Polițist în comă după ce a fost atacat la percheziții

Un tânăr poliţist de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale (SAS) a fost rănit grav, luni dimineaţa, în timpul unor percheziţii desfăşurate în Rădăuţi, județul Suceava, la un suspect de trafic de droguri. Poliţistul a fost atacat cu o sabie, fiind în comă indusă.

Update:  Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a mers, marți, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde este internat polițistul care a fost rănit cu o sabie, în timpul perchezițiilor din Rădăuți, aceasta declarând că faptul că acesta nu purta cască a fost o eroare.

După aproximativ o oră şi jumătate de discuţii cu medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, ministrul Carmen Dan a declarat presei că, din punctul său de vedere, faptul că poliţistul nu purta cască a fost o eroare umană, nu una de sistem.

„Am fost şi l-am văzut pe colegul nostru. E într-o stare critică, dar stabilizat. Vreau să ştiţi că în acest moment este în cel mai bun loc pentru el unde să fie îngrijit. Este sub observaţie. Aşteptăm să vedem evoluţia lui în funcţie de celelalte complicaţii. Ne dorim să nu fie”, a declarat ministrul de Interne.

În ceea ce priveşte echipamentele, Carmen Dan a precizat că structura de Intervenţii şi Acţiuni Speciale beneficiază de echipament de intervenţie de ultimă generaţie.

„Este o licitaţie începută în anul 2015, care s-a concretizat prin punerea la dispoziţia acestei structuri atât în anul 2016, cât şi în anul 2017. Anul acesta a ajuns ultimul lot de de echipament balistic şi de protecţie pentru această structură care este una dintre cele mai specializate trupe de intervenţie a Ministerului. Aşa cum ştiţi, luptătorii de la trupele speciale sunt cei care instruiesc şi pe poliţiştii din zona ordinii publice”, a explicat ministrul.

Întrebată ce s-ar fi întâmplat dacă ar poliţistul sucevean ar fi purtat cască, Carmen Dan a declarat că, din punctul său de vedere, leziunile nu ar fi fost la fel de grave.

„De aici înainte, aici nu discutăm neapărat despre faptul că a participat la o misiune, vedeţi şi dumneavoastră datele sunt complet diferite faţă de situaţia lui Sorin Vezeteu. Eu cred că dacă ar fi avut tot echipamentul nu ar fi suferit leziuni atât de grave ca cele pe care le are acum. Rămâne de văzut ce s-a întâmplat în ceea ce priveşte organizarea misiunii (…). Mai spun încă o dată, sunt cel mai mare susţinător şi apărător al angajaţilor ministerului care îşi fac datoria şi care îşi înţeleg misiunea şi sunt foarte mulţi în acest minister, dar şi cea mai serioasă persoană care solicită sancţionarea celor care încalcă legea sau care fac un abuz”, a declarat ministrul.

Carmen Dan a făcut referire şi la o eroare umană, nu la una de sistem atunci când a fost întrebată acest lucru.

„Cred că mai degrabă o eroare umană, însă nu m-aş pronunţa până nu se finalizează verificarea şi să ştiţi că avem tot interesul să o verificăm, să o finalizăm cât se poate de repede”, a răspuns ministrul de Interne.

Update:  Medicul Tudor Ciuhodaru, de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Neurochirurgie din Iași, unde a fost dus polițistul rănit cu sabia în timpul unor percheziții în Rădăuți, spune că bărbatul este în comă indusă și prognosticul rămâne rezervat.

”Pacientul a fost preluat în Unitatea de Primire a Urgențelor din Spitalul Clinic de Urgență de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iași. Este în curs de stabilizare și reevaluare. Este victima unei agresiuni. Leziunile pe care le-am inventariat până acum sunt în mai multe localizări, dar ținând cont că este și o anchetă în curs din punct de vedere medico-legal, toate datele vi le vom da la momentul în care ele se vor confirma. Prognosticul rămâne rezervat din cauza severității lezionale. În acest moment pacientul este în curs de resuscitare volemică și respiratorie, evaluare imagistică și va beneficia de cele mai moderne tehnici de neuro-navigație în intervenții neurochirurgicale într-un centru de neuro-excelență de la Nicolae Oblu din Iași”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, polițistul are nevoie de măsuri de terapie intensivă, fiind un ”pacient critic, politraumatizat, în comă indusă medicamentos”.

”Sunt leziuni severe la nivelul capului și nu numai, dar bilanțul lezional complet îl vom face la momentul în care vom avea toate rapoartele imagistice”, a mai spus Ciuhodaru.

Update: Polițistul nu purta casca de protecție, deși  o avea în dotare.

