Premieră: Șefa instanței supreme sesizează CSAT

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a anunțat joi, în ședința CSM, că va sesiza personal Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), dar și Inspecția Judiciară după ce un ONG din diaspora a acuzat-o că a frecventat vile de protocol ale SRI, adresând o scrisoare în acest sens CSM.

„Am intrat şi eu în posesia unei sesizări prin care dumneavoastră sunteţi invitaţi să mă întrebaţi dacă am încălcat sau nu dispoziţiile articolului 5 şi articolului 7 din Legea 303/2004 şi sunteţi sesizaţi de faptul că este de notorietate în lumea magistraţilor că sunt o frecventă vizitatoare a caselor de protocol. Nu ştiu ce veţi face, dacă o veţi pune pe ordinea de zi, nu ştiu dacă veţi da curs acestei cereri, care în condiţii normale ar trebui ignorată (…). Dar tocmai pentru că nu trăim într-o societate normală, tocmai pentru că asistăm la o manipulare îngrozitoare, generală, care nu are drept scop decât periclitarea, în cele din urmă, a actului de justiţie, vreau să vă informez cu privire la faptul că voi sesiza personal, în cursul zilei de astăzi, Consiliul Superior de Apărare a Ţării şi, de asemenea, voi sesiza Inspecţia Judiciară. Cred că este momentul să terminăm cu aceste afirmaţii defăimătoare, lipsite de orice suport legal, iar cei care le fac să suporte consecinţele”, a spus Cristina Tarcea.

Potrivit acesteia, astfel de atacuri ar putea avea rolul de a afecta imaginea judecătorilor care urmează să pronunţe soluţii în dosare importante.

„Eu am subliniat faptul că, într-o societate normală (…), cine face o afirmaţie trebuie să o demonstreze. Dar noi nu suntem într-o societate normală, suntem într-o societate caracterizată printr-o paranoia generală, suntem într-o societate în care orice slăbiciune, reală sau nereală, se speculează pentru a se aduce umbre asupra actului de justiţie. (…) Puţin îmi pasă de imaginea mea, dar îmi pasă de imaginea mea atunci când această imagine se răsfrânge asupra imaginii Înaltei Curţi şi asupra imaginii judecătorilor care trebuie să pronunţe în această perioadă nişte soluţii şi grele”, a precizat Cristina Tarcea.

„Vă spun că nu am fost în casele de protocol şi că toate relaţiile Înaltei Curţi cu orice fel de instituţii au fost pur interinstituţionale şi pur în limita dispoziţiilor legale”, a mai spus joi preşedinta instanței supreme.

Întrebată, la finalul ședinței CSM, dacă există presiuni asupra judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Tarcea a răspuns: „Dacă mă uit la toate luările de poziţie din ultima perioadă, da. Există o presiune, a existat întotdeauna o presiune asupra judecătorilor de la Înalta Curte. Eu cred că este normal ca acest lucru să ia sfârşit. Justiţia nu se face nici la televizor, nici în stradă, ci în sala de judecată”.

Preşedinta instanţei supreme s-a declarat însă convinsă că magistraţii nu vor putea fi influenţaţi în urma atacurilor din ultima perioadă.

„Trebuie să plecăm de la prezumţia că orice judecător, atunci când dă o soluţie, cumpăneşte cu mare atenţie şi responsabilitate asupra probelor din dosar. Eu dau credibilitate oricărei decizii. Şi a instanţelor, şi a Curţii Constituţionale”, a afirmat Tarcea.

„Romanian Community Coalition „, din SUA, condusă de pastorul Chris Terhes, un contestatar al DNA, a trimis miercuri CSM o sesizare în care afirma despre Cristina Tarcea:

Subscrisa Romanian Community Coalition, cu sediul la 290 Duranzo Aisle, Irvine, California, 92606, SUA,

Va solicitam prin prezenta ca, la proxima sedinta a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, sa ii solicitati doamnei judecator Cristina Tarcea, in prezent presedinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sa clarifice public imprejurarile si scopul pentru care a frecventat in repetate randuri vilele de protocol ale Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Mentionam ca prezenta doamnei presedinte Tarcea la respectivele vile ale SRI este de notorietate in randul magistratilor din Romania, iar prezenta dansei la acele vile ne-a fost confirmata de multiple surse convergente.

