Klaus Iohannis cere consultări pe legile Justiţie cu experţii Comisiei de la Veneţia

iohannis

Klaus Iohannis cere consultări directe între reprezentanţii autorităţilor publice şi ai societăţii civile din România cu experţii Comisiei de la Veneţia pe marginea legilor Justiţiei, în contextul cererii, de la începutul lunii mai, a unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia.

Având în vedere dezideratul de a se ajunge la soluţii legislative pe deplin adecvate cadrului constituţional intern şi standardelor europene referitoare la independenţa justiţiei, Preşedintele României consideră utilă organizarea cât mai rapidă a unor consultări directe între reprezentanţii autorităţilor publice şi ai societăţii civile din România cu experţii Comisiei de la Veneţia„, transmite preşedinţia.

 Peşedintele Klaus Iohannis a solicitat, la începutul lunii mai, un punct de vedere Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei legi adoptate de Parlamentul României vizând statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, respectiv organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Anterior, în 26 aprilie 2018, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneţia cu privire la aceleaşi legi.

Administraţia Prezidenţială a făcut public textul solicitării adresate de Klaus Iohannis Comisiei de la Veneţia:

„Un pachet de trei legi ce încearcă să reformeze sectorul justiţiei în România sunt adoptate acum de Parlament şi vor fi promulgate. Proiectele de lege de revizuire a legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii au fost evaluate de două ori de Curtea Constituţională. Totuşi, consider că în versiunea finală nu sunt conforme nici cu cadrul constituţional român, şi nici cu standardele europene de independenţă a justiţiei.

Înainte de a le promulga, şi luând în considerare relevanţa de care se bucură în general opiniile Comisiei de la Veneţia, şi în mod particular pentru Curtea Constituţională a României, am decis să trimit aceste legi Curţii Constituţionale a României şi Comisiei de la Veneţia.

În acelaşi timp, am solicitat Curţii Constituţionale să coopereze cu consiliul consultativ privind chestiuni constituţionale al Consiliului Europei şi să facă tot ce este posibil pentru ca decizia să se bazeze pe opinia Comisiei de la Veneţia.

Aşadar, potrivit articolului 3 al Revoluţiei (2002) 3, Statutul revizuit al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, am onoarea de a solicita Curţii de la Veneţia să emită o opinie privind proiectele de legi de revizuire a legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

19 Comentarii

  1. Trebuie suspendat si judecat pentru subminarea Romaniei si inalta tradare!
    Sigur I se gaseste o lista lunga pentru 100 ani puscarie!

    • Asta-i ideea ta sau a sclavilor varanului?Pentru ce sa fie suspendat?De ce legile astea pretins perfecte se tot intorc de la CCR cu cereri de corectare?Si cei din CCR chiar nu pot fi banuiti ca tin cu opozitia…legile bune ar trebui sa ne intereseze,chiar daca Comisia de la Venetia contribuie la ele,ce de legi ce tot trebuie amendate e plina istoria Parlamentului.Astia ar trebui acuzati de neglijenta in serviciu si pusi sa restituie indemnizatiile,diurna,cazare …asta e inalta tradare,legile proaste ce nu pot fi applicate coherent,da’ pocaitu’ varanului nu va spune asta.

    • Ionele, vezi ba ca confunzi, aia cu lista lunga sunt Daddy si Anton!

    • Johannis ar trebui trimis la Sibiu. Nu știe, nu poate, dar reaua credință este cât casa! de ce nu se arată de ce a atacat Johannis profesorii de la fizica din Cluj? Acolo este un secret. Un student oarecare – să nu zicem altfel – a vrut să nu se știe ce făcea ca student și …pumnul în gură la profesori. Dar dacă aceia încep să fie luați în seamă? Dacă sunt luați în seamă unii din Forumul pe care l-a condus, care știu cine este persoana? Dezvăluirile abia încep…

  2. Nu mai bine s-ar duce cu gondola si ne-ar lasa in pace sa ne vedem unii de altii?

  3. Romania are capacitatea ca macar in justitie sa mentina fiorul national al mandriei de neam.
    Nu am fi azi daca in istorie conducatorii,biserica si poporul ar fi fugit zilnic cu jalba’n protap la Stambul,Berlin sau Moscova.
    Cei care au cerut lumina de aiurea au ramas niste figuri triste de slugi.
    Asa va ramane toata promotia politica securista,postdecemrbista in prezent numita stat paralel.
    Vom povesti nepotilor cum niste derbedei au omorat elita in puscariile comuniste,au bagat pe sub masa o diversiune numita revolutie,au ucis din nou si cand au spus- Gata e democratie- prima data si-au tras vacante,concedii,geci rosii,genti goale si pline cu bani europeni.
    Lor le prieste Europa,noua nu.
    Comisia asta e o mare pierdere de timp avand ,se spera ,rolul eratei de la referendum.
    Regizorul e slab pregatit tura asta ,iar actorii locali nu mai vor sa sara peste ora mesei.
    Tara e infometata…
    Si de justitie!

    • Va temeti ca vor rade de carpelile unora cu studii la distanta,la gramada de drept?Sau de prof.dr.feisbucist,faraonu’ de la justitie?

  4. Cum sa ceara sasu consultari cu expertzii „Comisiei de la Venetia” cand noi avem cei mai cei „expertzi”, ciordache, nicolicea, niculae, cacaniciu, etc. tot unu si unu, scolitzi dupa „apelul bocancilor”, specializatzi si cu doctorate la don’gheneral izmana, sau la Balti si toti „dirijatzi” de tu-dorel, o sluga fara caracter, care vor rezolva „problema” ca hotzi sa fie protejatzi si nu trebuie deranjatzi, iar cei care acum sunt la bulau trebuie premiatzi cu cel putzin 29 euro/zi si asigurate conditzi de 5 stele, iar cei ce vor reclama hotzii sa fie inchisi in penitenciare de maxima sigurantza, ca sa se invetze minte sa nu-i maio sreseze pe hozi!

  5. Oameni fara de lege si onoare , Orban un horti sef la un partid national romanesc, si iohanis un alt strain presedinte , ambii vanduti strainilor , fara morala si cu tupeu de ultima speta !!!

  6. Sa ne ceara si noua ceva, ca ii dam. Asta este mai nesuferit ca basescu, ca si ala, nici asta nu este roman!

  7. Trebuie suspendat, judecat si condamnat pentru incalcarea si sabotarea grava a Constitutiei Romaniei in materia procesului de legiferare si a intrarii in vigoare a legilor votate in Parlamentul Romaniei. Urgent !

  8. CONSTITUTIA TITLUL V Curtea Constituţională
    Structura ARTICOLUL 142
    (1) Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.
    Independenţa şi inamovibilitatea ARTICOLUL 145
    Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.
    ARTICOLUL 61
    (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
    ARTICOLUL 73
    (1) Parlamentul adoptă legi constituţionale, legi organice şi legi ordinare.
    Promulgarea legii ARTICOLUL 77
    (1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
    (2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.
    (3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.
    Legile au fost supuse procedurii de verificare a constitutionalitatii de CCR,Parlamentul le-a reexaminat, dl.Iohannis are obligatia CONSTITUTIONALA de a le promulga in cel mult 10 zile.
    DL Iohannis REFUZA PROMULGAREA LEGILOR.
    Pretextul privind „sesizarea Comisiei d e la Venetia”,pentru a ocoli ,refuza promulgarea este ILEGALA.
    Procedura inventata privind contestarea „formei finale” il situeaza GRAV in afara legii ,fiind anticonstitutionala.
    DL Iohannis trebuie DEMIS.

  9. Asta e in stare sa ceara consultari si cu mama Omida, doar, doar o bloca ORICE DEMERS al actualului parlament si al actualului guvern. Si va zice ca sunt OBLIGATORII consultarile cu mama Omida!

  10. Am fost votant al PNL veritabil, nu cel corcit de acum.Am devenit votant al actualei coalitii. Daca actuala coalitie nu-l pune cu botul pe labe pe actualul presedinte al Romaniei permitandu-i atatea incalcari a Constitutiei, ma tem ca nu voi mai merge niciodata la vot.

  11. ,,,excelente precizarile facute de ileana „”” LAMURITORUL””””AR TTREBUI SA CONSPECTEZE PRECUM AM INCERCAT SI EU LA STATISTICA GLORIOASEI GUVERNARI CIOLOS …… PS ROMANIA ASTAZI ESTE CONDUSA DE „””KOVESI””….”””BRATUL INARMAT AL COTROCENIULUI,,,””” WERNER””””” IDOLUL NEOCOMUNISTEI „”MERKEL”” SI DE CEL MAI MAI ODIOS LIBERAL PE NUMELE LUI „”””ORBAN”””

  12. În mod cert o să rămănă cu măna întinsă … , pentru că toată viața a cerut … !

  13. Jos mastile kwi! Esti complice a deep state…poate chiar prizonier lui…Nu ai simt national si doresti ingenuncherea definitiva a ceea ce a mai ramas din independenta si suveranitatea statutului national unitar roman…Esti chiar mai rau decat Basescu….iarasi ani pierduti..de ce!? Si pt cine !? La scara istoriei vei ramane doar o nota de subsol…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.