Record: sculptură a lui Brâncuși, vândută cu 71 de milioane de dolari

Opera „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” a lui Constantin Brâncuși a fost vândută la o licitaţie organizată marţi de casa Christie’s la New York Christie’s, stabilind un nou record pentru artistul român.

Lucrarea a fost vândută cu 71 de milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse). Trei colecţionari au licitat pentru această sculptură din bronz polizat. Opera de artă are o înălţime de 78 de centimetri şi este montată pe un soclu din marmură. Potrivit casei Christie’s, sculptura a fost achiziţionată de un colecţionar care a licitat prin telefon şi care a garantat un preţ de vânzare stabilit înainte de licitaţie, acceptând apoi să achite şi taxe şi comisioane.

Experţii casei organizatoare au estimat că lucrarea urma să se vândă cu cel puţin 70 de milioane de dolari.

„Este o legendă, iar oamenii ‘vânează’ legendele”, a declarat Abigail Asher, partener la Guggenheim Asher, o companie de expertiză în artă cu sediul la New York, comentând rezultatul de marţi seară. „Contrastul dramatic dintre sculptura din bronz polizat şi soclul ei din marmură cioplită îţi taie răsuflarea. Şi este o lucrare extrem de rară”, a adăugat Abigail Asher.

Brâncuși vânduse lucrarea în 1957 în atelierul său unei familii americane pentru 5000 de dolari. Licitația de marți a transformat „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuși în a treia sculptură cel mai bine vândută vreodată, după „L’Homme au doigt” și „L’Homme qui marche I” de Alberto Giacometti, vândute de aceeași casă de licitații în 2015 și 2010 pentru 145,9 și, respectiv, 117 milioane de dolari.

Anterior, respectiv în mai anul trecut, o altă operă a artistului român, realizată în 1913 şi intitulată „La Muse Endormie”, a fost vândută de casa Christie’s cu 57,4 milioane de dolari.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Pacat ca nu mai avem un sculptor de talia lui Brancusi. Ar fi putut face o statuie inhinata lui Liviu Dragnea si intitulata Hidosenia Pamantului, cu referire la sufletul lui hidos.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.