Trump: Dacă lui Putin îi place de mine, aceasta este un atu

“Dacă lui Putin îi place de Trump, nu cred că aceasta este o vulnerabilitate, ci o oportunitate”, a declarat preşedintele ales al SUA în prima sa conferinţă de presă organizată după scrutinul prezidenţial, în fapt prima asemenea întâlnire cu jurnaliştii după mai bine de şase luni. Conferinţa de presă a avut loc imediat după ce CNN si NBC News au relatat despre o serie de presupuse informaţii compromitatoare culese de agenţii ruşi pentru a-l compromite pe viitorul preşedinte. “Putin a spus că aceste informaţii sunt false. Ştiu, veţi spune că oricum urma să declare asta. Dar respect faptul că a spus acest lucru”, a afirmat Trump. “Nu ştiu dacă mă voi înţelege cu Putin, dar chiar dacă nu ma voi înţelege, oare crede cineva din sala asta ca Hillary Clinton ar fi fost mai dură cu Putin decât mine?”.

Preşedintele i-a penalizat pe jurnaliştii de la CNN pentru publicarea informaţiilor despre materialele compromiţătoare. “Nu vă voi răspunde la nicio intrenare, voi sunteţi ştirile false”, i-a spus Trump jurnalistului CNN Jim Acosta. “Cred că este o mare ruşine publicarea unei asemenea informaţii. Un grup de oponenţi, oameni bolnavi, au pus aceste mizerii la un loc”, le-a spus Trump celor circa 250 de jurnalişti care participau la conferinţa de presă, după care a ţinut să laude publicaţiile care au decis să nu informeze publicul cu privire la datele culese de agenţii ruşi despre viitorul preşedinte.

Trump a lăsat să se înţeleagă că accepta concluzia serviciilor secrete americane că atacurile cibernetice asupra Partidului Democrat au venit din Rusia. “Cred că a fost Rusia”, a spus Trump. Însă preşedintele ales a ţinut să spună că multe alte state s-au implicat în asemenea acţiuni. “Pirateria cibernetică nu este bună şi nu ar trebui să se întâmple. Însă uitaţi-vă la lucrurile care au fost piratate. Uitaţi-vă la ceea ce am aflat astfel”, a spus Donald Trump, referindu-se la echipa de campanie a contracandidatei sale Hillary Clinton.

Dincolo de chestiunea arzătoare a zilei – presupusele informaţii compromiţătoare deţinute de Rusia – Donald Trump a lansat un atac la adresa marilor companii farmaceutice americane. “Trebuie să stabilim noi proceduri de licitaţie. Industria farmaceutică are mult lobby, mulţi lobby-işti, multă putere. Iar noi avem puţină concurenţă pentru mendicamente. Suntem cel mai mare cumpărător de medicamete din lume şi avem puţine oferte. Vom începe să facem licitaţii şi vom economisi miliarde de dolari”, a spus Trump.

Preşedintele a susţinut că se va ţine de cuvânt în ce priveste construcţia unui zid la graniţa cu Mexicul, zid pentru care vor plăti chiar vecinii de de la sud de Rio Grande. “Vom construi zidul. Aş putea să aştept un an şi jumătate, până se vor încheia negocierile cu Mexicul. Însă nu vreau să aştept. Într-un fel sau altul, Mexicul ne va rambursa costul zidului. Aşa se va întâmpla”.

O bună parte din conferinţa de presă a fost dedicată precizărilor echipei de avocaţi angajată de Donald Trump pentru a reorganiza companiile sale, astfel încât viitorul preşedinte să nu se afle în conflict de interese. Trump a insistat asupra faptului că Constituţia SUA îi permite să-şi conducă afacerile în paralel cu guvernul federal, însă noul preşedinte al SUA preferat să se izlozeze de mediul de afaceri. În plus, Trump va dona “voluntar” statului american toate profiturile obţinue de hotelurile sale din alte ţări, iar compania sa nu va mai încheia contracte în străinătate pe durata mandatului său la Casa Albă. Trump organization va fi condusa de cei doi fii alui Donald Trump. „Sper că, după 8 ani, când voi reveni la compania mea, să le spun celor doi fii ai mei «Aţi făcut o treabă bună». Altfel, le voi spune «Sunteti concediaţi»”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.