Laura Codruța Kovesi, înregistrare, e-mail din DNA. Inspecția Judiciară a sesizat CSM

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost dată pe mâna CSM-ului chiar de Inspecția Judiciară. 

Laura Codruța Kovesi a fost cercetată disciplinar de Inspecţia Judiciară. Inspectorii au constatat că Laura Codruţa Kovesi ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare. IJ a sesizat Secţia pentru procurori a CSM.

Prima abatere, înregistrarea din iunie 2017

Prima abatere a procuroarei-șefe de DNA se referă la înregistrarea dintr-o ședință din 18 iunie 2017, când Laura Codruța Kovesi spunea că vrea să se ajungă până la premier. Nu se știe care prim-ministru, dar în acea perioadă era Sorin Grindeanu. 

”Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri", de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, spun inspectorii în comunicatul de presă. Ei mai precizează că Laura Codruța Kovesi a folosit ”faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor”.

E-mail-ul trimis de Kovesi, a doua abatere

A doua abatere se referă la un e-mail trimis de Laura Codruța Kovesi. Inspectorii spun că aceasta a ”adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv `laşi`, `bârfitori`, `infractori`, făcând cunoscut acestora faptul că `există deja un cerc de suspecţi`, cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”. 

A treia abatere

În plus, IJ a mai stabilit că șefa DNA a mai încălcat regulamentul instituției când a desemnat în calitate de procuror de caz un magistrat aflat în stare de incompatibilitate clară. 

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel