PSD a smuls 1,1 miliarde de euro de la viitorii pensionari

Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după zece ani de Pilon II de pensie, sume cu 12,9% mai mici în contul personal. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate), se arată în prezentarea pe care Asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private (APAPR ) a făcut-o în fața Comisiei Economica din Senat. Mai exact, legea prevedea un calendar de creștere a contribuției virate către Pilonul II de la 2% (din venitul brut) în 2008 la 6% în 2016 (0,5pp / an). După mai multe întârzieri, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75% în 2018. Guvernul PSD-ALDE a micșorat-o pentru a face rost de mai mulți bani la buget. În consecință, în anul 2047 pensia privată a unui salariat va fi mai mică, în medie, cu 21% față de nivelul la care s-ar fi situat în absența „revoluției fiscale”, dacă s-ar fi respectat Legea nr. 411/2004. Nivelul la care cel care contribuie la Pilonul II nu ar fi avut de pierdut ar fi fost 4,25%. Astfel, diferența dintre 4,25% și 3,75% se duce la Pilonul I, adică la actualii pensionari. Pensia privată obligatorie (sau Pilonul II) a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani. Pilonul II funcţionează pe principiul acumulării. Contribuţia la la acest pilon reprezintă un procent din contribuţia individuală la asigurările sociale (CAS).

Cei trei piloni de pensii au fost gândiți să se completeze, nu să se concureze. Pe măsură ce demografia afectează Pilonul I de stat (PAYG), sistemele complementare (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) vor asigura venituri suplimentare pentru români, la vârsta pensionării. Sistemele publice sunt sub o mare presiune în toată lumea: în perioada 1995-2017, 76 de țări au crescut contribuția la sistemul public de pensii (Franța, Norvegia, Portugalia, Rusia etc.), 55 de țări au crescut pragul vârstei de pensionare (Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie etc.), iar 60 de state au redus pachetul de beneficii pentru actualii pensionari (Belgia, Brazilia, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, România etc.). Se estimează că la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi circa 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta această sumă cu 10-15 procente.

Randamentul investițional (pe baza VUAN mediu) pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent. Totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 miliarde de lei până în februarie 2018). Din această sumă, 7,2 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor lor. „Fondurile de pensii din Româniau printre cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflația și comisioanele)” într-un panel de 15 state membre UE, pentru perioada 2008-2017, conform unui studiu realizat de Better Finance, Federația Europeană a Consumatorilor de Produse Financiare („Pension Savings. The Real Return”, 2017). Pilonul II din România ocupă de 3 ani consecutiv această primă poziție în raportul BetterFinance. „Pilonul II a înregistrat randamente investiționale pozitive de la lansarea sa din 2008. Se poate spune că Pilonul II se bucură de o bună reputație în Romania”, potrivit unui studiu realizat de BERD la cererea ASF („Review of the Romanian Private Pension System for the Financial Supervisory Authority”, 2015).

Fondurile de pensii sunt principalul investitor instituțional din România. 92% din activele de circa 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească. În acest moment, Pilonul II deține în prezent circa 7% din datoria publică a României, iar la Bursa de Valori de la București, fondurile de Pilon II dețin circa 1,9 miliarde de euro (20% din acțiunile liber tranzacționate), asigurând circa 15% din lichiditate. Conform oficialilor asociației amintite, lipsa economisirii condamnă românii la sărăcie. Un studiu APAPR arată că aproape 75% dintre români (adulți, mediul urban, utilizatori de Internet) își doresc să obțină o pensie de peste 500 de euro la vârsta retragerii, dar în prezent, doar mai puțin de 2% dintre pensionari se bucură de un asemenea nivel al pensiei. Doar Pilonul I, administrat de stat, nu poate compensa! 38% dintre români nu economisesc absolut deloc pentru pensie, iar pentru încă 39% puținele economii vizează cu totul alte aspecte și nu suplimentarea pensiei. În aceste condiții, Pilonul II obligatoriu este singură sursă suplimentară de economisire pentru un procent covârșitor al populației active din România – iar pentru românii cu venituri mici.

