Trump, atac fără precedent la Germania

U.S. President Donald Trump (C) walks past French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Angela Merkel on his way to his spot for a family photo during the NATO summit at their new headquarters in Brussels, Belgium May 25, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Germania este „în totalitate controlată” de Moscova din cauza dependenței de hidrocarburile rusești, a declarat președintele SUA, Donald Trump, la un mic dejun oficial premergător summitului NATO de la Bruxelles, transmite postul CNBC, citat de Mediafax.

„Germania este în totalitate controlată de Rusia (…) Vor procura între 60 și 70% din energia lor de la Rusia și un nou gazoduct, să-mi spui dacă așa ceva este adecvat pentru că eu cred că nu este”, a declarat Trump la un mic-dejun oficial cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„Este foarte trist că Germania încheie acorduri masive pentru petrol și gaze cu Rusia (…) Se presupune că noi (SUA) ar trebui să vă apărăm de Rusia, însă ei plătesc miliarde de dolari Rusiei și cred că acest lucru este foarte nepotrivit”, a mai afirmat liderul de la Casa Albă, potrivit site-ului cotidianului Financial Times.

„Cred că este un lucru foarte rău pentru NATO și nu cred că ar fi trebuit să se întâmple și cred că trebuie să discutăm cu Germania despre asta. În plus, Germania alocă doar puțin peste 1 procent (din PIB pentru apărare) … Și de asemenea cred că acest lucru este nepotrivit”, a adăugat Trump, vorbind alături de Stoltenberg.

În ultimele zile, președintele american a admonestat în repetate rânduri țările membre NATO pe tema contribuțiilor la organizația de securitate.

Membrii NATO și-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024.

Pe de altă parte, Stoltenberg a încercat să modereze tonul critic al președintelui american, afirmând că „o Alianță Nord-Atlantică (NATO) puternică este bună pentru Europa și este bună pentru Statele Unite”.

„Am reușit cu toți să ne unim în jurul valorilor noastre esențiale, că suntem mai puternici împreună decât despărțiți”, a adăugat liderul NATO.

Însă Trump a replicat: „Cum putem fi mai puternici dacă o țară importă energie de la persoana de care vrei să te protejezi?”.

„Pentru că înțelegem că atunci când suntem împreună suntem mai puternici”, a explicat Stoltenberg.

„Nu, doar faceți Rusia mai bogată”, a conchis Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

7 Comentarii

    • De unde sa ia nemtii gaze si petrol? Le da Trump? Poate daca mananca fasole. Acest becalopitec, fara bun simt, care crede numai in puterea banului obtinut prin orice mijloace, va conduce SUA catre un dezastru economic. Nu poti avea numai dusmani. Daca-ti pierzi aliatii si ramai singur, oricat ai fi de puternic, pierzi. Ardelenii pricep mai greu…

  1. Trump e varza dpdv diplomatie !Sa spui „Germania este în totalitate controlată de Rusia” este la fel de diplomatic ca „SUA este in totalitate controlata de Israel”,nu ca nu ar fi adevar in ambele asertiuni!Rusia a avut de la 1700 numai tari germani( ca si regii Angliei de alt fel) ,chiar ultimul tar bastinas Petru cel Mare a adus mii de mestesugari nemti sa dezvolte industria Rusiei,Bolsevicii s-au bazat pe colaborarea cu Germania pana in pragul razboiului ,care nu a fost impotriva Rusiei,cum bine stim!Rusia si Germania domina Europa si nu pot trai economic una fara alta!

    • Va mai dau o informatie: cand Werner von Siemens a infiintat firma celebra in Germania in 1847, nu a durat mult si in 1850 infinteaza o subsidiara (astazi companiile LMZ si Electrosila)in Rusia, subsidiara condusa de Carl von Siemens, care a facut o cariera industriala si in Rusia si in Marea Britanie:)))
      Rusia si Germania sunt atat de inodate,incat Trump ar face mai bine sa isi retraga cei 35.000 de militari din Germania,ca nu sunt de nici un folos,doar cheltuiala!

  2. Senatul insasi, indiferent de apartenenta politica, este impotriva politicii „contra NATO” a lui Trump. Si la aceasta intalnire Trump incearca s-o minimalizeze punand-o in umbra alteia, pentru el poate mai importanta. Data trecuta era grasunul corean, „cacialmaua istorica”, acum Putin. Trump nu este un politician, ci un negustor. A amesteca, sau confunda cele doua lumi este o mare eroare. Realizarea este „America alone!”

  3. are dreptate 4000%…]n februarie 2017 spuneam ca exista axa germania-austria -ungaria -rusia, care actioneaza conform unui plan punctual bine stabilit, in primul rand impotriva Romaniei…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.