Update: Polițistul a fost preluat cu un elicopter SMURD și transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Bărbatul are traumatism cranio-cerebral sever și tăieturi la braț. Agresorul se numește Alexandru Huțuleac, a fost arestat anul trecut pentru trafic de droguri, în cadrul unei acțiuni a DIICOT Suceava de destructurare a unei rețele de traficanți, iar după patru luni a fost eliberat sub control judiciar.

O ambulanță l-a preluat pe polițist de la Spitalul din Rădăuți, unde a fost dus inițial după ce a fost rănit cu o sabie de tip macetă în timpul perchezițiilor și l-a transportat la Spitalul de Urgență Suceava, în comă.

”Ambulanța a preluat un bărbat în comă, de la spitalul din Rădăuți unde a fost stabilizat și au fost efectate au fost efectuate primele îngrijiri medicale, și l-a transportat la spitalul de urgență din Suceava”, a declarat, pentru Mediafax, directorul Serviciului de Ambulanță Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.

În cursul dimineţii au fost organizate opt echipe care urmau să facă percheziţii la domiciliile unor persoane suspectate de trafic de droguri.

Polițiștii din Suceava spun că proprietarul casei unde s-au desfășurat perchezițiile nu a răspuns la solicitările celor de la acțiuni speciale, astfel că intervenția a fost una în forță.

La una dintre locuințele percheziționate, în Rădăuți, una dintre persoanele vizate a atacat și rănit, cu o sabie, pe colegul nostru, agent șef adjunct de poliție Sfichi Dan Ciprian, din cadrul Serviciului pentru acțiuni Speciale Suceava, rănindu-l foarte grav la cap și braț. Bărbatul în cauză a fost imobilizat, cercetările fiind continuate, sub coordonarea procurorului de caz. Acesta a fost arestat, tot într-o cauză instrumentată de Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceva, la data de 13 iulie 2016, pentru trafic de droguri, fiind ulterior pus în libertate sub control judiciar după 30 de zile, iar în octombrie 2017 a fost ridicat și controlul judiciar, de către instanța de judecată„, a transmis Poliţia Română într-un comunicat de presă.

Polițistul atacat (foto) are 35 de ani, este căsătorit și are doi copii mici.

Prima reacție a lui Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că poliţistul rănit în misiune va fi transportat la un spital din Iaşi, precizând că este necesară adoptarea unui set de măsuri pentru protecţia poliţiştilor.

„Suntem mobilizaţi să facem tot ce se poate pentru salvarea poliţistului. Este transportat la un spital din Iaşi iar acolo va fi evaluat mult mai profund şi analizăm cu specialiştii de la DSU posibilitatea să-l transportăm la un spital universitar. (..) Poate acum, în ultimul ceas, vom înţelege cât de important e să adoptăm un set de măsuri care să protejeze poliţiştii în misiuni. Poate vor înceta speculaţiile că vrem să dăm puteri sporite poliţiştilor”, a declarat Carmen Dan la Digi24.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8516 Articole
Author

15 Comentarii

  1. si astia (serviciul pentru actiuni speciale!!??)au competenta ministresei lor?
    pe doamna o inteleg ca e „nevinovata”, a fost plantata de altii si ea este o slujnica devotata, dar „ofiterii SAS” sa fie taiati cu sabia de un traficant in cadrul unei actiuni organizate?? asta e de neinteles!
    eu, ca civil, ma gandesc ca primul lucru ar fi fost „securizarea” zonei, interlopul pus la loc sigur si abia apoi facuta perchezitia!! se pare ca rata deprofesionalizarii in romanika este alarmanta, acus ne comparam cu bangladesh, burkina-faso, etc.

    • …stirea a fost : „primul politist care A INTRAT (dupa ce a fost sparta usa)…..cum puteau sa-l imobilizeze inainte de a intra peste el?! Cu siguranta nu au percezitionat cu drogatul alaturi de ei si cu mainile in buzunar.

    • S-a vazut si la ultima manifestare din Piata victoriei, „manifestantii”erau mai antrenati decat jandarmii. Nu costa mare lucru sa fie jandarmii antrenati anti-tero.

  2. I-MI PARE RAU, DE CELE INTIMPLATE, DAR UN OFITER SAS, DE LA CSPECIALE, NU ARE VOIE SA PATEASCA ASA CEVA, UNDE E PREGATIREA IN AUTOAPARARE ?

  3. Fiind n perioada „controlului judiciar” nu s-a prezentat la verificările programate de cei ce au în responsabilitate aplicarea unor astfel de „proceduri” ?

  4. Mmăligile obosite de la PSD , așa cum mă așteptam , habar nu au că polițiștii sunt bătuți și spintecați de către infractori … , că pădurarii sunt ciomăgiți de hoții de lemne … , că mii de oamnei condamnați pentru infracțiuni financiar-fiscale , zac în pușcării cu condamnări , unele de peste douăzeci de ani … ! Ei s-au atruncat ca proasta în geam abordînd în cel mai suspect mod legile justiției , fără ca să corecteze idioțeniile din codurile penale și civile adoptate prin asumare de către pd-iștii de ieri , pnl-iștii de azi sub comanda lui Predoiu și cu suportul lui Ponta … modificări impuse de către hotărîri ale CCR și care ar elimina multe din nenoricirile zilei de astăzi . Țîmpițeii psd-iști cu Iordache în prim-plan , ignoră faptul că terorista Koveșii îi poate acuza în secunda doi pentru infracțiuni ce țin de refuzul aplicării legislației ce ține de libertăți și ordine de drept … ! Iordache , o ține în cel mai pervers stil ca proasta în pervazcu cu … ,, statul , are dreptul și … statul poate … ” . Varianta cu statul este obligat să … , îl frige , îi dă fiori … , că doar , nevastă-sa e judecătoare … !

    • Mai gaspadinu, pe la voi, la Tiraspol nu este nici un „Spitalul 9”? Esti foarte „agitat” si urgent sa-ti faci un tratament la caputz ca sa nu ajungi o leguna si cersetor; vezi ca aia a lu ‘gaspadin Dughin nu dau „ajutor social” cum da Daddy la noi in Tiliorman!

  5. Cum se politzeaza in mod ordinar o intamplare nefericita cu politistul roman ! Cat tupeu pot sa aiba unele ” persoane umane ” care o ard cu oarece comentarii ! Rusine nici nu merita sa spunem ca nu au …, sunt niste slugoi ai unora din sila nu le mai pronunt, numele, poreclele toti ii stim cine sunt , sa fie de capul lor !

  6. Nu stiu de ce daca a fost o actiune in forta primul care a intrat a fost un ofiter contopist si nu unul echipat corespunzator cu vesta antiglont, casca metalica si cu pistolul in mana. De ce nu au intrat primii cei din echipele de asalt?!

  7. @ Cum ați comenta și despre faptul că și după alte evenimente anterioare, asemănătoare, politicienii au încercat să obțină beneficii materiale pentru angajații ministerului, sau alte „facilități legislative” ?

  8. Proasta pregătire, proasta echipare. Pedepsele pentru agresori trebuiesc majorate. Dar ce folos dacă guvernanții au grijă s-ăi elibereze rapid.

  9. Magistratul care l-a pus doar sub control judiciar in 2016 nu raspunde ? Ca nu se intampla nenorocirea….

  10. Tara este scapata din mina din cauza timorarii tuturor celor ce sint datori sa asigure siguranta ,de catre bande de „soc civile”care evident ca nu doresc ordine responsabilitate. De aceea nu se dorste nici acum legiferarea raspunderii magistratilor ,facindu-se presiuni din multe directii impotriva celor care doresc sa determimne adoptarea unor masuri care sa limiteze abuzurile si bataia de joc din justitie ,nu doar in rindul procurorilor cit si magistratilor seralisti facuti la univ.ca la lota cu X si O.

  11. Cata lasitate, ataca dejectia cu sabia. Pacat ca , colegii nu au facut uz de arma. Cand o sa apara legile care sa le dea posibilitatea politistilor sa se apere si sa nu dea repede cu subsemnatul in fata ,,domnilor de la procuratura. Totodata si noi trebuie sa fimn protejati prin lege si aplicarea ei. De ce nu apare o lege care sa interzica portul armelor albe ,cum ar fi cutite de orice fel si dimensiuni ,sabii ,topoare etc. Portul si folosirea acestor arme ,judecate in regim de urgenta si 15 ani de puscarie ,fara micsorarea pedepsei si munca pt. hrana ,cazare si alte consumabile. Nu avem puscarii ,sa facem si sa amenajam fostele unitati militare inchise. Pt. atac la cei care poarta haina militara 20 de ani de puscarie . Si 15 si 20 de ani cifra fixa ,nu dela ….la n ani. Cat o sa mai asiste decidentii ,indiferenti la aceste tentative de crime si crima.

    • @ Florin
      Aveti multa dreptate.Pacat de punerea in pericol a vietii politistului ! Este o vorba: Decat sa planga mama , mai bine sa planga ma-ta! Politistul/jandarmul trebuie sa-si apere viata folosindu-si arma din dotare.Sa se termine odata cu hartuirea celor de la interne .In USA , politistul asteapta sa fie ciomagit/casapit si apoi sa reclame faptasul?Ma tem ca nu! In Rusia ati vazut cum merg incatusatii? Pe branci , cu sfarlele in pamant!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.