Protest spontan la Spitalul de Urgenţă Craiova

Aproximativ 450 de medici şi asistente de la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova au ieşit în curtea unităţii medicale, luni dimineaţă, într-un protest spontan provocat de nemulţumirile privind veniturile salariale. 30 % din personal a rămas să asigure funcţionarea secţiilor.

Unul dintre liderii sindicatului angajaţilor din Spitalul Craiova, medicul Eleodor Cârstoiu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că veniturile tuturor angajaţilor au fost diminuate, începând cu luna februarie.

„Brancardierii şi infirmierele nu au avut mărire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuală a sporului care se aplică la salariul nemărit a scăzut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tură, adică cel pentru că lucrează şi noaptea. Nu au orele de noapte plătite, ca în Codul Muncii, cu 25% spor, ci se dă un spor mai mic de 15% pentru faptul că o treime din timpul lucrat este noaptea.

Mai este afectată plata orelor de sâmbătă şi duminică, adică toate sunt la jumătate. La biologi, farmacişti, chimişti, la fel, nu s-a acordat mărirea de salariu, însă sporul a scăzut. Automat le-a scăzut şi venitul”, a declarat Cârstoiu.

El a adăugat că medicii au ajuns să fie plătiţi cu 5% pentru orele de gardă din timpul săptămânii.

„La medici, pentru gardă nu se foloseşte ca bază de calcul salariul de la 1 martie. Noi pentru gărzi avem un alt contract de muncă. Pentru acele ore de gardă am ca valoare de calculare a tarifului orar salariul din ianuarie, nu pe cel din martie, iar sporurile care în ianuarie erau 75% în timpul săptămânii şi 100% în weekend, la noi s-au redus la 5% în timpul săptămânii şi 10% în weekend.

Adică pentru gărzile efectuate peste programul de muncă, oamenii vor primi mai puţini bani decât în ianuarie şi februarie şi probabil că vor fi destui care vor renunţa să le mai facă. De asemenea, apare problema că şi cei care vin din afara sistemului public, medicii care n-au contract cu spitalul şi vor doar să facă gărzi, vor fi plătiţi cu banii pe care îi ia un medici la debutul în profesie”, a afirmat Eleodor Cârstoiu.

Angajaţii spitalului sunt nemulţumiţi şi de faptul că nimeni din conducerea spitalului nu vine să vorbească cu ei.

„Mâine era un protest organizat, numai că oamenii n-au mai avut răbdare. Eu am fost oprit de oameni, nici n-am reuşit să intru în spital. Actul medical nu este afectat. 30% din personal a rămas pe secţii. La protest suntem 400-500 persoane. Ideal ar fi să vină cineva din conducere să dea nişte explicaţii. Până acum nu a venit nimeni”, a conchis Cârstoiu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

2 Comentarii

  1. E momentul ca Fiola sa faca un drum, pana la Craiova ei natala si sa lamureasca situatiunea incordata,eventul la tabla, cu Antena 3 in spate si gadilici moderator!Cadrele medicale mint in fals,INS minte,oltenii nu stiu sa isi numere banii,sunt la dublu decat le iese lor,daca a fost inregistrata minunea cu inmultirea painilor,acum doua mii de ani,azi inmultirea banilor din salarii e floare la ureche pentru PSD!

  2. NU vine nimeni sa vorbeasca cu ei?
    Sa vina Olguta, ca e de la Craiova si se pricepe de minune sa MINTA!
    Sa vina Olguta!!!!!!!!!!
    Si Vasilica Dancila sa vina, a mintit saptamana trecuta cat a vrut, la Antena 3-PSD la Sandra Stoicescu!
    Ne-a interzis chiar sa vorbim despre „scaderii”, „vorbim doar despre cresteri” s-a umflat in pene Vasilica!
    Sa mearga Olguta si Vasilica sa le explice ca „vorbim doar de Cresteri”!!
    Ma tot intreb, angajatii din Sanatate or fi crezut Bazaconiile Olgutei cu triplarea salariilor si cu 4000 de Euro salarii la Medici?
    Or fi si votat PSD?
    Bine v-a facut Olguta, asta meritati cand ii credeti pe acesti mincinosi de 28 de ani!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.