În prezent, valoarea contului mediu este de 5.999 lei, incluzând aici și conturile goale sau cu foarte puține contribuții). Valoarea contului mediu “activ” (alimentat lună de lună) este de 11.475 lei. Circa 1,2 milioane de români au conturi individuale în valoare de peste 10.000 lei. PSD dorește ca din vară românii să opteze pentru rămânerea în Pilonul II. Cei care nu o fac, vor fi repartizați cu tot cu banii acumulați în Pilonul I, acolo unde nu există acumulare. Banii din Pilonul I se duc toți la actualii pensionari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

14 Comentarii

  1. la noi, Pilonul I acoperă astăzi circa 25% din salariul mediu brut pe economie, nu trebuie să aşteptăm până în 20 40. Vorbe frumoase aruncate de administratorii fondurlor private, nimic însă despre faptul că mai mult de 60% din pierderea aia de 1 miliard de euro s-a dus în buzunarele lor. Altfel, n-ar ascunde cu atâta grijă datele cu pricina. Şi să nu uităm Darie: în cazul unei crize, pe care o tot anunţă cei interesaţi, fondurile strânse până acum la Pilonul II se vor volatiliza, într-o secundă. Remember FNI, că asta sunt fondurile private care administrează Pilonul doi român…

    • Tot le spun postacilor propagandisti ai ciumei rosii, ca fondul de pensii al pilonului doi este asigurat la stat, este garantat, sunt organisme de control din partea statului platiti din profitul depunerilor, au un procent stabilit, deci nu ai cum sa pierzi banii, pierzi profitul acumulat de 5, 10 % dar banii depusi nu se exista sa-i pierzi decat cu complicitatea statului. Tot la fel, am obosit sa tot repet ca nu este caritas sau FNI, este un fond obtinut prin contributii directe, ai pus 1000 de lei, 1000 lei primesti cand intri la pensie. Vrei sa primesti banii toti odata, asa ii primesti, sau vrei sa ii primesti in rate lunare in 10 ani tot banii aia ii primesti. Este ca si cum ai depune banii la o banca, la CEC, ei nu se pierd, exista un fond de garantare, primesti inapoi cel putin banii care i-ai depus. Pentru a intelege mai bine cum functioneaza trebuie sa gandesti ca un bancher, nu ca propagandist al ciumei rosii plin de favoruri si cu o pensie de peste 10 mii de lei pe care statul nu o poate sustine si din acest motiv are tot interesul sa acapareze si pilonul doi, sa i se poata sustine pensia de peste 10 de mii de lei. Cine are cele mai mari pensii din tara fara nici o legatura cu contributivitatea? Aliotmanul ciumei rosii, primari, viceprimari, presedinti si vice de cons. jud., parlamentari, functionari parlamentari, salariatii pe la birourile parlamentare iesiti la pensie, dupa aceea vin pilotii, magistratii, grefierii, diplomatii, ei sunt cei care nu aveau dreptul la pensie de servici speciala, care greveaza bugetul statului de mld de euro.

    • #Primus Mucifus. şi atunci, pentru ce toată tevatura cu administrarea pilonului de către firme private, dobitoc nemernic ce eşti?

  2. Cosmine, nu te baga unde nu-ti fierbe oala ?! Sau iti fierbe…?! Daca nu se intervene de urgenta, pensiile private in foarte scurt timp exploadau cu efect de bomba atomica pentru fraierii contributori. Jocurile piramidale si fenomenul Caritas, FNI, etc. au fost golanii de cartier ale brutelor analfabete si primitive fata de „savantii in inginerii financiare” ale pensiilor administrate privat. Stai sa vezi Cosmine ce nemernicii, golanii si grozavii vom afla cand se v-a intra adanc in cea ce s-a intamplat pana acum cu acest Pilon II de pensii si unde sunt banii contributorilor. Stai sa vezi…?!

  3. Au iesit repede aurolacii rosii sa ne spuna despre volatilitatea fondurilor ce nu intra in malaxorul statului …ia spuneti loazelor,legile sunt facultative?Se aloca 6% din PIB invatamantului,cota prevazuta de alta lege privind pilonul 2 a fost respectata?Pana la incalcarea legilor de administratorii fondurilor private noi discutam despre incalcarea legilor de catre bivoli numiti politic…Hai sictir!

    • @gigi, ma loaza penibila, ia de aici: „Pe 15 septembrie 2008, se inregistra cel mai mare faliment din istorie si incepea cea mai grava si mai indelungata criza financiara din epoca moderna. Trilioane de dolari evaporate de pe bursa, sute de banci, fonduri de investitii si fonduri de pensii in faliment”.
      O gramada de oameni au ramas fara pensii private in timp ce pensiile de stat au platit tot timpul.

    • gigele, te-ai întrebat vreodată de ce plânge în hohote şi-şi smulge părul din cap mamiţa ta, când se uită la tine?

  4. E o falsa problema! Nimeni nu spune ca pt pilonul II administrat privat am fost obligati sa cotizam daca acum 10 ani aveai pana in 35 de ani. NU e correct privatii s-au trezit cu o pleasca de bani fara sa munceasca pt ei pt ca au avut lobby si oameni decidenti politici in acele vremuri. Aum cand se incearca o normalizare adica sa te lase sa alegi tipa ca ii baga in faliment. Nu e vorba de nationalizare ci de liberal arbitru. Sunt banii mei si tu privat mi I-ai luat cu japca, am avut voie sa aleg doar la ce companie private sa ii dau, fara sa ma convingi ca la tine sunt mai bine administrati. Dupa 10 ani de cotizare vad teapa mea si castigurile immense ale privatilor multinationale. Banii mei sunt aprocx 9000 de euro si in fiecare luna privatul isi trage commission degeaba cate 10-12 ron. randamentele sunt extreme de mici. deci NU SE MERITA. De asta tipa ca disperatii ca li se ia placinta luata cu japca.

    • Si daca acel procent nu se mai ducea la pilonul doi ce se intampla gagauta? Fond de pensii pilonul unu nu exista Jartea, exista buget de pensii praduit si invartit de acolitii ciumei rosii, le-au facut pensii de zeci de mii lei primarilor, parlamentarilor, vice si pres de cons. judetene, functionarilor din parlament, jurnalistilor care au activat si au fost propagandisti ai lui ceasca, etc. Aceste pensii au devenit nesustenabile, si acum trebuie sa i-a bani de undeva pentru a le plati. De unde giga? Numai de la pilonul doi.

  5. A fost odata un analist economic Guran, intr-o emisiune vorbea de unul care a lasat o afacere ”pretioasa” din Amsterdam, s-a apucat de afaceri imobiliare a folosit banii de pensie dintr-o tara a venit criza si era putin in faliment si cerea sa fie in continuare ajutat in speranta ca va salva banii de pensii investiti…asa ca pariati pe pilonuri de pensie…am uitat mai este unul care a fugit cu 4 miliarde si un altul folosit de o banca in speculatii economice, iar cand a esuat a fost singurul vinovat. In timpul crizei unele banci s-au impiedicat. Nu inteleg de ce oamenii nu invata de la stramosi sa agonisesca pentru vremurile cand vor avea nevoie. Lasati zborurile si turismul de Paste si Craciun, sunt momente de jertfa nu de huzur, iar cu banii economisiti an de an veti avea ce pune pe masa la batranete, fara alternative va ruinati, crezand pensia oricare ar fi de Stat sau privat va salveaza/este suficienta. De zeci de ani in lume sunt ingrijorari ca imbatranirea populatie va duce la probleme financiare pentru varsta a III a, d

  6. Ce balarii scoateti !!!
    In primul rand la Pilonul II s-au bagat bani peste lege. Anume: fondul pentru dezvoltarea sistemului informatic trebuia incasat doar timp de 5 ani. Acest fond s-a incasat pana acum, deci mult mai multi ani. Sa fie multumiti ca statul nu le cere banii inapoi.
    In al doilea rand, statul rumanesc i-a obligat pe tineri sa cotizeze la un fond particular, doar asa de dragul de a avea si rumania un fond particular de pensii. Ei … PSD-ALDE a spus ca este nedemocratic. Adica nu poti sa ma obligi sa sustin un particular doar asa ca sa aibe si el o firma. Si atunci a decis ca cine vrea poate sa treaca la Pilonul I.
    Cine este fraier sa ramana la Pilonul II?
    Cum sa-ti dai banii pe mana unui particular?
    Orice om normal la cap trece imediat la Pilonul I.
    Ei … de asta le este frica ONG-istilor de la USR si celorlalti care conteste decizia.
    Ca Pilonul II va ramane fara bani (insa in mod cat se poate de democratic).
    Deci particularii aia care s-au bucurat de tinerii obligati sa cotizeze, vor ramane faliti.

    • Gaga, ce intelegi prin particular? Se vede ca nu stapanesti termenul? Totul este particular, pana si banii care ii bagi la pilonul doi sunt particulari, adica sunt numai ai tai, sunt proprietatea ta. Ca sunt gestionati de firme private cu expierenta in astfel de gestiuni, este altceva. Toate firmele sunt firme de asigurari si reasigurari, sunt firme selectate de statul roman, sunt monitorizate de statul roman, exista fond de garantare la statul roman, toate serviciiile statului roman sunt platite din profitul scos de firmele gestionare. Nu cred ca vei intelege vreodata mecanismul, esti sustinator neconditionat al ciumei rosii, adica analfabet functional.

    • Aristophanes a murit in 386 iHr.iar acum ”bantuie” cu ”inteligenta”. Din cate imi amintesc in istorie au dat faliment si banci, dar n-am auzit ca un stat sa dea faliment. Asa ca n-ar trebui sa te revolti, fiecare are dreptul la opinie, parca ne consideram cu viziuni democratice. Iti plac fondurile private, foarte bine succes si multa sanatate, dar lasa-l si el sa aleaga ce-i place. Arata ca ai invat ceva in cei 2.400 de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.