape 1/4 din populaţie în ultimii 25 de ani.
    Dumneavoastră aţi condus peste 10 ani acest judeţ, de ce pleacă lumea din jud. Teleorman?”.

    Dragnea: „Pleacă din Teleorman cum pleacă din toată țara. Pentru locuri de muncă mai bine plătite. Și sunt plecați de mulți ani. De prin anii ’90 și ceva. Din păcate.

    Reporter: „Dar cum vă explicați că cel mai mult din Teleorman?”.

    Dragnea: „Acum nu știu dacă aceasta e o informație, vreți să spuneți că i-am luat eu la goană?”.

    https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/exodul-intern-care-macina-romania-857322

  3. Pentru ca don Livache de Belina să rămână lider necontestat în PSD și să ajungă preșșidinte de țară trebuie ca întreaga Românie să fie teleormanizată și în fiecare județ să avem 17/10 proporție pensionari/salariați iar inflația să depășească permanent creșterile salariale. Deasemenea să se facă în tot Ardealul case de paiantă și bărci care merg pe uscat ca în Teleorman. Pentru asta luptă PSD-ul. În România anului 2040 acest lucru va fi posibil.

    • Bai la lab de la gasc cate case au facut ardelenii în orașele si satele din ardeal?Pana in 1918 ardelenii erau sclavi pe plantatie si trăiau în munții apuseni.Acum după mulți ani au coborât de la munte si au intrat în casele sașilor și ungurilor si se dau civilizati si cultivati cu porumb si floarea soarelui ca o celebră etnie si ne dau lectii de civilizație.Cel mai iubit dintre pământeni este o metaforă bai superinteligentilor.

  4. Propaganda anti Dragnea ! Orice sociolog v-ar explica faptul ca o regiune care e situata in apropierea unui pol atractiv [-Bucurestiul in cazul nostru- unde se concentra investitiile si forta de munca ( deci tinerii ) ], se va goli de forta de munca . Ca efect , zona ” imbatrineste ” si saraceste relativ .
    Daca urmariti , aceeasi situatie se intimpla in jurul Clujului care absoarbe tineret din judetul Cluj si judetele apropiate-Mures, Alba , Salaj .

  5. @nae girimea…Foarte adevărat cele afirmate, însă INCOMPLET. Mai important este faptul că în toată România s-a făcut un gol de 4-5 milioane de tineri plecați la muncă în străinătate, definitiv s-au temporar. Cu toate astea, efectul economic nu este intru totul rău, atât timp cât acești confrați ai noștri virează per total în România mai multe miliarde decât investitorii ”strategici”. Lipsa acestei valute, care ne intră în țară de la cei plecați la muncă, s-ar fi resimțit mult mai rău decât procentul disproporționt angajați -pensionari evidențiat în articol. În acest context decalajul pensionari-angajați rămâne doar în teorie nefiresc, dacă punem la socoteală miliardele care intră în țară de la cei care ar fi trebuit să încline mai tare balanța procentuală cu angajați.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.