Data fiind pozitia pe care doamna judecator Tarcea o ocupa in stat si in cadrul puterii judecatoresti, este imperativ ca aceasta sa clarifice imprejurarile si scopul pentru care frecventa vilele de protocol ale SRI.

Conform art. 5 alin. (1) din Legea 303/2004 a statutului judecatorilor si procurorilor “functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private”. Mai mult, art. 7 din aceeasi lege prevede ca “judecatorii, procurorii (…) nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii”.

De asemenea, art. 90 alin. (1) tot din Legea 303/2004 prevede ca “judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in profesie si in societate”.

In mod evident, prezenta doamnei judecator Tarcea la vilele SRI este de natura sa creeze o puternica aparenta a existentei unor legaturi ce contravin legii intre reprezentanta puterii judecatoresti si Serviciul Roman de Informatii, motiv pentru care domnia sa are datoria de a lamuri public toate aspectele privind prezenta dansei la vilele de protocol ale SRI.

Asemenea precizari din partea domniei sale sunt necesare nu doar pentru a clarifica aceste informatii, extrem de grave, care circula in randul magistratilor, dar si pentru evita o noua lovitura data increderii in justitie, puternic discreditata de incheierea de protocoale secrete cu serviciile de informatii.

Mentionam, in acest sens, ca nici pana azi protocolul dintre ICCJ si SRI nu a fost declasificat, ceea ce nu face decat sa alimenteze speculatiile despre legaturile nefiresti dintre reprezentantii puterii judecatoresti si SRI.

Cu stima,
 
Cristian Terhes
Presedinte

CC: Membrii sectiei pentru judecatori a CSM”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

5 Comentarii

  1. ALO,ALO,BAZ,BAZ…..OBRAZNICATURA SECURISTA ROMANA IN AZMERICA, PRADATOARE DE TARI.
    TU,TERHES-UNGUR-,AI FOST FUTBALIATORE LA O ECHIPA DIN ARDEAL.FOTBALISTII,ERAU,SUNT SI VOR FI TEMBELI.
    HUO,TERHES EXCROCUL CARCIUMAR DE NEVIORC. HAI,MANA MAGARUL,LA SOROS,TRUMP…..SI ALTI TAMPITEI

  2. Huuo belferilor pe bani multi de la prosti! Pana ce nu toate portocalele stricate din sistem nu infunda puscaria, nu aveti voie sa vorbiti! Va acoperiti unii pe altii si fabricati dosare false. Nici dracul nu mai are incredere in magistratii romani!

  3. „Coaliția Românilor din SUA”, condusă de Chris Terhes, un contestatar al DNA” si o frecventa Aparitie la Antena 3.
    Fara comentarii.
    Dna Tarcea, Dan Voiculescu s-a JURAT Public atunci cand a fost ARESTAT ca se va RAZBUNA!
    Antena 3 munceste de zor la punerea in aplicare a Juramantului puscariasului securist, Dan Voiculescu-FELIX!
    Dl ala din SUA nu il intreaba pe Vociulescu despre colaborarea cu securitatea, probabil ca ONGul cu pricina primeste BANI ca sa scrie pe placul mogulului recent eliberat de la puscarie!
    Succes, dna Tarcea!
    Asteptam Decizia in cazul Dragnea, ceva de genul: Jilava vreo 2 ani jumate!

  4. Poate ca n-a fost. Dar poate ca a fost. Nu stim. Dar stim ca kovesy a spus si ea ca n-a fost si a mintit, pentru-ca a fost….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.