Comisarul european Corina Crețu a răbufnit la adresa Guvernului României și a spus din nou că autostrada Iași-Târgu Mureș este o prioritate pentru Comisia Europeană, dar guvernul României nu vrea să o facă pe bani europeni.

De la minutul 21:30 

„Chiar vreau să vă anunț public că nu mai accept insultele din partea Guvernului României față de munca pe care o fac”, a spus Corina Crețu, comisar european și membru PSD în același timp.

„Nu înțeleg această tensiune care s-a creat între mine și guvern spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte  de infrastructură, nu avem proiecte”, a mai declarat Corina Crețu.

Aceasta a vorbit și despre autostrada Târgu Mureș-Iași, unde Guvernul de la București a decis recent ca tronsonul Târgu Neamț-Iași să fie realizat în parteneriat public-privat, deși există bani europeni pentru construcția acestuia, inclusiv pentru studiile de fezabilitate.

„Pentru Târgu Mureș-Iași în primul rând este o prioritate a Comisiei Europene, și o spun cu toată sinceritatea, de aici, de pe podiumul Comisiei Europene, avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova, de Europa centrală și de est. Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare pentru aceste studii de fezabilitate. (...) Dacă noi ne oferim și putem face acest studiu de fezabilitate până în 2020-2021 și să înceapă construcția, cred că am face un pas înainte și am fi un pas important. Din păcate am văzut că în ședința de guvern Guvernul a anunțat că vrea să facă această autostradă pe sistemul parteneriat public privat”, a explicat comisarul european Corina Crețu.

Ministrul de finanțe a recunoscut că „doamna comisar poate să aibă dreptate”, susținând că nu a fost problema banilor atunci când s-a vorbit de proiecte, ci de cum ministerele folosesc banii.

„Bani europeni există, au existat întotdeauna și în România. Oricum, nu a fost problema banilor atunci când s-a vorbit de proiecte, ci de modul în care anumite ministere înțeleg să și folosească acești bani, fie că sunt ei din buget, bani europeni sau din alte surse de finanțare”, a declarat Eugen Teodorovici.

„Deci, nu e problema de finanțare, doamna comisar poate să aibă dreptate în situația în care se referă la ce am putea să trimitem noi la Bruxelles pentru a fi aprobat ca și cerere de finanțare”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul a explicat, totuși, că nu trebuie legate cele două chestiuni, și anume cererea de finanțare către Bruxelles pe un proiect sau altul și caietele de sarcini care trebuie să fie ridicate în sistemul electronic de achiziții publice și să înceapă efectiv lucrările.

„Pentru că, din păcate, astăzi mai sunt legate cele două momente și eu am recomandat tot timpul că orice structură publică, orice entitate contractantă să lanseze spre implementare un proiect, iar discuția cu Bruxelles-ul pentru decontare este o altă chestiune, desigur foarte importantă, pentru a nu rămâne acea activitate pe buget", a susținut Teodorovici, potrivit Agerpres

Ministrul finanțelor a adăugat că „nu scrie absolut nicăieri” că nu se poate finanța din bani europeni un proiect care are un sistem de parteneriat public privat.

„Noi, ca Minister de Finanțe, vom avea discuții cu fiecare ministru în parte pentru a vedea exact ce cere fiecare pentru portofoliul propriu, dacă se poate și se va putea deconta acea cheltuială din bani europeni și dacă se face din bugetul de stat, atunci e o mare problemă (...). Nu poți să ai o justificare, să ai șansa să cheltui bani europeni și să vii cu o solicitare de decontare din buget. Nu se justifică”, a spus Teodorovici. 

Anterior, și Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că, în opinia sa, Corina Crețu este animată de intenții bune, iar ceea ce spune ea „are mai mult decât un sâmbure de adevăr”.

„O problemă avem, trebuie să recunoaștem, la nivelul Ministerului Transporturilor. Nu vreau să credeți că este o critică deschisă pentru minister, pentru ministru. (...) Dacă Corina Crețu spune aceste lucruri, dacă mi-ar spune poate altcineva, aș avea anumite rezerve, dar dacă spune Corin Crețu, chiar nu am în momentul de față nicio rezervă. Sunt convins de sinceritatea și de buna ei intenție", a spus președintele ALDE.